Defibrilator amplasat în curtea Ansamblului Mitropolitan din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor a achiziționat un defibrilator cardiac pe care l-a amplasat în curtea Ansamblului Mitropolitan, pe tabloul de informare turistică situat în faţa Catedralei. Aparatul electronic folosit în tratamentul fibrilației atriale sau ventriculare este extrem de util în cazul unor urgențe, până la sosirea unui echipaj medical specializat, având instrucțiuni simple de folosire în cazul acordării primului ajutor. El a fost livrat şi instalat de o societate comercială din Cluj, specializată în aparatura medicală de urgență, informează, într-un comunicat, Biroul de presă al Aehiepiscopiei Iașilor.

Potrivit documentului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (ISUJ Iaşi) se va ocupa în aceste zile de instruirea persoanelor care asigură permanenţa în cadrul Ansamblului Mitropolitan, astfel încât defibrilatorul să fie folosit corespunzător în cazul necesităţii acordării primului ajutor. Până în momentul de faţă nu au fost incidente în zonă care să determine această achiziţie, acţiunea având un scop preventiv.

Stopul cardio-respirator este cea mai frecventă cauză de deces în rândul populației. Peste 50.000 de decese au loc anual în ţara noastră din această cauză, cele mai multe având loc chiar pe stradă. Dintre aceste decese, aproximativ 40% dintre pacienţii aflaţi în stop cadio-respirator prezintă fibrilaţie ventriculară, iar un defibrilator are capacitatea de a restabili ritmul cardiac normal la o persoană care tocmai a suferit un atac de cord.

În ultimii ani, în Iași au fost achiziționate mai multe astfel de aparate şi montate în zonele aglomerate din oraș pentru a putea fi utilizate în cazul unor urgențe. Ele sunt amplasate în Piaţa Unirii, în Parcul Copou, dar şi în pridvorul Bisericii „Sfântul Nectarie” din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, acesta din urmă fiind achiziţionat cu sprijinul credincioşilor din parohie.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;