Mihaela Popa (PNL): ”Primăria municipiului Iași trebuie să supună dezbaterii publice Strategia Culturală pentru 2021”

mihaela-popa

Senatorul PNL de Iași Mihaela Popa, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, cere conducerii Primăriei municipiului Iași prezentarea unei strategii culturale coerente și articulate pentru orizontul de timp 2021. Îndemnul vine la o lună după ce parlamentarul liberal a atras atenția, tot în mod public, asupra ezitărilor municipalității în ceea ce privește proiectul Iași – Capitală Culturală Europeană 2021. ”La Ministerul Culturii a avut loc sesiunea de informare privind orașele candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Din păcate, Iașul nu a fost reprezentat la cel mai înalt nivel, cum s-a întâmplat în cazul municipiului Cluj Napoca. Sper ca autoritățile locale din Iași să își respecte promisiunea publică și să abordeze cu toată seriozitatea acest demers, care poate deveni o măsură a succesului sau, din păcate, a eșecului pentru întreaga administrație locală”, a declarat senatorul PNL Mihaela Popa. În acest sens, parlamentarul PNL Iași amintește promisiunea publică făcută de către primarul Gheorghe Nichita, vicepreședintele Fundației Iași Capitală Culturală, Florin Cîntic, și Dan Doboș, project manager, la data de 6 februarie 2015, potrivit căreia draftul de strategie culturală pentru proiectul Iași CCE 2021 va fi finalizat până pe data de 16 februarie 2015. ”Așteptăm o prezentare publică a acestui draft de strategie în Comisia de Cultură a Consiliului Local, dar și în fața opiniei publice din Municipiul Iași, precum și a liderilor de opinie și a instituțiilor publice care pot fi capacitate în acest demers. Ca parlamentar de Iași și vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, îmi reafirm disponibilitatea, la fel ca toți colegii mei parlamentari, de a ne implica activ în acest proiect. Trebuie doar ca managerii proiectului să ceară acest lucru într-un mod coerent”, a completat senatorul PNL.

Prima întâlnire pe tema Capitalei Culturale a avut loc la Ministerul Culturii

 

Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia „Iaşi – Capitală Culturală Europeană 2021” doresc să aducă la cunoştinţa opiniei publice din Iaşi şi să ofere câteva clarificări privind unele aspecte legate de reprezentarea intereselor ieşenilor în ceea ce priveşte candidatura oraşului la titlul de Capitală europeană a culturii. În cadrul sesiunii de informare care a avut loc luni, 16 februarie 2015, la Ministerul Culturii, s-au discutat aspecte de interes general pentru toate oraşele candidate. În acelaşi timp, reprezentaţii oraşelor candidate au avut ocazia să se informeze oficial, dar şi să adreseze numeroase întrebări specifice legate de procedura de selecție, pregătirea candidaturii, criteriile atribuirii titlului și monitorizare, conform unui comunicat transmis de către Biroul de Presă al Primăriei municipiului Iași.

 La această întâlnire tehnică, Iaşul a fost reprezentat la un nivel înalt şi adecvat scopului întâlnirii de către viceprimarul Mihai Chirica, însoţit de echipa de conducere a Fundaţiei, reprezentată de vicepreşedinţii Florin Cîntic şi Cosmin Coman, directorul executiv Daniela Cujbă, respectiv managerul de proiect Dan Doboş.

 Echipa Iaşi 2021 prezentă la acțiune a ridicat probleme care țin de strategia de abordare a proiectului, criteriile de evaluare și proiecție bugetară, astfel încât dosarul de candidatură a Iașului sa fie unul solid, care să justifice titlul de Capitală europeană a culturii 2021. Participarea activă a reprezentanților Fundației și a Municipalității ieșene este o confirmare a  seriozităţii cu care sunt abordate aspectele tehnice şi de organizare a procesului de candidatură.

 Delegaţiile oraşelor care intră în această competiţie şi care au fost prezente la sesiunea de informare nu au o componență standard, importantă fiind reprezentarea justă şi implicată, ceea ce Iaşul a avut şi va continua să aibă.

În temeiul dezideratului de a conlucra cu toţi operatorii culturali, Fundaţia face un apel către toți actorii din domeniul industriilor creative de participa la o dezbatere cu privire la rolul industriilor creative în cadrul strategiei culturale a municipiului Iaşi şi în cursa pentru desemnarea Iaşului drept Capitală Europeană a Culturii în 2021. Întâlnirea va avea loc joi 19 februarie 2015, ora 14.00, Camera de Comerţ și Industrie Iaşi.

Filed in: Politic

Comments are closed.

;