Profitabilitatea Antibiotice a crescut cu 11%

Compania farmaceutică Antibiotice SA Iaşi (simbol ATB, la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti) a încheiat primul semestru al anului 2012 cu o cifră de afaceri netă de 148,6 milioane lei, în creştere cu 7,3% faţă de perioada similară a anului precedent. În total cifră de afaceri, cea mai mare pondere revine vânzărilor realizate pe piaţa internă (77,5%), diferenţa până la 100% fiind deţinută de afacerile dezvoltate pe pieţele externe (22,5%), în creştere cu 18% faţă de ponderea ce îi revenea în primul semestru din 2011. Pentru aceeaşi perioadă a anului 2012, profitul net rezultat a fost de 25,8 milioane lei, cu 11% mai mare faţă de profitul net obţinut în semestrul I din anul precedent.

„În această ultimă perioadă, compania a fost gestionată în baza programului de dezvoltare  2012 -2016, aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor din luna aprilie a acestui an, în cadrul căruia o importanţă deosebită este acordată dezvoltării nomenclatorului de produse, internaţionalizării afacerii, protecţiei capitalului de lucru, gestionării cheltuielilor operaţionale şi programelor de dezvoltare a competenţelor profesionale, cum este  Şcoala de vară a+.  Acest tip de conducere bazat pe participarea managementului la luarea deciziilor, în baza unor planuri operaţionale anuale, cu obiective şi criterii de performanţă precise a permis realizarea unui profit net de 25,8 milioane lei, în creştere cu 11% comparativ cu semestrul I al anului 2011”, a explicat Ioan Nani, director general al Antibiotice.

Până la 30 iunie 2012, compania avea achitate integral taxele şi impozitele la bugetul de stat şi bugetele locale, în valoare totală de 27 milioane lei.

 

Creştere cu 33% a exporturilor în primul semestru

 

Activitatea derulată pe plan internaţional s-a concretizat până la finele semestrului I în obţinerea unei cifre de afaceri de 33,4 milioane lei, cu 33,5% mai mare decât cifra de afaceri obţinută din exporturi în perioada similară a anului 2011.

Această majorare a valorii exportului vine în contextul intensificării acţiunilor de internaţionalizare a afacerii şi se explică prin creşteri ale vânzărilor de medicamente finite, cât şi prin majorări ale volumelor exportate de Nistatină (substanţă activă utilizată în preparatele antimicotice şi în unele produse cosmetice). Astfel, Nistatina a fost livrată în 2012 către noi pieţe din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, compania crescându-şi totodată vânzările pentru acest produs pe pieţele tradiţionale din Brazilia, Pakistan şi Emiratele Arabe Unite. De asemenea, medicamente finite din clasele antiinfecţioase, sistem cardiovascular şi tract digestiv au fost livrate pentru prima oară în 2012 în ţări ca Danemarca, Ucraina, Albania, Azerbaijan, ca urmare a finalizării autorizării produselor pe pieţele respective şi a stabilirii de noi parteneriate de afaceri. „În perspectivă, anticipăm o majorare a exporturilor de Nistatină odată cu autorizarea produsului şi comercializarea lui către primii trei utilizatori finali de pe piaţa SUA şi a concretizării proiectelor noi din zonele Americii de Sud, Africii, Orientului Mijlociu şi Europei. De asemenea, se aşteaptă ca medicamentele finite produse la Iaşi, precum Ampicilina şi Nafcilina, avizate de către Food and Drug Administration, autoritatea de reglementare în domeniul alimentaţiei şi medicamentului din America,  să-şi mărească ponderea în exporturile realizate în SUA şi alte pieţe reglementate de FDA. În prezent Antibiotice are înregistrate circa 100 de parteneriate în 65 de ţări ale lumii pentru comercializarea medicamentelor finite şi a substanţei active Nistatină.

Cât priveşte piaţa internă, în primele şase luni, afacerile companiei au avut o evoluţie lineară, Antibiotice menţinându-şi cota de piaţă în condiţiile obţinerii unei cifre de afaceri de 115 milioane lei, comparabilă cu cea obţinută în semestru I din 2011”, a completat Ioan Nani.

Antibiotice SA Iași este principalul producător de antiinfecțioase din România și are un portofoliu format din 99 de molecule, 153 de produse, 11 clase terapeutice. Pe cele 8 fluxuri de fabricație se produc pulberi injectabile, capsule, comprimate, unguente, creme, geluri, supozitoare, substanţe active obţinute prin biosinteză. Compania ieșeană este liderul pieţei interne în producţia de pulberi injectabile, lider pe piaţa internă, din punct de vedere al consumului, în producţia de unguente, creme, geluri şi supozitoare, lider pe domeniul medicamentelor generice cu prescripţie, destinate spitalelor, cu o cotă de piaţă de 24%. Compania ocupă locul al 3-lea între producătorii români de medicamente generice cu prescripţie, cu o cotă de piață de 9,98%, și este  producătorul român al gamei complete de antituberculoase esenţiale. Totodată, Antibiotice Iași este cel de-al doilea producător mondial de Nistatină și singura companie românească ce produce substanțe active şi biofertilizatori, prin procese de biosinteză.

La data de 2 august a.c., principalul acţionar al Antibiotice SA Iaşi era Ministerul Sănătăţii, cu o deţinere de 53,0173%, SIF Oltenia controla un pachet reprezentând 10,0954% din titlurile ATB, iar în posesia altor acţionari persoane fizice şi juridice se aflau acţiuni totalizând 36,8873% din capitalul social al companiei ieşene.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;