ANTIBIOTICE Iași, o companie farmaceutică de talie internațională

În cei aproape 60 de ani de existență, compania ANTIBIOTICE SA Iași a devenit un simbol al industriei farmaceutice din țara noastră și un brand românesc recunoscut peste tot în lume.

În anul 1955, la Iaşi se punea piatra de temelie a industriei de antibiotice din România. Aici, în fosta fabrică Chimică nr. 2, actuala ANTIBIOTICE SA, se producea pentru prima dată în România şi în Europa de Sud-Est, Penicilină.

Dacă prima şarjă de Penicilină a însemnat obţinerea a 0,4 kg. de produs, ulterior, odată cu modernizarea şi eficientizarea tehnologică, cantitatea de Penicilină obţinută dintr-o singură şarjă a ajuns la 1.400 kg.

Dezvoltarea fabricii s-a făcut rapid, ANTIBIOTICE SA devenind în scurtă vreme o marcă de referinţă în industria farmaceutică din ţară şi de peste hotare. În anii ‘70 – ‘80, la ANTIBIOTICE se fabricau zeci de produse farmaceutice, unele dintre ele fiind componenta de bază (substanța activă) pentru medicamente produse în zeci de state ale lumii.

După anii ‘90, odată cu un amplu proces investițional în retehnologizare şi implementarea noilor reguli de calitate specifice industriei farmaceutice europene, ANTIBIOTICE SA a devenit un important producător de medicamente antiinfecţioase, cu un portofoliu extins de clase terapeutice, dar şi un exportator de referinţă în industria farmaceutică.

Fabrica de „sănătate”, astăzi

 În prezent, ANTIBIOTICE SA Iași ocupă locul al 5-lea între cei peste 250 de producători de medicamente generice şi OTC-ri (medicamente fără prescripţie medicală) din Romania, cu o cotă de piaţă de 6,4%.

Pe piaţa românească, este prezentă cu peste 140 de produse farmaceutice din 13 clase terapeutice şi se diferenţiază ca principalul producător de medicamente antiinfecţioase. Acest fapt, alături de poziţia de lider deţinută pe segmentul produselor topice, precum şi parteneriatele cu Ministerul Sănătăţii în programe naţionale de sănătate, au făcut ca medicamentele ANTIBIOTICE să fie prezente în orice spital din România.

Compania ieșeană are cea mai complexă structură de fabricație din țară, cu 8 fluxuri de producție separate, pe care se produc atât substanțe active (prin procesul de biosinteză –  Nistatină), cât și medicamente în formă finită (de uz uman și veterinar).

În cei 59 de ani de activitate, la ANTIBIOTICE SA Iași s-au produs:

–      peste 3,5 miliarde pulberi sterile pentru soluții și suspensii injectabile divizate în flacoane;

–      3 miliarde de capsule

–      peste 4 miliarde de comprimate

–      600 de milioane de tuburi (unguente, creme, geluri)

–      3 miliarde de supozitoare

Pentru a oferi milioanelor de pacienţi români şi din alte ţări ale lumii alternative noi şi accesibile la însănătoşire, ANTIBIOTICE SA a dezvoltat clase terapeutice adresate afecţiunilor cardiovasculare, oncologice, sistemului nervos central, dermatologic, tract digestiv și metabolism etc., dovedind că un medicament valoros nu este neapărat unul scump, ci unul pe care oamenii şi-l pot permite, în condiţii de eficacitate, calitate și siguranţă dovedite.

Ca atare, 1 din 3 pacienţi români este tratat cu medicamente antiinfecţioase marca ANTIBIOTICE, jumătate din piaţa de supozitoare este asigurată de compania ieșeană, iar 1 din 3 pacienţi români cu afecţiuni dermatologice se tratează cu unguente marca ANTIBIOTICE.

 

 Calitate recunoscută internaţional

La ANTIBIOTICE SA Iași, calitatea înseamnă în primul rând un sistem de management performant, orientat spre obţinerea unor produse sigure şi eficiente, care să satisfacă cerinţele clientului.
Politica de calitate înseamnă, totodată, investiţii continue  în fluxurile de fabricație, pentru  satisfacerea cerințelor tot mai exigente ale organismelor regulatorii în domeniu, în tehnologii de ultimă generație, pentru dotarea laboratoarelor de cercetare, precum și în instruirea continuă a personalului.

Toate aceste investiţii au permis obţinerea principalelor forme de certificare naţională şi internaţională:

–      aprobare Food and Frug Administration, acordată de Agenţia medicamentelor şi alimentelor din SUA, pentru substanţa activă Nistatină şi 6 produse injectabile, care a autorizat accesul pe piețele din SUA si Canada a acestor produse. Totodată, Nistatina deţine și Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeană (COS);

–      cele 8 fluxuri de fabricație a medicamentelor dețin Certificatul de Bună Practică de Fabricație (GMP- Good Manufacturig Practice). Certificarea GMP reprezintă o garanție a conformității proceselor de producție cu cerințele și normele specifice industriei farmaceutice;

–      Sistem de Management Integrat (calitate, sănătate și securitate în muncă, mediu), conform cerințelor standardelor EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004 și OHSAS 18001:2007. Acest fapt atestă că ANTIBIOTICE SA fabrică astăzi medicamente de calitate, sigure și eficiente, protejând mediul, sănătatea și securitatea angajaților.

 

Exporturile, prioritate strategică a companiei

Obţinerea acestor certificări internaţionale, alături de orientarea strategică spre internaţionalizarea afacerii, au făcut ca ANTIBIOTICE SA să devină unul din cei mai importanţi exportatori de medicamente fabricate în România.

În prezent, compania ieșeană deţine poziţia de lider în producţia mondială pentru Nistatină, dezvoltă parteneriate cu peste 120 de companii internaţionale și exportă 70 de produse farmaceutice în peste70 de ţări ale lumii.

 

Dublarea exportului în ultimii 5 ani

Cifra de afaceri pe piețele externe a înregistrat o evoluție constant pozitivă de-a lungul anilor, valoarea exportului dublându-se în ultimii 5 ani.

Principalele destinaţii ale produsele ANTIBIOTICE în funcţie de aportul la cifra de afaceri sunt: Europa (Franţa, Ungaria, Germania, Polonia, Cehia etc.), Statele Unite ale Americii, Zona Orientului Mijlociu, Rusia şi alte state membre CSI (Azerbaijan, Georgia, Moldova), Asia, Africa.

Grija față de mediu

 

Protejarea mediului înconjurător este o prioritate și preocupare constantă a companiei ANTIBIOTICE. În ultimii ani, peste 4 milioane euro au fost investiți în acest domeniu. Sistemul de Management de Mediu este certificat și implementat în cadrul sistemului de management integrat: calitate, mediu, sănătate și securitate în muncă. De asemenea, compania deține o instalație ecologică de ardere a deșeurilor industriale, inclusiv a deșeurilor periculoase, precum și o stație de epurare modernă pentru apele uzate industrial.

Responsabili şi dedicaţi celor din jur

 

Pe lângă îndeplinirea misiunii sale de a produce medicamente de calitate, accesibile pentru pacienţi,  ANTIBIOTICE SA s-a implicat de-a lungul timpului în acțiuni caritabile la nivelul comunității, dezvoltând încă din anul 2003 programe de responsabilitate socială.

La finele anului 2010, ANTIBIOTICE SA a înființat Fundația „Antibiotice – Știință și Suflet, prin care derulează atât acțiuni caritabile, cât și proiecte umanitare, educaționale, culturale și de protecția mediului. Totodată, Fundația organizează  proiecte privind acțiuni de prevenție și educație în domeniul sănătății.

Dintre cele mai longevive proiecte pe care ANTIBIOTICE le susține în mod continuu, sunt:

 

–      Puterea faptei – program umanitar prin care sunt ajutate personae aflate în dificultate (în ultimii 10 ani, peste 8.000 de persoane);

–      Bursele “Ştiinţă şi Suflet”– de 13 ani contribuie la educaţia copiilor din mediul rural cu aptitudini deosebite, dar fără posibilităţi materiale;

–      Fii Pro natură! Pune suflet!– prin care se urmăreşte informarea, conştientizarea și implicarea angajaţilor ANTIBIOTICE în acţiuni ce privesc protejarea mediului înconjurător;

–        Şcoala de vară a+”–aflată la a V-a ediție, reprezintă un parteneriat între mediul de afaceri și mediul universitar, care se adresează atât publicului intern (angajați), cât și publicului extern (studenți în ultimul an, cât și absolvenți ai facultăților de Farmacie, Chimie, Biologie şi Inginerie Chimică). Acest parteneriat are ca obiective formarea și dezvoltarea profesională a angajaților, menținându-i în prima linie a competenței profesionale, precum și de a oferi studenților posibilitatea, prin stagii gratuite de practică, a întregirii pregătirii universitare cu o serie de concepte, standard profesionale și reglementări specific industriei farmaceutice.

Pe lângă aceste programe, ANTIBIOTICE SA susține în mod continuu campanii derulate în scopul ajutorării celor aflați în dificultate: “Dăruiește o carte, dăruiește un zâmbet”, “Donează sânge, pune suflet pentru viață”, “Cu Știință și Suflet în slujba oamenilor”, “Alături de Penicilina” (echipa de volei pe care ANTIBIOTICE SA o susține de peste 50 de ani) etc.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;