România!Te pup – la Festivalul Internaţional de Teatru Kontakt de la Torun

Pe 23 mai, spectacolul Teatrului Naţional Iaşi România!Te pup. va fi prezent pe scena Festivalului Internaţional de Teatru Kontakt din Torun, Polonia, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Varşovia. Spectacolul lui Bogdan Georgescu(autor) şi David Schwartz(regizor) îi are pe afiş pe: Georgeta Burdujan, Teodor Corban, Andreea Boboc , Cosmin Panaite,  Florin Caracala, Biatrice Cozmolici,  Mirela Nistor,  Vlad Volf. Scenografia îi aparţine lui Adrian Cristea, iar muzica, lui Bogdan Burlăcianu.     Până acum, spectacolul  a fost primit cu aplauze de publicul numeroaselor festivaluri din ţară : Festivalul Naţional de Teatru 2009, Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara 2010  şi Festivalul Internaţional al Artelor Scenice BITEI 2010.      De asemena, un succes remarcabil l-a obţinut la  Festivalul New Plays from Europe 2010 din Wiesbaden. Nu în ultimul rînd, în 2010,  la cea de a XIII-a ediţie a Galei UNITER, David Schwartz este nominalizat la secţiunea Debut.
România! Te pup. a fost inițial o piesă de zece minute scrisă în cadrul workshopului Cum să scrii ceva nou care a avut loc în Bistriţa si Colibița în 2004, workshop coordonat de regizorul american Roberta Levitow şi profesorul Nicolae Mandea, producător Societatea de Concerte Bistrița.
Piesa a fost publicată pentru prima dată în antologia bilingvă 6 piese de 10 minute la Editura Charmides a Societăţii de Concerte Bistriţa în 2005, alături de celelalte piese scrise în cadrul workshopului si prezentată pentru prima dată în lectură publică în cadrul Festivalului Dramaturgiei Românesti din Timisoara în 2004.
În cadrul proiectului After the Fall: Reality and the New Romanian Theatre, realizat la New York în iulie 2006 de către Immigrants Theatre, Roberta Levitow si ICR New York, piesa este prezentată în lectură publică la Martin Segal Theatre, studioul de teatru al City University of New York, împreună cu piesa Stop the tempo! a Gianinei Cărbunariu si Vitamine a Verei Ion.
Prima reprezentaţie a piesei România! Te pup are loc în noiembrie 2006 la 59E59 Theatre în New York în regia lui Kaipo Schwab. Spectacolul a fost produs de Play Company New York. În 2009, la Teatrul Naţional din Iaşi, textul este dezvoltat prin colaborarea directă dintre dramaturg si regizor împreună cu actorii şi întreaga echipă creativă implicată.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;