Liceul Cantemir, în sărbătoare

liceul-cantemir
În zilele de 27-28 octombrie 2016, Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” din Iași își amplifică dimensiunea educațională și spirituală prin manifestările prilejuite de Zilele Școlii, cu sentimente înnobilate de generațiile care au purtat mesajul marelui domnitor și cărturar Dimitrie Cantemir, patronul spiritual al liceului.
Strategia instituției ieșene este o sinteză între reperele naţionale şi europene ale educaţiei şi valorile şcolii care înseamnă performanţă intelectuală, studiu, competiţie, respectul pentru ştiinţă, pentru cultură, pentru elitele intelectuale şi morale autentice.  
Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” a dăruit pretutindeni oameni de valoare, profesioniști, datorită unor profesori de excepție, unor lideri ai comunității educaționale pentru care ȘCOALA a însemnat dragoste deplină a existenței. Liceul și-a construit în cei 53 de ani de existență un blazon pe care îl reconfigurăm sub auspicii moderne ale educației, în devenirea și desăvîrșirea identității noastre, cantemiriste.
Școală Europeană, Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” Iași derulează multiple proiecte educative cu finanțare europeană care au ca scop îmbunătăţirea calităţii şi consolidarea dimensiunii europene în educaţie, încurajarea învăţării limbilor străine şi a cooperării cu alte instituții de învățământ europene, promovarea conştiinţei interculturale şi a inovaţiei în ceea ce priveşte metodele pedagogice și tehnicile informaţionale, constituind un univers special creat în direcţia asigurării unei dezvoltări echilibrate şi armonioase a elevilor, care să permită deschiderea acestora spre alteritate culturală.
Elementul central al activităților aniversare este reprezentat de Simpozionul Național cu Participare Internațională “Dimitrie Cantemir și vocația europeană a gândirii româneștii”, conceput ca un omagiu adus Domnitorului cărturar, ca o recunoaștere și apreciere vie a preocupărilor sale intelectuale atât de vaste, dar și ca un cadru în care profesorii și elevii să își poată prezenta rezultatele propriilor eforturi făcute în domeniile specifice gândirii cantemirești. Ajuns la a XIII-a ediție, simpozionul se prezintă cu o istorie interesantă, consemnată în volumele cu lucrările ce au fost susținute de-a lungul timpului. În anul 2009, simpozionul a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principelui Radu al României, ceea ce a conferit liceului un prestigiu deosebit.
Cu sentimentul unor deveniri intelectuale ce capătă forme de împlinire, cu fiecare an, făurim calea spre un viitor bazat pe valoare și performanță, în permanentă simbioză a viitorului cu trecutul, în spiritul unei libertăți depline a gândului și a transmiterii unor scrieri cu rol de ancoră pentru generațiile ce vor veni.
Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;