Indiile galante, la Opera Națională Română Iași

indiile-galante

Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet “Indiile galante”,  de Jean-Philippe Rameau, duminică, 29 martie 2015, începând cu ora  18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași. Dirijor – Gabriel Bebeșelea.
Spectacolul a fost montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban.

În acest peisaj frământat al vieții, în care invidia, frustrarea,  resentimentul alcătuiesc regula, o opera barocă necunoscută nu face  decât să ne bucure. În primul rând muzica lui Rameau este frumoasă, sinceră, pură. Ascultând-o ai impresia că respiri aerul de superioară,  detașată, olimpiană indiferență față de mizeriile clipei. Subiectul e  dragostea, sau mai precis căutarea ei în diverse  locuri exotice, pe  țărmuri imaginare, unde nu există frustrare, ură și niciunul din  sentimentele negative cu care ne confruntăm zilnic. Această muzică ne   face să pașim senin peste toate aceste adversități. Prin intermdiul  cântecului și al dansului, trăim cu toții câteva clipe de lumină. Chiar cred că Rameau posedă un elixir magic. Andrei Șerban 

Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori  ai epocii sale. Un reputat teoretician, Rameau a fost autor al unui  celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările  sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea  ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în  suită și a contribuit la definirea limbajului tonal. Opera-balet Les Indes galantes a avut premiera la Academia Regală de  Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735.

Din distribuție fac parte:

PROLOGUE

Hébé- Cristina Grigoraș
Bellone- Lucian Dolhăscu
L`Amour- Andreea Chinez

LES INCAS DU P É ROU

Huascar- Jean Kristof Bouton (Opera Brașov)
Phani- Nicoleta Maier (Teatrul Muzical ,,Nae Leonard” Galaţi) – (debut)
Don Carlos- Alexandru Savin

LE  TURC  GÉNÉREUX

Osman- Daniel Mateianu
Émilie- Angelica Mecu Solomon
Valére- Andrei Fermeșanu

LES FLEURS

Tacmas- Alexandru Savin
Zaïre, Fatime –Cristina Grigoraș
LES SAUVAGES
Adario- Jean-Kristof Bouton
Damon- Alexandru Savin
Don Alvar- Victor Zaharia
Zima- Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată

Biletele au fost puse în vânzare la Agenția Operei (0332.888.448).  Prețurile variază în funcție de locurile din sală între 10 și 60 de  lei. Mentionam ca nu se fac rezervari. Este strict interzis accesul in  sală copiilor sub 7 ani.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;