Municipiul Iași, aplaudat în plenul Parlamentului israelian

La invitaţia deputatului Ilan Gilon şi a rabinului Yosef Wasserman, la Tel Aviv, capitala statului Israel, în Knesset (Parlamentul statului Israel), primarul Mihai Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu au participat la ședința specială de comemorare a Pogromului de la Iași din iunie 1941. Manifestarea a avut loc în cursul după-amiezii de marți, 7 martie 2017.

În prezența deputaților israelieni, dar și a președintelui Knesset-ului (Speaker of Knesset), Yuli-Yoel Edelstein, deputatul Ilan Gilon, care este de origine română, a apreciat numeroșii pași pe care Guvernul României și poporul român i-au făcut în ultimii ani pentru studierea evenimentelor care au avut loc în România pe perioada Holocaustului. „România a servit ca exemplu pentru alții să învețe lecția acestor evenimente, să promoveze educația despre Holocaust și să combată antisemitismul, iar rolul Iașului a fost remarcabil în acest sens. Merită să le mulțumim și să-i aplaudăm aici, în plenul Knesset-ului, pe locuitorii orașului Iași și pe primarul Mihai Chirica pentru recunoașterea rolului comunității evreiești în istoria acestui oraș, pentru combaterea antisemitismului și promovarea toleranței interetnice și interreligioase”, a declarat, în plenul Parlamentului israelian, deputatul Ilan Gilon.

După momentul festiv din Knesset, primarul Mihai Chirica a avut o scurtă întâlnire cu cetățeni israelieni de origine română, cei mai mulți din Iași, invitați să participe la manifestarea care s-a desfășurat în plenul Knesset-ului. După această întrevedere, primarul Iașului a avut o convorbire oficială cu Președintele Knesset-ului (Speaker of Knesset), Yuli-Yoel Edelstein. „Domnul Edelstein mi-a mulțumit în numele poporului evreu pentru eforturile depuse de municipiul Iași pentru recunoașterea și analizarea în detaliu a evenimentelor petrecute în acei ani. Am vorbit despre deschiderea pe care o au ieșenii și autoritățile locale, Primăria Municipiului Iași, față de cunoașterea și asumarea trecutului nostru comun, dar și pentru realizarea unor proiecte comune de viitor. Mi-am exprimat dorința organizării unor acțiuni concrete în ceea ce privește colaborarea cu statul Israel pe teme culturale, educaționale, dar și pe teme economice și de turism. Iașul este un oraș deschis investitorilor și municipalitatea sprijină concret mediul de afaceri și susține dezvoltarea lui. I-am propus organizarea unor forumuri pe teme economice și de turism, dar și o colaborare între mediul universitar ieșean și cel din Israel”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În cursul zilei de astăzi, 8 martie 2017, primarul Mihai Chirica s-a întâlnit cu primarul orașului Ierusalim, Nir Barkat, la sediul Primăriei din Ierusalim. Cei doi edili au discutat despre strategii de dezvoltare a infrastructurii urbane, în condițiile în care atât Ierusalimul, cât și Iașul sunt orașe cu o bogată moștenire istorică. De asemenea, cei doi edili au mai discutat despre inițierea unor schimburi economice între Iași și Ierusalim, dar și despre posibilitatea colaborării în domeniul sănătății și în domeniul IT. „Vreau să-i mulțumesc primarului Ierusalimului pentru deschidere și pentru faptul că s-a arătat interesat de dezvoltarea unor relații între Iași și Ierusalim în domeniul economic, în special sectorul IT, în sănătate și în schimburi de experiență în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii urbane. De asemenea, am discutat mult despre dezvoltarea unor relații în domeniul învățământului universitar. I-am adus la cunoștință domnului primar faptul că Iașul este un oraș care excelează în acest domeniu. Nu în ultimul rând, i-am adresat invitația oficială să vină la Iași. Cred că avem multe de învățat împreună și mă bucur că am fost primit cu atât de multă deschidere”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;