5:13 pm - Saturday April 20, 1033

Evenimentele săptămânii 14 – 20 mai la Ateneul din Iași

* 7 – 31 mai, de la ora 10.00 – Expoziție de pictură „Interferențe” – Marius Bucur Sabo

 Ateneul din Iași găzduiește în perioada 07 – 31 Mai 2018 , în sala Galeriile de Artă, expoziția de pictură ,,INTERFERENȚE ‘’ , semnată de Sabo-Bucur Marius . Lucrările expuse aparțin atât artei moderne cât și artei contemporane , tânărul pictor reușind în ambele stiluri să impresioneze prin elementele selectate si valorificate pentru comunicarea sa cu publicul – receptor (linii și tușe puternice, valențele comunicaționale ale culorilor și combinații cromatice îndrăznețe, forme stilizate). Prin lucrările aparținând artei contemporane, artistul integrează arta sa în arena socială, apelând din nou la cele două caracteristici cheie ale lucrărilor sale: viziune și vibrație.

 * 14 mai, de la ora 10.00 – Cu drag, Van Gogh la Iasi

 Nu rata primul film din lume pictat in intregime !  Un thriller captivant despre controversata moarte a lui Van Gogh si un triumf artistic ce trebuie vazut in sala de cinema! In filmul Cu drag, Van Gogh performanța unor actori de marca (Douglas Booth, Saoirse Ronan, Jerome Flynn si multi altii ) se combina cu performanta a 125 de pictori profesionisti si a animatiei digitale.  Niciun alt artist plastic nu a creat mai multe legende ca Vincent van Gogh. Etichetat adeseori ca un martir, un satir plin de pofte, un nebun, un geniu sau un trantor, adevaratul Vincent ni se dezvaluie prin intermediul corespondentei sale, ascunse de mituri si trecerea timpului. Vincent insusi spunea in ultima lui scrisoare: “Nu putem vorbi decat prin picturile noastre”. Il credem pe cuvant si lasam picturile sale sa spuna adevarata poveste a lui Vincent van Gogh

* 18 mai, de la ora 12.00 – Expoziție de Arte Vizuale „Interferențe Vis Joc Realitate”

În luna mai 2018, Ateneul Iași găzduiește la parter-foaier, patru manifestări artistice:

  1. INTERFERENȚE-Expoziție națională cu participare internațională unor artiști vizuali din cele mai importante județe din țară și din Republica Moldova.
  2. VIS –Expoziție de PICTURĂ a prof. dr. Ofelia Huțul, artist vizual din UAPR filial Iași
  3. JOC-Expoziția discipolilor unor pictori contemporani
  4. REALITATE-Expoziție de PICTURĂ a prof Adriana A. Botezatu, artist plastic

Aceste patru evenimente vor fi prezentate vineri 11 mai 2018 orele 12 de prof. Univ. Mihai Păstrăguș, prof. dr. Ofelia Huțul și prof. Adriana A. Botezatu în cadrul Cercului Pedagogic nr. 2 din Iași, după momentul musical oferit de Corul L.T.,,D.C.,,-,,Lira,, condus de prof. Mirela Iordachi.

Intrarea este liberă.

* 15 mai, de la ora 17:00 – Lansare de carte „Loc lângă tine, loc fără tine”, Iulian Gamentz

Scriitorul româno-canadian, Julian Gamentz, organizează Turneul de carte ”Loc lângă tine, loc fără tine”, în cinci orașe din România, în perioada 14 – 18 mai 2018. Julian Gamentz, autorul poemului manifest «La moartea Regelui meu drag al Romaniei», prezent si astăzi sub bustul Regelui Mihai I al Romaniei din Piateta Regelui, își va lansa în România cărțile ”40 de zile” și ”Cuvântul care mă însoțește”, în cadrul Turneului de carte ”Loc lângă tine, loc fără tine”, în perioada 14 – 18 mai în orașele Alexandria (14 mai), Iași (15 mai), Cluj (16 mai), Sibiu (17 mai) și București (18 mai). Aflat într-o continuă călătorie, între țara natală și țara adoptivă, Iulian Gamentz scrie într-o limbă română de mare acuratețe, prin care reușește să surprindă emoții și stări, trăiri și extaz sufletesc, care așează în cărțile sale o atmosferă specială, de un modernism evident, fără complexe și false pudori. Iulian celebrează familia, soția, copiii, părinții, și scrie despre pierderea mamei soacre o carte-recunoștință, care creionează în mod rarisim în literatură un personaj luminos, generos și esențial.  Paginile celor două cărți – ”40 de zile”, un roman al despărțirii de un parinte și ”Cuvântul care mă însoțește”, un jurnal de versuri și gânduri, împletite într-o fuziune de stiluri și abordări – îl descriu fidel pe autor drept un om echilibrat, dinamic, un familist și un patriot total angajat în misiunile vieții sale: de tată și soț și de român monarhist convins.  Cu Iulian Gamentz, cititorii și prietenii se pot întâlni cu ocazia lansărilor la Bibilioteca Județeană ”Marin Preda” din Alexandria, pe 14 mai, orele 17:30 ; la ”Ateneul din Iași” pe 15 mai, orele 17:00 ; la ”Casa Radio România” din Cluj, pe 16 mai, orele 18:00; la Biblioteca Județeană ”ASTRA” din Sibiu, pe 17 mai, orele 18:00 și la Librăria ”Seneca Anticafe” din București, pe 18 mai, orele 18:00. De asemenea, prietenii virtuali și nu numai ai autorului îl vor putea urmări zilnic, începând din 1 mai, pe contul său de Facebook – @Julian Gamentz, unde va posta zilnic un preambul introspectiv – ”Dialogul cărții cu autorul”- al celor mai relevante fragmente din cărțile lansate -.

* 17 mai, de la ora 18.00 – „Scandal în culise”, direcția scenică Daniel Onoae

„Sardele aici, sardele acolo!!Laitmotivul sunt sardelele. De ce am ales această piesa? E simplu: vreau să vedeți un altfel de spectacol. V-ați pus vreodată întrebarea…ce se întâmplă în culisele unui spectacol? Ce probleme personale au actorii? Cum reuşesc ei să facă față unui spectacol care prezintă o mulțime de probleme?
Asta vă vom arăta noi: dezlănțuirea un HAOS organizat! Dați frâu liber râsetelor şi…vizionare plăcută!„ Daniel Onoae

* 18 mai, ora 18 .00 – „Eu sunt fata”, regia Iuliana Moraru

Cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a reuși să supraviețuim? Care ne sunt limitele și ce compromisuri suntem capabili să facem pentru a reuși? Aflăm vineri, 18 mai 2018, ora 18, în Sala Mică de Spectacole a Ateneului din Iași. Drama unei femei ce alege să se prostitueze pentru a-și permite un trai decent. O poveste despre ororile vieții de noapte din mahalale și cartiere obscure, dar și despre speranța și curajul unei educatoare,despre o lume dură de unde puțini pot ieși sunt concentrate într-un spectacol de 50 de minute. Spectacolul “Eu sunt fata” ne prezintă realitatea dură în care trăim și pe care adesea ne facem că nu o vedem. Adevăruri spuse cu voce tare, care dor, pentru că adesea ne mințim pentru a putea supraviețui… “Norocul nostru că Ăl de Sus ne-a făcut gândurile mute. Dacă ne-ar fi dat darul să ne auzim unul altuia gândurile, mamă, ce-ar fi fost“. “Eu sunt vulgară cu glas tare. Asta-i diferența.” “Doar noi și nebunii spunem ce gândim. Suntem cele mai sincere făpturi de pe lume“. În spatele fetei vulgare se ascunde un suflet pur care are nevoie de ajutor. Mii de femei cad pradă iluziei că o viață lipsită de nevoi materiale este tot ceea ce contează.. Și de fiecare dată se dovedește că nu este așa… V-am făcut curioși? Haideți să descoperim împreună destinul educatoarei. Oare va avea norocul frumușicăi din celebrul film “Pretty women” sau…

* 18 mai, de la ora 19.00 – Comedia „Măturător de praf de stele”, de Andrei Ciobanu

*19 mai, ora 19.00 – „Steaua fără nume”, regia Andrei Ciobanu

* 19 mai 2018, ora 10.00 – „Păcală și Tândală la doctor”, regia Andrei Ciobanu

Cele mai îndragite și mai haioase personaje românești, Păcală și Tândală, revin la cererea publicului într-un nou spectacol plin de umor, povești populare și voie bună. Acum, Tândală s-a ales cu o durere de măsea și este nevoit să părăsească satul tradițional și să vină în vizită la prietenul său Păcală, care s-a mutat de ceva vreme în oraș. Ce medic îi va recomanda Păcală? Oare va reuși să se facă bine Tândală? Va rămane și el în oraș sau se va întoarce în satul său? Vă așteptăm pe toți, cu mic cu mare, să îl ajutați pe Tândală să se însănătoșească! Bineînțeles că nu vor lipsi poveștile cu pilde, dansurile și cântecele vesele. Regie: Andrei Ciobanu. Distribuție: Tudor Ostafie, Andrei Ciobanu. Durata spectacolului: 50 min . Spectacol interactiv, recomandat tuturor categoriilor de vârstă!

Sâmbătă, 19 mai 2018, ora 10.00.

* 20 mai, de la ora 10.00 – „Alice în Țara Minunilor”, regia Iulian Ioan Sandu

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;