Scrisoare deschisă a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, către consilierii judeţeni

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a remis o scrisoare deschisă plenului administraţiei judeţene, tema abordată fiind intenţia de schimbare a denumirii Aeroportului Internaţional Iaşi. Redăm în cele ce urmează conţinutul scrisorii:

Stimate doamne și stimați domni consilieri județeni,

Ca urmare a acțiunii depuse de dumneavoastră de schimbare a denumirii Aeroportului Internațional Iași în Aeroportul Internațional Moldova, permiteți-mi să vă informez următoarele:

 –         Numele Aeroportul Internațional Iași figurează în toate studiile Comisiei Europene, care stau la baza finanțării infrastructurii de transport;

–         Numele Aeroportul Internațional Iași este menționat în rețeaua de dezvoltare a infrastructurii europene de transport TEN-T;

–         Numele Aeroportul Internațional Iași figurează în Master Planul General de Transport care a fost înaintat Comisiei Europene de către Ministerul Transporturilor;

–         Aeroportul Internațional Iași este persoana juridică înscrisă în toate formulele asociative europene ale aviației și în toate evaluările care se fac periodic de către siteurile de specialitate;

–         Aeroportul Internațional Iași este numele cunoscut de toate companiile aeriene cu care s-a discutat;

–         Aeroportul Internațional Iași este numele înscris la Târgul de rute de la Marsilia de peste 2 săptămâni, primul eveniment major la care participăm;

–         Numele Aeroportul Internațional Iași este cel care figurează pe toate listele de înscriere și pe toate acceptările date de companiile aeriene pentru negocieri.

În urma acțiunii iresponsabile demarată de dumneavoastră apar mai multe întrebări la care trebuie să oferiți un răspuns ieșenilor:

 – Aveți vreo adresă din partea unei direcții specializate sau din partea vreunui organism tehnic specializat al statului care să ateste că schimbarea numelui Aeroportul Internațional Iași nu afectează implementarea unui proiect cu finanțare europeană aflat în evaluare?

– Aveți un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene prin care să primiți asigurări că nu se periclitează proiectul major care se află în evaluare?

– Aveți la dispoziție vreun studiu de oportunitate, elaborat științific, care să ateste beneficiile schimbării numelui Aeroportul Internațional Iași?

– Aveți vreun studiu care să confirme că numele ales este cel mai potrivit și răspunde nevoii de cunoaștere, atât din punctul de vedere al companiilor aeriene, cât și al pasagerilor?

– Dacă spuneți că doriți această schimbare pentru ieșeni și pentru întreaga Moldovă, aveți la dispoziție rezultatul unei consultări populare care să susțină această modificare și acest nou nume?

– Aveți vreun studiu de impact financiar/imagine/juridic asupra modificării numelui Aeroportul Internațional Iași?

– Aveți vreun raport de specialitate sau vreo idee despre câte documente trebuie modificate, câte proceduri operaționale trebuie efectuate și câți bani trebuie cheltuiți ca urmare a acestei modificări de nume?

– Puteți indica vreun articol de act normativ, național sau european, care să spună că nu există riscuri pentru pierderea finanțării europene prin schimbarea numelui Aeroportului Internațional Iași, care are și calitatea de beneficiar? Punctele de vedere ale Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă și ale Aeroportului sunt publice și defavorabile proiectului de hotărâre depus de dumneavoastră.

 Totodată,

 –         Brandul „Iași” este mult mai puternic decât brandul „Moldova” și ne particularizează comunitatea.

–         Brandul Iași Airport și Aeroportul Internațional Iași au fost înregistrate la Oficul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și sunt în proprietatea noastră. În paralel, putem înregistra și numele propus Moldova – Iași la OSIM, pentru ca toată lumea să fie liniștită că nu îl vom pierde.

Pentru toate aceste motive,

Doamnelor și domnilor consilieri județeni,

Consider că aprobarea proiectului de Hotărâre inițiat de PSD de schimbare a numelui Aeroportului Internațional Iași creează un risc major asupra finanțării europene a acestuia. Până acum, din declarațiile publice ale liderilor PSD-PDL din Consiliul Județean, nu reies nici necesitatea și nici utilitatea schimbării denumirii aerogării ieșene. În plus, PSD și PDL nu oferă niciun răspuns la întrebările concrete formulate anterior.

Vă avertizez că această acțiune pur politicianistă poate costa Județul Iași 57,5 milioane de euro. Acțiunea promovată prin acest proiect de hotărâre reprezintă dovada maximă a demagogiei PSD și PDL și poate însemna distrugerea proiectului european al Aeroportului Internațional Iași.

Dacă totuși spuneți că vă pasă de Moldova, vă atenționez că, în concret, PSD Bacău a rezolvat deja problema Autostrăzii Bacău – Brașov și, prin Memorandumul aprobat de către Guvernul Ponta în cursul zilei de ieri, 26 martie, aceasta se va construi servind doar acestui județ care devine, de facto, locul de unde pleacă toate drumurile din Moldova.

Liderul PSD Iași Gheorghe Nichita a pierdut, din nou, concret, în fața liderului PSD Viorel Hrebenciuc. Restaurația dominației politice a Bacăului în Moldova s-a înfăptuit. La Bacău PSD rezolvă proiecte majore, la Iași PSD schimbă plăcuțe.

Viorel Hrebenciuc – Autostrada Bacău – Brașov

Gheorghe Nichita – schimbarea numelui Aeroportului Internațional Iași

Vă invit să votați pentru respingerea acestui proiect de hotărâre.

Cu stimă,

Cristian Mihai ADOMNIȚEI

Președintele Consiliului Județean Iași

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;