8:15 am - Sunday August 25, 2019

Parteneriatul NORADICA lansează campania ”Educația împotriva radicalizării în școli”

ISJ Iași împreună cu alte 5 instituții partenere din Europa oferă profesorilor, elevilor și oamenilor politici materiale și soluții pentru prevenirea radicalizării tinerilor pe criterii religioase.

Radicalizarea și recrutarea cetățenilor de către organizații teroriste reprezintă un fenomen deosebit de grav la nivel internațional. Datorită dimensiunilor îngrijorătoare pe care le-a atins fenomenul, în ultimii ani, tot mai multe organisme internaționale au realizat cercetări și depun eforturi deosebite să prevină și să combată acest fenomen.

În 2015, Comitetul de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din Parlamentul European a realizat un raport despre radicalizare în Europa, evidențiind importanța crucială a educației în prevenirea acestui fenomen. În raport se precizează că școlile au un rol crucial în reducerea fenomenului, prin implicarea profesorilor care au un rol activ în lupta împotriva oricăror forme de discriminare și rasism. Așadar, educatorii pot limita condițiile ce ar duce la dezvoltarea radicalizării în comunitățile lor. Lupta împotriva radicalizării poate fi purtată prin prevenirea, monitorizarea fenomenului și a evoluției sale, prin creșterea gradului de conștientizare și campanii de comunicare, iar în cele din urmă prin ajustarea regulilor și normelor la realitate.

În acest context, Proiectul European Erasmus+, NORADICA – DIALOG INTERRELIGIOS ÎMPOTRIVA RADICALIZĂRII TINERILOR PRIN PRACTICI DE ÎNVĂȚARE INOVATIVĂ APLICATE ÎN ȘCOALĂ își aduce propria sa contribuția, implicând 6 parteneri din 5 țări Europene: Universitatea din Catania și PMF Research din Italia, Universitatea de Științe Sociale(SAN) din Polonia, RenaSup din Franța, Inforef din Belgia și Inspectoratul Școlar Județean Iași din Romania.

Proiectul este implementat în perioada 1.11.2017 – 31.10.2019. Scopul proiectului este prevenirea radicalizării tinerilor prin promovarea dialogului între diferite religii. Deseori se constată că diferențele reale sau percepute iau naștere din prejudecăți culturale, etnice sau religioase și din nefericire cauzează forme extreme de comportament, radicalizare. Din acest motiv parteneriatul NORADICA își dorește să dezvolte și distribuie instrumente pentru a promova dialogul interreligios în școli, să implice profesorii din diferite țări europene în prevenirea radicalizării tinerilor (in special a celor cu vârste cuprinse între 12-16 ani). Pentru a investiga diferite aspecte ale terorismului și radicalizării, toți partenerii NORADICA au realizat cercetări în țărilor lor, au realizat sondaje și focus grupuri ale profesorilor ce lucrează în clase multireligioase. Pentru a obține un punct de vedere mai larg asupra fenomenului. partenerii NORADICA au intervievat lideri religioși de diferite religii și confesiuni. Interviul s-a focalizat pe aspecte precum relația dintre comunitățile religioase, școală și autoritățile locale, pe analiza fenomenului radicalizării și pe dialogul interreligios cu tânăra generație.

Informațiile găsite au fost prelucrate și constituie baza pe care parteneriatul NORADICA lucrează pentru a produce resurse educaționale pentru școli. Pentru a promova importanța dialogului interreligios, în realizarea resurselor educaționale, echipa NORADICA va utiliza un limbaj pe înțelesul tinerei generații și formate atractive. Resursele educaționale cuprind  un set de 6 Infografice Educaționale, un e-book  și un set de filme educaționale de desene animate. Realizarea acestor resurse educaționale deschise se bazează pe datele obținute din interviurile liderilor religioși. Profesorii vor beneficia direct de rezultatele NORADICA, prin utilizarea unui e-book interactiv ce conține toate cercetările din proiect, cu materiale audio și video, cu link-uri ca resurse externe on- line. La sfârșitul perioadei de implementare a proiectului, partenerii de proiect vor pregăti un set de recomandări pentru profesori, elevi și oameni politici pentru a promova dialogul interreligios în școli și a crește gradul de conștientizare privind pericolul radicalizării, respectiv despre importanța procesului de prevenire a radicalizării în comunitățile locale.

Pentru a facilita accesul celor interesați la produsele si rezultatele proiectului, respectiv pentru a asigura sustenabilitatea proiectului după încheierea lui, toate produsele NORADICA vor fi disponibile pe pagina web a proiectului https://www.noradicalism.eu/, de unde vor putea fi accesate și descărcate gratuit.

Pentru a afla mai multe informații despre proiect, pentru a descoperi modul în care comunitatea NORADICA tratează subiectul anti-radicalizării, vizitați site-ul proiectului https://www.noradicalism.eu/, pagina de Facebook https://www.facebook.com/Noradica-188571081696685/ sau grupul de pe Linkedin https://www.linkedin.com/groups/8645285/.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;