Consiliul Judeţean Iaşi va organiza cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Transfrontalier

În perioada 25-27 iunie, Consiliul Judeţean Iaşi, prin Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, va organiza în Municipiul Bălţi (Republica Moldova), cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Transfrontalier. Prima ediţie a Forumului a avut loc în perioada 17-18 iunie 2013, la Iaşi (Centrul Expoziţional). La eveniment au fost peste 400 de participanţi. Pe lângă elita politico-administrativă şi firme din judeţele şi raioanele care fac parte din Euroregiune, au fost reprezentanţi importanţi din regiunea ucraineană Vinnitsa, regiune cu care Judeţul Iaşi are strânse relaţii de colaborare. „Anul acesta Forumul Economic Transfrontalier va fi organizat în Municipiul Bălţi, oraş care este membru al Euroregiunii. Pe lângă firmele din România, Republica Moldova şi Ucraina, avem deja confirmări din ţările baltice, Polonia, Italia şi spaţiul CSI. Lista este deschisă şi este o ocazia minunată pentru toate firmele româneşti care sunt interesate de a intra pe această piaţă să vină la acest Forum şi să ia contact cu realităţile din Republica Moldova, într-un cadru sigur şi organizat. Noi ne-am adresat unei baze de date de circa 2.000 de firme şi mai multor instituţii care generează contacte cu firme, cum sunt Camerele de Comerţ sau Departamentele Economice şi de Proiecte ale tuturor judeţelor, dar toate companiile din judeţul Iaşi şi nu numai sunt invitate şi binevenite să participe la acest Forum economic”, a declarat Cristian Adomniței, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi totodată preşedinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Domnia sa a adăugat că la Forum vor veni Preşedinţii de Raioane şi membri ai Guvernului şi Parlamentului din Republica Moldova, la care se adaugă administraţia publică locală din patru regiuni ucrainene care se învecinează cu România şi cu Republica Moldova: Ivano-Frankivsk, Cernăuţi, Odessa şi Vinnitsa.

Detalii despre Euroregiunea Siret-Prut-Nistru

 Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (ESPN) – www.euroregiune.org – are în componenţă 25 raione şi Municipiul Bălţi din cele 34 care compun Republica Moldova, exceptând regiunile cu statut special Găgăuzia și Transnistria, și Consilii Județene din Iași, Vaslui şi Prahova. ESPN are deja 12 ani de existenţă, dar Asociaţia şi-a dobândit personalitatea juridică în anul 2005. La început membri au fost Judeţele Iaşi şi Vaslui şi câteva raioane. Ulterior, au aderat şi ceilalţi membri. Pe baza bunelor relații stabilite în Ucraina, în noiembrie 2012, ESPN a semnat un acord de cooperare cu Euroregiunea Nistru, care include in lista membrilor regiunea Vinnitsa (Ucraina) și 7 raioane de pe frontiera de Nord și Nord-Est a Republicii Moldova.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;