Exporturile “Antibiotice” Iaşi au crescut cu 34%

În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a SC ANTIBIOTICE SA Iaşi (simbol ATB, la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti), desfăşurată vineri, 25 aprilie 2014, au fost aprobate situaţiile financiare auditate ale anului 2013. De asemenea, s-a stabilit modul de repartizare a profitului net aferent anului 2013 şi au fost aprobate ţintele economico – financiare propuse pentru anul 2014.

Conform rezultatelor economico -financiare auditate, (întocmite potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, IFRS), „Antibiotice” SA Iaşi a încheiat anul 2013 cu venituri totale în valoare de 317,4 milioane lei. Valoarea acestor venituri este cu 4% mai mare decât cele înregistrate în anul 2012, când la acest capitol se înregistra suma de 304,1 milioane lei.

Totodată, exerciţiul financiar al anului 2013 s-a încheiat cu un profit brut în valoare de 34,7 milioane lei, în creştere cu 7% faţă de cel obţinut în anul 2012,  când a fost de 32,5 milioane lei.

„Anul 2013 face parte din perioada implementării planul strategic de dezvoltare al companiei definit pentru anii 2012-2016. Din perspectiva acestui plan strategic, indicatorii economico-financiari pentru anul 2013 arată că ne situăm în punctul pe care l-am estimat anterior şi suntem pe drumul pe care l-am proiectat pentru viitor. Orientarea spre internaţionalizarea afacerii, care ne-a sporit lichiditatea şi a ajuns să reprezinte 28% din venituri, a fost de asemenea o direcţie strategică corectă, care necesită adaptarea permanentă la nevoile pieţei şi dezvoltarea de parteneriate strategice”, a declarat Ioan Nani, director general al „Antibiotice” SA Iaşi.

 

Vânzările pe piaţa externă s-au majorat cu 34%

Creşterea veniturilor companiei în anul 2013 a fost susţinută de afacerile dezvoltate pe piaţa internă (aproximativ 72%), precum şi de exporturile de medicamente realizate pe pieţele internaţionale, acestea asigurând aproximativ 28% din venituri.

Astfel, pe piaţa internaţională, „Antibiotice” Iaşi a realizat în anul 2013 vânzări de 26,9 milioane USD, în creştere cu 34% faţă de anul precedent, când vânzările au atins valoarea de 20,08 milioane USD.

Această creştere a vânzărilor a fost obţinută din exportul de medicamente finite din diverse clase terapeutice (cardiovascular, antiinfecţioase, tract digestiv şi metabolism), precum şi a substanţei active Nistatină (un antifungic utilizat în preparate farmaceutice şi cosmetice) pe pieţele a circa 72 de ţări, din diferite zone ale lumii (Germania, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, Olanda, China, SUA, Rusia, Brazilia etc.).

Pentru produsul Nistatină, compania farmaceutică ieşeană ocupă locul 1 în topul mondial al producătorilor, deţinând, alături de 6 produse sterile injectabile, autorizaţia FDA (Food and Drug Administration – organismul de reglementare în domeniul medicamentelor şi alimentelor din Statele Unite ale Americii).

Având în vedere proiectele în derulare pe diferite pieţe externe, estimările pe termen mediu vizează realizarea unei cifre de afaceri pe pieţele externe de aproximativ 34 milioane USD până în anul 2016. Creşterea va fi generată în principal de dezvoltarea exporturilor de forme finite şi de autorizarea produsului Nistatină, substanţă activă, de către cei mai importanţi utilizatori finali din SUA.

„Antibiotice” SA Iaşi va distribui dividende de 15,45 milioane lei

Acţionarii companiei au hotărât repartizarea profitului net pentru anul 2013 în valoare de 31.380.855 lei, fixarea dividendului brut pe acţiune de 0,02302729 lei şi plata dividendelor începând cu data de 15 octombrie 2014. Astfel, producătorul ieşean de medicamente are un profit de repartizat în valoare totală de 31.380.855 lei, din care 1.828.865 lei reprezintă rezerva legală, 14.092.896 lei au fost destinate constituirii surselor proprii de finanţare şi pentru alte repartizări din profit prevăzute de lege, iar dividendele care vor fi acordate se ridică la 15.459.094 lei. Din această sumă, 8.195.990 lei vor reveni acţionarului majoritar, Ministerul Sănătăţii, iar diferenţa de 7.263.104 lei va fi acordată celorlalţi acţionari, persoane fizice şi juridice.

Compania îşi propune un profit brut de 36,9 milioane lei pentru anul 2014

În urma şedinţei AGA din 25 aprilie, a fost aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aferent anului 2014 şi ţintele de afaceri pentru acest an. Astfel, în cadrul BVC pentru anul  2014, se prevede obţinerea unor venituri totale de 356 milioane lei şi a unui profit brut de 36,9 milioane lei.

Fundamentarea bugetului pentru acest an a ţinut cont, deopotrivă, de factorii nefavorabili existenţi în piaţa farmaceutică (taxa clawback, încetinirea ritmului de creştere a pieţei farmaceutice interne), precum şi de oportunităţile pe care „Antibiotice” SA Iaşi le va valorifica în acest an pe piaţa externă (export de medicamente finite pe piaţa SUA, extinderea pe noi pieţe) şi piaţa internă (creşterea vânzărilor pentru medicamentele valoroase terapeutic).

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;