Luna Earth Hour la Iaşi

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii din întreaga lume sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour. La îndemnul WWF, organizația care a inițiat mișcarea Earth Hour în anul 2007, peste 7.000 de oraşe din peste 152 de țări au stins lumina de Earth Hour în 2013, răspândind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați de fiecare dată nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

În acest an, Primăria Municipiului Iași, împreună cu partenerii săi (Asociația Română pentru Reciclare RoRec, S.C. Salubris S.A, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi prin Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, prin Facultatea de Geografie și Geografie, Facultatea de Fizică și Facultatea de Biologie, Inspectoratul Școlar Județean, Liga Studenților Chemis, Liga Studenţilor Geografie-Geologie, Liga Studenţilor Biologie, Palas şi United Business Center) vor organiza o serie de evenimente și acțiuni cu privire la importanța protecției mediului.

1. Campania IaȘI Reciclează, locul deșeurilor nu este în preajma ta

Acțiunea este organizată de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și S.C. Salubris S.A.

În perioada 24-28 martie 2014, între orele 08.30 și 16.30 se pot aduce deșeuri electrice și electronice vechi sau defecte (orice aparat care se bagă în priză sau funcționează cu baterii) la următoarele puncte de colectare:

–         Centrul de cartier Tătărași, str. Vasile Lupu 82

–         Centrul de cartier Alexandru cel Bun, str. Tabacului 1B

–         Centrul de cartier Nicolina, str. Petre Țuțea 2

–         Centrul de cartier Păcurari, șos Păcurari  34

–         Centrul de cartier Frumoasa, bld Poitiers 20-22

–         Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt (deschis în perioada 24-29 martie, între orele 10.00 – 18.00)

 

Tombolă cu premii

–         Fiecare deponent va primi Cupoane Valorice pentru aparatele electrice mari: în valoare de 40 lei pentru combine, vitrine și lăzi frigorifice, congelatoare întregi și complete și 20 lei pentru mașini de spălat rufe și vase, uscătoare de haine, aparate de aer condiționat întregi și complete.

–         Menționăm că aparatele de mari dimensiuni pot fi preluate gratuit de la domiciliu sau de la instituții și societăți comerciale (programare la telefon 0800444800, 0765622140 intre orele 09.00 – 17.00)

–         Pentru orice alt aparat electric predat (de exemplu: fier de călcat, aspirator, cafetieră, aspirator, monitor, mixer, televizor, radio etc) fiecare deponent va participa la o tombolă.

–         Marele Premiu al tombolei: o super bicicletă!

 

2. Campania Școlile ieșene se implică în protecția mediului:peste 23 de licee, școli și grădinițe vor organiza numeroase evenimente în perioada 17 – 29 martie 2014: conferințe  pe teme de mediu, concursuri interactive, acțiuni de educație ecologică, campanii de colectare deșeuri, acţiuni de ecologizare a parcului şcolii, expoziţii de desene, postere, colaje realizate de elevi pe tematica salvării Planetei etc.

 

3. 29 martie 2014 – Ora Pământului ­ timp de 1 oră, între  20.30 – 21.30 se va stinge iluminatul public pe pietonalul Ştefan cel Mare şi iluminatul arhitectural la clădirile monument istoric din zonă .

Se vor organiza o serie de evenimente în fața Primăriei Municipiului Iași:

  • Expoziția de proiecte de mediu împreună cu universitățile ieșene, între orele 14.00- 20.00
  • Spectacol Sunetul Pământului, ora 20.30
  • Spectacol de jonglerii cu foc, ora 21.00.
Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;