Noaptea Cercetătorilor și Festivalul Internațional al Elenismului, în week-end, la Palas

Dansuri şi muzică grecească, experimente ştiinţifice pentru copii şi nu numai, târg de antichităţi, proiecţii de filme animate pe Palatul Culturii, spectacole de muzică uşoară şi folclorică – acestea sunt doar o parte din evenimentele agendei de week-end la Palas Iaşi.

Dansuri spectaculoase din zonele Greciei vor putea fi admirate, vineri26 septembrie, şi sâmbătă27 septembrie 2014pe scena din Atriumul Palas Mallcu ocazia celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Elenismului din România, eveniment organizat de Uniunea Elenă din România. La festival participă ansamblurile de dansuri greceşti ale comunităţilor elene din: Bârlad, Brăila, Braşov, Bucureşti, Calafat, Craiova, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Izvoarele, Oneşti, Piatra Neamţ, Piteşti, Prahova, Roman, Sulina, Târgovişte, Turnu Severin și Tulcea.Vineri, la Palas Mall vor avea loc două spectacole de muzică şi dans, de la ora 13.0o, respectiv 16.00.Sâmbătă, sărbătoarea elenă va începe la ora 10.00, cu noi reprezentaţii din folclorul grecesc.

Vineri, de la ora 17.00parcul Palas va găzdui, pentru al doilea an consecutiv, manifestările evenimentului Noaptea Cercetătorilor, organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cercetătorii universităţii vor fi prezenți cu experimente spectaculoase, atât pe gustul copiilor, cât și al celor mari. Elevii şi nu numai vor avea ocazia să participe la o adevărată călătorie în lumea ştiinţei, în care vor asista la demonstraţii atractive cu laser,observaţii astronomiceexperimente chimice distractivecristalografiedrone şi roboţiexperimente cu nitrogen lichidfenomene opticeelectricitate şi magnetism în viaţa de zi cu zi. De asemenea, curioşii vor avea posibilitatea să vadă şi să testeze aparatura specială din laboratoarele mobile de Criminalisticădin cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență  – protecţie chimică, biologică, radiologică şi nucleară sau pe cel al ApaVital, unde pot testa puritatea apeiNoaptea Cercetătorilor este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa.

La final de săptămână, colecţionarii de antichităţi îşi dau întâlnire cu publicul la etajul întâi al Atriumului.De vineri până duminică, pasionaţii de obiecte cu poveşti aparte vor putea admira şi achiziţiona: argintărie,numismaticăfilatelietablouristatuetebijuteriipiese de mic mobiliercărţiceasuri de colecţie,porţelanuri şi multe alte articole cu dichis.

Vineri şi sâmbătă, la Palas Mall au loc manifestările dedicate Zilei Cooperării Europene. Publicul este invitat să admire în Palas Mall, zona Nissaexpoziţia de grafică şi fotografie „Dialog”, care include lucrări realizate de colaboratorii revistei culturale „Alecart”. În ambele seri, de la ora 20.00, pe Palatul Culturii va avea loc o proiecţie de film de animaţie pe tema cooperării europene.

Sâmbătă, de la ora 13.00în parcul Palas va avea loc Târgul de Proiecte Transfrontaliere, care reuneşte instituţii şi ONG-uri din RomâniaRepublica Moldova şi Ucraina. În cadrul manifestării, va avea loc şi unspectacol de muzică uşoarăfolclorică şi dansuri, la care participă ansambluri din cele trei ţări, precum:Fanfara Colegiului de Muzică „Ștefan Neaga” şi Orchestra de muzică populară „Tinerii rapsozi”din ChişinăuAsociaţia Cheia Sol şi Trupa de dans „Hora Vasluiului”Trupa coregrafică Vorona din Botoşani şi mulţi alţii.

Prichindeii cu aptitudini gastronomice sunt aşteptaţi şi în această sâmbătă la „Atelierul de Gătit”, de larestaurantul La Cupola din Atriumul Palas Mall. De la ora 11.00, sub îndrumarea echipei „Flori de Portocal”,copiii vor realiza brioşe delicioase. Înscrierile se pot face la telefon 0740/574.524 sau pe e-mail:ateliere.copii@gmail.com.

Finalul de săptămână la Palas are aromă intensă de cafea. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cafelei, clienţii vor fi răsfăţati cu promoţii şi muzică bunăPalas Mall le-a mai pregătit un concurs baristaexpoziţii cu tablouri realizate din boabe de cafea şi un spectacol pe ritmuri de tangosemnat Răzvan Suma şi Analia Selis.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;