5:13 pm - Monday April 19, 6202

Asociaţiile civice îi solicită premierului să renunţe la construcţia A8 în parteneriat public-privat

Asociațiile civice „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, „Moldova Vrea Autostradă” și „Împreună pentru A8”, profund nemulţumite de declarațiile publice ale premierului Viorica Dăncilă, prin care afirmă că doar Autostrada Comarnic-Brașov va fi prioritate națională, atenţionează, într-o scrisoare deschisă, că Autostrada A8 (Iaşi – Târgu Mureş) nu a fost  niciodată o prioritate pentru Guvernele României şi cer o nouă   întrevedere cu şeful Executivului. Reprezentanţii celor trei asociaţii constată că premierul Viorica Dăncilă „ignoră total nevoia Moldovei de a fi legată prin infrastructură modernă de Transilvania” și solicită, încă o dată, renunțarea la sistemul  de Parteneriat Public-Privat (PPP) pentru A8 și derularea acestui proiect pe baza fondurilor europene.

Scrisoare deschisă adresată Doamnei Vasilica Viorica Dăncilă, Prim-Ministrul României

Doamnă Prim-Ministru,

Declarația Dumneavoastră publică, făcută duminică, 21 iulie 2019, la Pitești, prin care ați anunțat decizia de a scoate Autostrada Comarnic-Brașov din schema de finanțare în Parteneriat Public-Privat și transformarea acesteia într-o prioritate națională absolută, cu finanțare directă de la Bugetul Național, a creat stupoare și o profundă nemulțumire în Moldova. Vă reamintim că, în ciuda opoziției repetate a societății civile și a numeroase voci din regiunea Moldovei, Guvernul României a decis în mod arbitrar, fără nici o analiză, ca segmentul Iași-Târgu Neamț (unul din cele trei segmente ale Autostrăzii A8 Ungheni-Iași-Târgu Mureș) să fie realizat în Parteneriat Public-Privat. Termenul de depunere a ofertelor de licitație pentru acest sistem controversat a expirat în data de 3 iulie 2019. S-au înregistrat zero ofertanți și ne-am ales cu o nouă prelungire! Inutil să vă reamintim că există fonduri europene avantajoase pentru construirea în întregime a acestei autostrăzi vitale, care poate scoate Moldova din izolare și îi poate oferi șansa unei dezvoltări susținute. În mod cât se poate de explicit, Autostrada A8 este eligibilă pentru finanțare în proporție de 85% din fondurile europene de coeziune puse la dispoziția Guvernului României. Cerem renunțarea la sistemul PPP pentru A8, cum am cerut din momentul în care această idee a fost vehiculată în spațiul public de diverși oficiali, și derularea acestui proiect pe baza fondurilor europene. Acum, din declarația Dvs. publică, toți românii au înțeles că zona Moldovei nu are nicio importanță pentru Guvernul Dăncilă, regiunea noastră nu se înscrie în niciun fel de prioritate, nici națională, nici regională, nici județeană, nici măcar comunală. Legarea Moldovei prin infrastructură modernă de Transilvania și, de acolo, de Europa Centrală și de Vest este prioritatea zero a regiunii noastre, șansa istorică a relansării economice, fără de care handicapul de dezvoltare dintre Moldova și restul țării se va accentua până la probabilitatea unor dezechilibre sociale ireparabile. Construirea Autostrăzii A8 nu a fost niciodată o prioritate pentru Guvernele României, care au amânat-o aproape 13 ani. Dar acum declarația Dvs., Doamnă Prim-Ministru, ne oferă certitudinea că noi, moldovenii, suntem în mod programatic defavorizați, tratați inechitabil și desconsiderați de Executiv. Pentru noi nu sunt niciodată fonduri, pentru noi nu sunt niciodată priorități, pentru noi nu există niciodată înțelegere.

Doamnă Prim-Ministru,

Vă cerem prin această scrisoare deschisă o nouă întrevedere pentru a vă expune detaliat importanța vitală pentru Moldova a Autostrăzii Ungheni-Iași-Tg Mureș.  La întâlnirea noastră anterioară (8 februarie 2019, la sediul Guvernului) a participat și Domnul Darius Vâlcov, care a impus, în pofida tuturor contraargumentelor, soluția perdantă și neoperabilă a Parteneriatului Public-Privat.  Ne putem imagina că acum poziția Guvernului ar putea fi diferită. Revenind la declarația publică a Domniei Voastre, suntem foarte convinși că, înainte de a o enunța, ați avut în vedere toate posibilele pierderi politice în regiunea Moldovei și că poziția Dvs. a luat în calcul toate consecințele. În așteptarea unui răspuns favorabil, Vă dorim mult succes!

Semnează asociațiile:

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Moldova vrea Autostradă

Împreună pentru A8

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;