Declarație de presă a lui Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași

adomnitei”În timp ce toate proiectele Primăriei sunt întârziate, serviciile publice sunt la pământ, ieșenii respiră cel mai poluat aer din țară, tinerii sunt fără perspective, iar investitorii ocolesc Iașul, domnul Gheorghe Nichita are o obsesie cu persoana mea, fiind blocat în retorica politicianistă și lipsită de idei. Declarațiile mincinoase ale domnului Gheorghe Nichita din ședinta de Consiliu Local de astăzi (marți, 31 martie – n. red.) mă determină să fac următoarele precizări:

  1. Transportul public în Municipiul Iași este cel mai prost serviciu de transport public din țară! Domnul Gheorghe Nichita ar trebui să aibă minima decență să NU vorbească despre acest subiect și să muncească pentru a rezolva problema. În fiecare zi, ieșenii trebuie să suporte, din banii lor, bătaia de joc a unui transport public nedemn pentru aspirațiile orașului nostru de Capitală Europeană a Culturii. În timp ce alte orașe din România de dimensiunea Iașului au autobuze/trolee/tramvaie noi, moderne, primarul orașului a rămas în continuare cu viziunea unui transport public… second-hand. Incompetența primarului de a administra acest serviciu public pe întreaga întindere a Municipiului Iași este demonstrată de faptul că Unistil, compania cumătrului unuia dintre viceprimari, a preluat o bună parte din transportul public local. După trei ani, să ne spună public ce a făcut domnul Gheorghe Nichita pentru realizarea transportului public la nivel metropolitan la Iași. Anul trecut, Asociația Zona Metropolitană (AZMI) nu a avut nicio întâlnire unde să se dezbată acest subiect cu toți membrii săi. Există varianta ca statutul asociației să fie modificat, astfel încât să fie introdusă o atribuție suplimentară pentru gestionarea acestui serviciu, sau varianta înființării unei Asociații de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) care să gestioneze doar acest serviciu. Pe oricare dintre variante, de 3 ani, domnul Gheorghe Nichita, președinte AZMI, bate pasul pe loc, riscând pierderea de fonduri europene pentru achiziția de mijloace de transport noi.
  2. Domnul Gheorghe Nichita nu înțelege, nici acum, rolul une zone metropolitane. Eu am spus foarte clar că Municipiul Iași are obligația ca dezvoltarea metropolei (Iașului) să iradieze și spre localitățile din proximitatea sa. Acesta este rolul fondurilor alocate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pentru Polul de Creștere Iași. Este inaceptabil să avem doar Municipiul Iași care beneficiază de fonduri europene puse la dispoziție de Uniunea Europeană și restul lumii în sărăcie.

Domnul Gheorghe Nichita trebuie să recunoască că din cei cele 130 milioane euro care au fost puse la dispoziție Iașului prin Programul Operațional Regional, fără concurs de proiecte, administrația pe care o conduce a reușit să absoarbă până acum doar 55 milioane euro.

Domnia sa lansează aceste fumigene politice tocmai pentru a masca această incompență crasă în cheltuierea fondurilor europene alocate Iașului fără concurs de proiecte.

3. La Spitalul de Copii „Sfânta Maria” avem deja Proiectul Tehnic de reabilitare și modernizare, iar lucrările vor începe în acest an. Valoarea pentru reparații capitale la acest spital este de 18,7 milioane euro, adică aproape jumătate din valoarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internațional Iași. Este imposibil să finalizăm acest proiect doar din fondurile de investiții ale Consiliului Județean Iași. Este imperativ necesar ca Guvernul să se implice pentru că Spitalul de Copii are dimensiune regională, de serviciile sale de pediatrie beneficiind toată populația din Regiunea de Nord-Est a României. Domnul Gheorghe Nichita știe acest lucru, însă dumnealui se folosește de fiecare ocazie pentru a intra în dispute politicianiste mărunte, care să îi mascheze lipsa realizărilor edilitare.”

Filed in: Politic

Comments are closed.

;