Ora Pământului la Iaşi

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour. La îndemnul WWF, organizația care a inițiat mișcarea Earth Hour în anul 2007, peste 7000 de oraşe din peste 152 de țări au stins lumina de Earth Hour în 2013, răspândind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați de fiecare dată nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

Evenimente organziate de Primăria Municipiului Iași împreună cu partenerii săi  cu ocazia evenimentului internațional ORA PÂMÂNTULUI:

1. 29 martie 2014 – Ora Pământuluitimp de 1 oră, între  20.30- 21.30 se va stinge iluminatul public pe pietonalul Stefan cel Mare, situat în centrul orașului şi iluminatul arhitectural la clădirile monument istoric din zonă: Mănăstirea Trei Ierarhi și Palatul Roznovanu. În acest interval orar va avea loc un spectacol de Street-Acting: 3 fachiri vor creea show-uri extraordinare cu flacari,uimind publicul prin miscarile realizate cu acuratete, manuind diferite instrumente care ard -funii, bile, bare, cercuri, etc.; inghit si sufla flacari. De asemenea, vor fi pregatite mai multe surprize împreună cu Clubul de Dans The Sky.

2. Expoziție de proiecte de mediu împreună cu universitățile ieșene, în ziua de 29 martie 2014, între orele 14.00- 20.00, zona pietonalului Ștefan cel Mare.

–      Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza va prezenta:

–          masuratori de  poluare electromagnetica, generata de telefoane mobile si de alte dispozitive din aceeasi categorie (ieșenii pot verifica radiațiile electromagnetice emise de propriul telefon mobil)

–          demonstratie de masurare a radioactivitatii atmosferice

–          camera de fotografiere IR, folosita pentru masuratori ale concentratiei de dioxid de sulf,

–          masuratori ale concentratiei de pulberi de diferite dimensiuni din atmosfera (“Dust track”) .

–          surse de energie alternativa (energie solara, energia vantului, energii mecanice) si demonstratii de functionare ale unor dispozitive bazate pe astfel de surse de energie.

–      Departamentul Inginerie si Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi va  prezenta:

–          Expozitia intitulata Ingineria Mediului – o sansa la un viitor curat

–          Studenti Liga CHEMIS: vor realiza o caroserie de masina din PET-uri

–          Prezentare aparatura pentru masurarea, monitorizarea poluantilor gazosi la emisie

–     Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza va realiza:

–          o expozitie de fotografie cu peisaje din Romania și harti de mediu.

–          se va prezenta un sonometru pentru a masura poluarea fonica , o trusa mobila de monitorizare a calitatii apei si aerului precum si un adapost meteo folosit pentru monitorizarea temperaturii in mediul urban. Spatiul expozitional va cuprinde si o zona dedicata tineretului in care vor fi realizate din materiale reciclate un glob pamantesc si alte obiecte surpriza.

–      Facultatea de Biologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza vor realiza o expoziție de produse bio, plante și insecte rare, aparat pentru determinarea fotosintezei.

–      Asociaţia Grupul SistemIS împreună cu Societatea Ornitologică Română, vor avea o expoziţie de fotografie pe tema “Biodiversitatea din regiunea Moldovei”, vor rula prezentări ale proiectelor aflate în derulare şi se va realiza un workshop în legătură cu felul în care putem recicla peturile din plastic pentru a crea hrănitori pentru păsări.

–      Împreună, studenţii de la O.S.S.E.I., ASAFI şi ATRAG Iaşi vor crea un mesaj luminos pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt ce face trimitere la evenimentul organizat.

3. Campania IAȘI RECICLEAZĂ, locul deșeurilor nu este în preajma ta (deșeuri electrice și electronice vechi sau defecte)

Acțiunea este organizată de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și SC SALUBRIS SA. Toți participanți participă la o tombolă, marele premiu – o bicicletă.

29 martie 2014, ora 20.00 – extragerea câștigătorului.

Îi provocăm din nou pe susținătorii Earth Hour să facă MAI MULT – îi îndemnăm să-și ia și să se țină de angajamentul de a-și schimba stilul de viață, pentru a-și reduce impactul negativ asupra planetei.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;