Peste 4 milioane de euro disponibili pentru combaterea discriminării şi a excluziunii sociale

Miercuri, 26 martie 2014, Sala Mare a Prefecturii Iaşi a găzduit un seminar informativ dedicat informării factorilor interesaţi din Regiunea Nord-Est cu privire la linia de finanţare Coerent, deschisă de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) în data de 17 martie 2014 prin intermediul Programului RO10 “Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale” (CORAI), program finanţat prin intermediul Granturilor SEE 2009 – 2014.
În faţa a aproximativ 50 de reprezentanţi ai entităţilor publice şi ai ONG-urilor care îşi desfăşoară activitatea în regiune, Valentina Paraschiv, reprezentantul regional al FRDS Iaşi, a prezentat conţinutul Apelului Coerent şi modalităţile prin care organizaţiile şi instituţiile interesate pot solicita fonduri pentru implementarea unor măsuri concrete de reducere a inegalităţilor sociale şi de combatere a discriminării şi excluziunii sociale, dezvoltate în mod participativ, prin cooperarea factorilor interesaţi, publici şi privaţi, de la nivel local, regional şi naţional.
“Seminarul a suscitat interes atât în rândul entităţilor publice, cât şi în rândul ONG-urilor din regiune, oferind reprezentanţilor acestora oportunitatea clarificării celor mai importante aspecte legate de accesarea fondurilor disponibile în cadrul apelului. Un element de noutate salutat de participanţi a fost acela că în cadrul proiectelor care urmează a fi finanţate, iniţiatorii pot stabili parteneriate inclusiv cu entităţi din statele vecine României, cum sunt Republica Moldova şi Ucraina”, a declarat Valentina Paraschiv, reprezentantul regional al FRDS la Iaşi.
În cadrul acestui apel sunt disponibili 4.458.598 euro, bani puşi la dispoziţie de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Aceste fonduri pot fi folosite pentru realizarea de studii privind expunerea persoanelor defavorizate la contexte sau măsuri discriminatorii, campanii de informare şi conştientizare cu privire la incluziunea socială, discriminare, respectul pentru diversitate, combaterea inegalităţilor, dezvoltarea şi testarea de politici, strategii, metodologii, instrumente de lucru etc. pentru combaterea discriminării şi reducerea excluziunii sociale şi economice, facilitarea schimbului de experienţă şi de bune practici (inclusiv între entităţi din România şi din statele donatoare), înfiinţarea de structuri formale sau non-formale de cooperare la nivel local, regional sau naţional, cu scopul de a contribui la combaterea inegalităţilor sociale etc. Data limită pentru depunerea dosarelor de finanţare este 19 mai 2014.
Programul CORAI are ca obiectiv principal îmbunătăţirea situaţiei copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc (cu o atenţie specială acordată populaţiei de etnie romă), respectiv dezvoltarea de iniţiative menite să reducă inegalităţile şi să combată discriminarea grupurilor vulnerabile la excluziunea socială şi economică. Valoarea totală a Programului este de 31.764.706 euro.
Pentru atingerea obiectivelor Programului, FRDS a lansat, începând cu luna decembrie 2013, 4 apeluri de propuneri de proiecte. Dintre acestea, singurul activ la această dată este Apelul Coerent. În cadrul celor 3 apeluri anterioare, adresate copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc, FRDS a primit 318 proiecte, care se află în acest moment în plin proces de evaluare.
Documentaţia aferentă Apelului de propuneri de proiecte Coerent este disponibilă pe pagina web a FRDS (www.frds.ro).
Mai multe detalii despre Program şi priorităţile acestuia se găsesc pe site-ul FRDS, www.frds.ro
Despre FRDS
Fondul Român de Dezvoltare Socială a fost înfiinţat în anul 1998, ca organism de interes public aflat sub autoritatea Guvernului României, prin intermediul căruia sunt finanţate proiecte care ţintesc îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă la nivelul comunităţilor sărace şi a grupurilor dezavantajate din mediul rural sau urban. În cei 15 ani de activitate, FRDS a finanţat peste 1.430 de proiecte de dezvoltare locală, prin programe a căror valoare totală depăşeşte 100 de milioane de dolari. Fondurile administrate de FRDS au provenit în principal de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cărora li s-au adăugat contribuţia Guvernului României şi cea a beneficiarilor direcţi. Începând cu anul 2013, FRDS este Operator de Program pentru Programul RO10 Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale” (CORAI), finanţat prin intermediul Granturilor SEE.
Despre Granturile SEE
Prin intermediul Granturilor SEE şi a Granturilor Norvegiene, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia contribuie la reducerea inegalităţilor sociale şi economice şi la întărirea relaţiilor bilaterale cu statele beneficiare din Europa. Cele trei state donatoare cooperează cu Uniunea Europeană prin intermediul Spaţiului Economic European (SEE). Pentru perioada 2009-2014, Granturile SEE şi Norvegiene pun la dispoziţia a 16 state europene, printre care se numără şi România, 1,79 miliarde de euro. Norvegia contribuie cu 97% din totalul finanţării. Domeniile cheie finanţate prin intermediul Granturilor SEE şi Norvegiene sunt cele referitoare la protecţia mediului înconjurător, cercetare şi burse de studiu, societate civilă, sănătate şi copii, egalitate de gen, justiţie şi patrimoniu cultural. Pentru a afla detalii suplimentare despre Granturile SEE şi/sau Granturile Norvegiene, vă rugăm să vizitaţi www.eeagrants.org şi www.norwaygrants.org.
Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;