Spectacolele Operei „Bastille” din Paris, difuzate la Cinema „Ateneu”

Du Vendredi 10 Mars 2017 au Vendredi 14 Avril 2017

Începând cu februarie 2019, la Cinema Ateneu vor fi difuzate, în premieră, spectacolele de operă și balet de la cea mai renumită Operă din Paris. Pe 8 februarie 2019, va avea loc transmisiunea spectacolului CARMEN, iar pe 21 februarie 2019, se va difuza, în direct, spectacolul de balet Swan Lake/Lacul Lebedelor.

DESPRE „CARMEN”

Data: 8 februarie 2019, ora 19.00

Durata: 3 ore

Operă în patru acte

Spectacol subtritrat în limba engleză

Bilete: https://bit.ly/2RRu6sx

Carmen este o operă cu muzica compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. Premiera operei a avut loc la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875.

Elīna Garanča, o mezzo-soprană letonă de mare succes internațional joacă rolul principal în opera Carmen, fiind supranumită „La perfetta”. Don José este interpretat de Roberto Alagna, Micaëla de Maria Agresta, Escamillo de Ildar Abdrazakov, Frasquita de Vannina Santoni.

Actul I
Într-o piață din Sevilla, soldații se amuză pe seama trecătorilor. Le trezește interesul frumoasa Micaëla, o tânără de la țară, venită să-și caute iubitul, pe Don José. Apar muncitoarele de la manufactura de tutun. Între ele se remarcă senzuala Carmen, care încearcă să-l provoace pe Don José. Intâlnirea Micaëlei cu Don José prilejuiește rememorarea amintirilor legate de satul lor natal. La manufactură izbucnește un scandal, ce culminează cu arestarea lui Carmen. Ea îl vrăjește pe Don José și, în schimbul promisiunilor de a-l reîntâlni, acesta o ajută să fugă.

Actul II
La hanul lui Lilas Pastia se întâlnesc, pentru a petrece, țigani și contrabandiști. Apariția toreadorului Escamillo le stârnește entuziasmul. Cucerit de farmecul frumoasei Carmen, Escamillo îi propune să-l urmeze; ea îl așteapta însă pe iubitul ei, Don José. Acesta vine, iar Carmen cântă și dansează pentru el. Conjunctura nu-i permite lui Don José să se mai întoarcă la garnizoană, fiind nevoit să se alăture contrabandiștilor.

Actul III
Don José regretă că a dezertat, constatând, în plus, că nici Carmen nu-l mai iubeste. Aceasta îsi ghiceste în cărți, de unde afla că va muri curând. Micaëla îi aduce lui Don José vestea iminentei morți a mamei sale. El va trebui să plece, chinuit însă de gândul că, între timp, Carmen se îndrăgostise de Escamillo.

Actul IV
Înainte de începerea coridei, Carmen și Escamillo își mărturisesc iubirea, în timp ce Don José, ascuns, îi urmărește. Cu toate insistențele lui Don José, Carmen refuză categoric să-l urmeze, iar el, înnebunit de gelozie, o ucide.

DESPRE „SWAN LAKE”

Data: 21 februarie 2019, ora 20.15
Durata: 3 ore
Balet în patru acte
Transmis live

Bilete: https://bit.ly/2ATBh9M

Muzică de Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Libret de Vladimir Begichev, Vassili Geltser

Coregrafie de Rudolf Nureyev

După Marius Petipa, Lev Ivanov

Lacul lebedelor este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski ( Pyotr Ilyich Tchaikovsky). Premiera a avut loc la Balșoi Teatr (Teatrul Mare) din Moscova pe 4 martie 1877, avândul ca dirijor pe Semen Riabov și în coregrafia lui Julius Reisinger.

Actul I
În prolog aflăm despre transformarea în lebădă a unei prințese, blestemată de geniul rău, Rotbart. Urmează o petrecere la majoratul prințului Siegfried, căruia mama îi propune ca a doua zi să-și aleagă o mireasă. Dansurile nu-l înveselesc; mai degrabă pleacă singuratic spre malul lacului din parcul castelului de unde se văd în zare ruinele unui vechi palat. Gândurile sunt întrerupte de zborul unui stol de lebede care poposește pe malul lacului, lângă ruine. Dornic să le vâneze prințul ia arbaleta și aleargă prin pădure.

Actul II
Ajunse la mal, lebedele se transformă în prințese chiar în momentul în care Siegfried voia să o țintească pe cea mai frumoasă. Lebedele îl înconjoară, iar cea mai frumoasă dintre ele, Odetta, îi destăinuie blestemul lor. Siegfried este hotărât să lupte pentru nimicirea geniului rău, Rotbart, dar Odetta îl previne că nu prin luptă poate dezlega blestemul, ci printr-un jurământ de iubire. Siegfrried îi jura iubirea.

Actul III
În sala de onoare a palatului îi sunt prezentate lui Siegfried mai multe tinere posibile mirese. El le refuză și se arată cucerit de o stranie pereche care intră neanunțată, recunoscând în trăsăturile fetei (de fapt fiica lui Rotbart) pe Odilia. Acceptă să se căsătorească cu ea, călcându-și astfel jurământul.

Actul IV
Trădată, lebăda-prințesă se vede condamnată la prelungirea blestemului. Siegfried vine, recunoscându-și greșeala și implorând iertarea. Iubirea celor doi este mai puternică decât Rotbart. Blestemul se risipește la cele dintâi raze ale aurorei.

DESPRE OPERA DIN PARIS – OPERA BASTILLE

Opera din Paris, cu o vechime de peste 350 de ani, este una dintre cele mai spectaculoase opere din lume. Cele două săli din Palais Garnier (2.105 locuri) şi Opera Bastille (2.745 locuri) au atras în sezonul 2016-2017 peste 859.000 de spectatori, din care 23% au fost străini. Printre cele mai moderne și mai controversate opere din Europa, Opera poporului, Opera de la Bastille a fost inaugurată pe 14 iulie 1989, pentru a marca bicentenarul căderii Bastiliei.

Producțiile Operei din Paris cuprind opere clasice și moderne și spectacole de balet.

Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 25-30 lei și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;