Punctul vamal de la Tehnopolis ar putea fi mutat la intrarea în Iași, pe traseul viitoarei autostrăzi A8

Punctul vamal care funcționeazîă în prezent la Tehnopolis ar putea fi mutat la intrarea în municipiul Iași, dinspre Lețcani, o propunere în acest sens fiind înaintată de autoritățile locale Ministerului Transporturilor. În acest sens, informează într-un comunicat Biroul de presă al Primăriei Municipiului Iași, încă de acum trei luni, la discuţiile purtate cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, respective cu cei ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), primarul Mihai Chirica a cerut în mod expres proiectanţilor şi consultanţilor care se ocupă cu întocmirea documentaţiei pentru construcţia Autostrăzii Unirii  A8 Ungheni – Iaşi  – Târgu Mureş să ia în calcul înfiinţarea unui nou punct vamal, adiacent segmentului de autostradă din imediata apropiere a Municipiului Iaşi.

„Într-o discuţie aplicată avută cu autorităţile centrale, la care a participat şi conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, am propus specialiştilor de la Ministerul Transporturilor care gestionează implementarea Autostrăzii Unirii ca pe segmentul care tranzitează Zona Metropolitantă Iaşi să fie înfiinţat un nou punct vamal, unde să fie mutat cel care operează în acest moment în parcul Tehnopolis. Le-am propus să ia în calcul două amplasamente. Este vorba de o zonă aflată pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei Miroslava, aflat în vecinătatea viitorului Institut Regional de Boli Cardiovasculare, iar pentru celălalt amplasament am propus să se analizeze posibilitatea mutării punctului vamal în viitorul Parc Industrial din comuna Leţcani. Le-am argumentat propunerea noastră prin faptul că actualul punct vamal de la Tehnopolis este depăşit din punct de vedere logistic, traficul din zonă devenind foarte aglomerat din cauza TIR-urilor care parchează în zonă. Cei de la Ministerul Transporturilor au fost receptivi la propunerile noastre şi au promis că în viitorul traseu al autostrăzii vor introduce şi proiectul înfiinţării unui punct vamal pe unul din amplasamentele propuse de noi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul-şef a explicat şi de ce ar fi mult mai firească înfiinţarea şi operaţionalizarea unui nou punct vamal pe traseul Autostrăzii A8. „Ar fi ilogic ca operaţiunile de comisionariat vamal să funcţioneze în continuare în oraşul nostru, în condiţiile în care transportul auto de mare tonaj va tranzita zona pe autostradă. Corect este ca această operaţiune să fie facilă pentru acest tip de transport şi cel mai bine este ca aceasta să se petreacă într-o zonă specială care să se regăsească în apropierea autostrăzii, mai ales că, odată cu finalizarea acestui obiectiv de interes naţional, vom înregistra creşteri substanţiale a indicilor de trafic”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Menţionăm faptul că punctul vamal situat în bd. Nicolae Iorga a fost mutat în toamna anului 2015 în Parcul Ştiinţific şi Tehnologic „Tehnopolis”. De atunci şi până în prezent, numărul camioanelor de tonaj greu care tranzitează municipiul Iaşi pentru operaţiunile de comisionariat vamal a crescut considerabil, ducând la aglomerarea traficului în zona CUG  din municipiul Iaşi.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;