Cercul metodic al profesorilor diriginți din unitățile de învățământ din județ

Marți, 28 martie, Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat la Colegiul Național din Iași Cercul metodic al profesorilor coordonatori ai comisiilor diriginților din unitățile de învățământ ale județului, cu tema Formarea competențelor elevilor pentru cultura democrației. Siguranța pe internet, la care au participat 220 de reprezentanți ai școlilor. La eveniment au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor partenere: lect. univ. dr. Elena Seghedin, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, care le-a prezentat diriginților modalități de dezvoltare a autonomiei și responsabilității elevilor în câmp civic, comisarul șef Mădălin Țăranu, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, a făcut recomandări specializate cu privire la utilizarea internetului de către elevi într-un mod sigur, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi, prof. consilier Anca Hardulea, a abordat perspectiva psihopedagogică a relației profesor – elev nativ digital și provocările internetului, ciber-bullyingul.
Reprezentanții ISJ Iași, Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Iași, prof. Bogdan Gabriel Bârzoi, și prof. Alla Apopei, Inspector pentru activități extrașcolare, au evidențiat rolurile profesorului diriginte în societatea actuală, în care dimensiunea virtuală reprezintă un modus vivendi pentru elevii acestei generații, și au oferit diriginților prezenți la activitate recomandări cu privire la resursele didactice care pot fi utilizate la orele de consiliere și orientare pentru cele două teme abordate la cercul metodic: cultura democrației și siguranța pe internet. La finalul activității în plen, elevii clasei a XI-C de la Colegiul Național, coordonați de prof. Mihaela Cobzaru, au prezentat, ca exemplu de bună practică, beneficiile educaționale ale internetului prin proiectul cultural de cunoaștere și promovare a obiectivelor culturale ale IașiuluiPerformance-ul telematic și formarea competențelor pentru o cultură a democrației, desfășurat în patru județe simultan.
În partea a doua a evenimentului, participanții au fost implicați în activități practice pe ateliere de lucru, moderate de consilierii școlari Cristina Vameșu, Loredana Stiuj, Elena Bărbieru, Corina Bârlădeanu și profesorii diriginți Liana Jescu și Raluca Ciudin, la care au învățat metode și tehnici pe care să le aplice la orele de consiliere și orientare/dirigenție pentru dezvoltarea culturii participative la elevi și a utilizării în siguranță a internetului.
În contextul unei culturi a democrației, considerăm că o persoană se manifestă în mod competent atunci când reacționează adecvat și eficient la provocările din societate, rolul profesorului diriginte fiind unul semnificativ în comunicarea cu elevii și în suportul oferit pentru dezvoltarea armonioasă a acestora.  În acest sens, Cercul metodic al coordonatorilor comisiei profesorilor diriginți din unitățile de învățământ ale județului Iași a fost organizat cu scopul de a-i informa și forma prin activitățile din cadrul atelierelor cu privire la aspectele teoretice și practice ale culturii democrației și cyber-bullying-ului, care vor fi valorificate la orele de consiliere și orientare cu elevii de către profesorii diriginți. – Alla Apopei, inspector pentru activități extrașcolare, ISJ, Iași.
Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;