Întâlnire a fermierilor din Regiunea de Nord-Est și Republica Moldova cu autoritățile, la Iași

Întâlnirea Anuală a Clubului AGRALIM din 16 mai 2014 organizată de ABplus Events, cu participarea lui Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a adunat un număr de peste 600 de participanți din întreaga Moldovă și Republica Moldova  în aulaHaralamb Vasiliu” – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași

600 de fermieri și specialiști în agricultură din toată Moldova, directori ai direcțiilor pentru agricultură și dezvoltare rurală și ai ANARZ, reprezentanți ai GAL-urilor, primari, directori și reprezentanți APIA și APDRP, reprezentanți ai asociațiilor și federațiilor din regiunea de Nord-Est și Republica Moldova au participat în 16 mai la Întâlnirea Anuală a Clubului AGRALIM.

Evenimentul organizat de ABplus Events în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași și Direcția Agricolă pentru Dezvoltare Rurală a județului Iași a fost onorat de prezenta lui Daniel Constantin, Viceprim-Ministru, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

El a primit în cadrul întâlnirii diploma de membru de onoare a Clubului Fermierilor AGRALIM, comunitate profesională care se reunește anual spre a oferi membrilor săi oportunități de discuție cu autoritățile de la nivel central, noutăți din sectorul agricol, schimb de experiențe, dezbateri și networking.

 „Apreciez activitatea pe care o desfășurați aici la Iași în ceea ce privește construcția împreună cu mediul de cercetare și fermierii a celui mai important sector al economiei românești de acum și probabil și în viitor. Vă mulțumesc pentru o nouă invitație pe care mi-ați adresat-o și în acest an, am venit în ultimii doi ani de fiecare dată la evenimentele dumneavostră, mi-a făcut mare plăcere și de fiecare dată am plecat nu numai cu lucruri pe care le-am spus sau pe care le-am avut de transmis aici dar și cu multe lucruri pe care dumneavostră le-ați spus și pe care am încercat să le transpunem în legislație și în practică. Desigur că vin de fiecare dată cu plăcere să văd dacă sunteți mulțumiți de la un an la altul de ceea ce s-a făcut în această practică de care vă spuneam. Voi susține atât cât pot evenimentele agricole din regiune, aveți sprijinul meu și vă încurajez să aveți astfel de întâlniri pentru discuții și parteneriate în care se constată o apropiere de cercetarea românească de care avem cu toții nevoie”, a declarat  Daniel Constantin. 

Fermieri mici, medii și mijlocii cu activitate în sectorul vegetal, zootehnic, piscicultură, acvacultură și procesare au expus în cadrul Întâlnirii Anuale de Club problemele curente ale domeniului lor de activitate și au primit răspunsuri din partea reprezentanților autorităților în domeniu.

Fermierii din Republica Moldova, așteptați în vizită la AGRALIM

S-a remarcat prezența la întâlnire a asociațiilor și federațiilor invitate din Republica Moldova, fapt ce reprezintă un punct de diferențiere față de evenimente de profil similare.

Evenimentul profesional a reconfirmat poziționarea Târgului pentru Fermieri AGRALIM în contextul regional și orientarea atât spre fermierii din Republica Moldova, cât și spre cei din regiunea de Nord-Est a României, în urma constatării unei nevoi de sprijin și a necesității existenței unui schimb permanent de experiență între aceștia: „Apreciez aceste evenimente foarte importante pentru comunitatea fermierilor și care confirmă solidaritatea și concentrarea eforturilor și a transferului de cunoștințe. În acest fel, prin acest tip de întâlniri, fermierii din România, la fel ca și cei din Republica Moldova, au o participare directă în ceea ce privește stabilirea politicilor agrare și o poziție fermă, susținută, în negocierea cu Guvernul. Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru parteneriatul încheiat pentru evenimentele din acest an și invitația deschisă de participare la evenimentele din septembrie adresată tuturor membrilor asociației noastre”, a declarat Aurelia Bondari, Director Executiv al Federației Agricultorilor AGROinform din Republica Moldova.

Sper ca parteneriatul cu Târgul pentru Fermieri AGRALIM să se răsfrângă pozitiv asupra producătorilor din Republica Moldova și a celor din România, să întărească relațiile dintre părți. Producția agricolă și producătorii din Republica Moldova au fost în ascensiune în ultima perioadă, acest lucru se datorează și autorităților române care au ajutat la elaborarea strategiei, în contextul apariției acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Sunt convins că experiența României în privința accesării și atragerii de fonduri europene ne va ajuta și pe viitor. Mulțumiri organizatorilor care oferă posibilitatea schimbului de experiență dintre fermierii din Regiunea de Nord-Est a României și cei din Republica Moldova, atât din perspectiva experienței României în cadrul Uniunii Europene, dar si pentru a facilita relațiile comerciale”, a declarat Nicolae Ciubuc, Director Adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din Republica Moldova.

APIA și APDRP, reprezentate la nivel central, în discuție cu fermierii din Moldova

În prima parte a Întâlnirii Anuale a Clubului AGRALIM din 16 mai au fost prezentate exemple de succes în managementul fermei de către reprezentanți ai fermierilor din județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Vaslui și Suceava. Ulterior, în cadrul unei ample sesiuni de întrebări și răspunsuri, fermierii interesați au avut un dialog deschis cu autoritățile privind măsurile de sprijin și nevoile actuale ale agriculturii românești.

Problemele expuse de fermieri, cu focus pe agricultura regiunii de Nord-Est, au fost dezbătute  împreună cu reprezentanții instituțiilor de la nivel central, Gheorghe Benu, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Eugen Popescu, director general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, aceștia oferind răspunsuri la întrebările tuturor celor interesați să intre în dialog direct.

              Fermierii din regiunea de Nord-Est au adresat o serie de întrebări și au ridicat probleme importante care au fost dezbătute în cadrul întâlnirii precum: fiscalitatea în agricultură; măsuri de sprijin pentru tinerii fermieri și modalități de acces la fondurile europene; perspective de sprijinire a formării fermierilor în liceele agricole; subvenția pe cap de animal- perspective de viitor pentru micii fermieri; măsuri pentru protecția antigrindină a culturilor; utilizarea în agricultură a apelor din ploi și zăpadă; procedurile privind subvenția la sfeclă de zahăr și la celelalte culturi; legea pajiștilor; reglementări privind prețurile produselor agricole; sistemul de asigurări  în agricultură.

 

Peste 10.000 de participanți așteptați la evenimentele agricole organizate la Iași în septembrie

Întâlnirea Anuală a Clubului Fermierilor AGRALIM va fi urmată în toamnă de patru mari evenimente care marchează calendarul agricol în regiunea de Nord-Est și Republica Moldova, în perioada          18 – 21 septembrie 2014, la Ezăreni – Stațiunea didactică a USAMV Iași: Târgul pentru Fermieri AGRALIM, manifestare profesională adresată fermierilor medii și mari; Festivalul Naturii, dedicat micilor producători și publicului larg; Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est (18 septembrie); Gala premiilor de excelență în agricultură pentru regiunea Nord-Est (20 septembrie).

Organizatorii și oficialitățile prezente la întâlnire au oferit detalii despre evenimentele de referință pentru sectorul agricol organizate la Iași, la care anticipă participarea numeroasă a fermierilor din regiunea de Nord-Est și Republica Moldova, peste 10.000 de participanți în patru zile de evenimente.

Târgul pentru Fermieri AGRALIM și Festivalul Naturii vor întregi un adevărat festival agrar adresat    tuturor categoriilor de fermieri și publicului larg

Avem ambiția de a reînvia tradiția festivalului agrar care se organiza în perioada interbelică și care aducea la Iași tot ce înseamnă fermieri mici, mari și medii, iubitori de natură dar și multe persoane fizice, vizitatori din categoria publicului larg. Ne-am propus ca în perioada 18 – 21 septembrie, la Ezăreni, foarte aproape de Iași, pe o suprafață generoasă, de peste 10 hectare, să creem un mare festival agrar. În cadrul întâlnirii la care au participat în jur de 600 de fermieri din regiune am prezentat acest proiect ambițios care va cuprinde o zonă de demonstrații de utilaje, loturi demonstrative, zona de zootehnie, un concurs de animale de rasă, pentru partea profesională, și un festival la care micii producători vin cu sărbătoarea recoltei, secțiune adresată publicului larg”, a declarat Florin Mindirigiu, CEO ABplus Events, organizator al Târgului AGRALIM și Festivalul Naturii.

Târgul pentru Fermieri AGRALIM și Festivalul Naturii vor reprezenta pentru fermierii din regiunea de Nord-Est și Republica Moldova prilejul de a se prezenta în cadrul unei sărbători agrare de mare amploare.

„Ce se va face la Ezăreni nu s-a făcut niciodată, ce veți vedea în toamnă acolo va fi ceva extraordinar chiar și dacă vom privi numai din prisma faptului că Iașul se va prezenta în fața tuturor ca un puternic județ agricol. Ceea ce veți vedea va fi rezultatul unui efort logistic și financiar deosebit din partea organizatorilor, doar dacă ne gândim la prezentările de utilaje, la loturile demonstrative, la sărbătoarea naturii, la parcările care vor fi amenajate pentru vizitatori, iar Consiliul Județean va face tot ce va putea pentru a viabiliza cele câteva zeci de hectare de acolo. Acest eveniment agricol deosebit din toamnă merită măcar o zi din viața dumneavostră ca să îl vizitați. E visul oricărui preşedinte de Consiliu Judeţean să vadă în judeţul său o asemenea desfășurare de forțe, creatori de valoare adăugată, oameni care duc înainte comunităţile și evenimente pentru comunitate”, a declarat Cristian Adomniței, președintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Filed in: Economic

Comments are closed.

;