5:13 pm - Friday April 19, 7782

Festival de folclor pentru copii organizat de Grădinița Sf. Sava din Iași

Grădiniţa cu Program Prelungit „Sf. Sava” Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean  şi Primăria Iaşi, organizează cea de-a cincea ediţie a Festivalului Judeţean de Folclor pentru Copii, „De la lume adunate şi-napoi la lume date”la Palas Mall Iași (zona Intersport), joi, 23 mai 2019, începând cu ora 14.00, cu participarea a peste 300 de preșcolari şi elevi din 23 de unităţi şcolare înscrise în concurs, din municipiul şi judeţul Iaşi.

Festivalul, ce își dorește să promoveze folclorul autentic destinat copiilor, să îi provoace pe aceștia să descopere prin dans și muzică valori perene de spiritualitate românească, cuprinde două secțiuni: Probă artistică (pentru preşcolari şi elevi de ciclu primar din cadrul cluburilor de muzică şi dans) și Artă fotografică „Tradiție și port popular de ieri și de aziˮ (pentru cadrele didactice). De altfel, această ediție a fost gândită ca o manifestare artistică dedicată Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România, fiind înscrisă în calendarul activităţilor Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE Iaşi).

Ca element de noutate poate fi menționată realizarea revistei festivalului, în colaborare cu Editura Doxologia, în cadrul căreia sunt inserate atât momentele artistice prezentate pe scenă, cât şi articole cu tematică folclorică, publicate de cadrele didactice înscrise în concurs.

O altă noutate este organizarea atelierelor meşteşugăreşti de ţesut, cusut și încondeiat ouă, cu sprijinul Asociaţiilor „Ciurbeştenii”, „Communio”, „Tradiţii pentru viitor”, Asociaţia pentru Educaţie „DE LA mic LA MARE”.

Reușita acestui eveniment se datorează prezenței în juriu a unor specialişti în etnografie şi folclor (Marinică Botea, dirijor al Ansamblului Folcloric „Doina Carpaţilor” din Iaşi,  Emilian Păduraru, profesor coregraf la Ansamblul folcloric al Cercului de dansuri de la Ateneul Naţional din Iaşi, Ovidiu Focşa, muzeograf la Palatul Culturii, Raluca Zaharia, dirijor al Corului  „Juniorii Operei”, Dana Ungureanu, profesor la Palatul Copiilor Iași, Petronela Cotea Mihai, producător/realizator Radio Iași), dar și sprijinului din partea sponsorilor (Primăria Iaşi, Palas Mall, Asociația Grădiniței „Sf. Sava” Iași, Biserica „Sf. Sava cel Sfinţit” Iaşi, Club Sportiv Noblesse Dans, Restaurant Torro El Comandante).

Premiile speciale și trofeul festivalului vor răsplăti talentul micilor artiști, îndrumați de cadre didactice pasionate de folclorul românesc – simbol al moştenirii culturale a poporului român de-a lungul secolelor.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;