12.000 de români cu HIV cer autorităților măsuri pentru salvarea lor și a celorlalți!

Intr-un comunicat de presa comun, Fundatia “Alaturi de Voi” Romania si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) atrag atentia ca, din nou, in mai multe judete, pacientii cu HIV sunt afectati de intreruperea tratamentului din Programul National HIV/SIDA, din motive legate de subfinantarea programului sau management defectuos.

Indiferent de motivul disfunctionalitatilor programului, beneficiarii ADV Romania si UNOPA sunt afectati de posibila rezistenta la tratament si deprecierea starii de sanatate, nesiguranta zilei de maine, umilinta de a sta la poarta spitalului zile intregi pentru tratament.

“In repetate randuri, am sesizat Ministerului Sanatatii aceste probleme, fara ca ele sa fie rezolvate; mai mult chiar, exista o diferenta intre motivatiile prezentate de cei de la Bucuresti fata de cele din teritoriu. Efectiv la intrebarile pacientilor se ridica din umeri sau sunt dusi cu vorba si realitatea e ca intreruperile de tratament sunt din ce in ce mai dese, ceea ce inseamna un risc major pentru viata celor infectati cu HIV. Petitia atasata acestui document exprima solicitarile pacientilor cu HIV si a circulat in format electronic si fizic. Peste 1000 de persoane au semnat-o. Va solicitam sa va alaturati noua in a cere oficialilor Statului Roman sa nu-i condamne pe cei 12 000 de romani infectati cu HIV la tortura de a astepta, zi dupa zi, medicamentele de care depinde viata lor. Va solicitam sa militati alaturi de noi, cerand autoritatilor sa respecte dreptul la viata a celor infectati cu HIV”, se arata in comunicat.

Pentru detalii contactati: UNOPA – Iulian Petre, director executiv – tel. 0724/355878 si ADV ROMÂNIA, Mihaela Munteanu – director dezvoltare si comunicare, tel. 0740/513864.

Petitie

Miile de romani infectati cu HIV aflati in tratament ARV traiesc fiecare zi a existentei lor cu nelinistea ca o noua decizie privind achizitia medicamentelor, o alta taiere la bugetul Programului National HIV/SIDA, o alta fila de buget neajunsa la spital ar putea sa ii lase fara medicamentele vitale, speranta la ziua de maine. Anul 2014 a inceput dramatic din acest punct de vedere, mii de pacienti fiind pusi in situatia de a intrerupe tratamentul din cauza birocratiei si a lipsei fondurilor pentru tratament.

Pacientii cu HIV cer buna functionare a Programului National de Tratament  HIV/SIDA prin:

  • alocarea suplimentara de fonduri pentru functionarea programului pentru trimestrul 1 si 2 – deoarece in acest moment sumele alocate sunt insuficiente,
  • eliminarea listelor de asteptare cu pacienti care au nevoie sa intre in  tratament, iar spitalele nu le pot initia terapia din cauza medicamentelor insuficiente,
  • evaluarea functionalitatii schemei de tratament la pacientii  care au avut intreruperi de tratament din cauza lipsei acestuia de la spital,
  • alocarea de resurse financiare suplimentare pentru monitorizarea infectiei HIV astfel incat sa se cunoasca din date medicale starea fiecarui pacient
  • achizitia centralizata a tratamentului ARV la nivel national dupa modelul anterior anului 2008, cand sistemul era functional, eficient si mult mai putin birocratic.

Noi, cei care stim ce inseamna sa traiesti cu HIV, avertizam de asemenea autoritatile romane, asupra actului iresponsabil de nealocare a fondurilor pentru prevenirea transmiterii infectiei cu HIV in comunitate. Consideram ca e de datoria noastra sa luptam pentru a nu aparea un al doilea val epidemic de infectie HIV.

Am ajuns la limita rabdarii, ducem greu povara fiecarei zile si nu am vrea sa fim obligati sa adoptam alta cale decat cea a dialogului cu autoritatile romane. In situatia in care nu se intreprinde nimic suntem dispusi sa ne adresam forurilor internationale si sa iesim in strada pentru a ne cere dreptul la viata.

Pana la data de 17 martie 2014 petitia a fost semnata de 1 130 de persoane in total, dintre care 535 de persoane pe site-ul

http://www.petitieonline.com/?page=statistics&petition=salvati_romanii_cu_hiv

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri, Sănătate

Comments are closed.

;