Săptămâna Altfel – un spațiul al dialogului între școală și lume

scoala altfel

Săptămâna 6-10 aprilie 2015 a fost dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare în cadrul programului național “Să știi mai multe, să fii mai bun!”, organizat de Ministerul Educației Naționale. În această săptămână cursurile nu s-au derulează conform orarului obișnuit al unității de învățământ, ci după un orar special al activităților interactive derulate de cadrele didactice cu elevii lor, oferindu-le experiențe utile și instructive.

Scopul programului a fost să implice toți elevii și cadrele didactice în acțiuni cât mai diverse, în contexte nonformale. Profesorii au încercat să răspundă intereselor și preocupărilor elevilor, să le pună în valoare talentele și capacitățile în diferite domenii. Orice subiect, tratat cu deschidere, a reprezentat o provocare, oferind o călătorie fascinantă prin discipline și meserii aparent greu de conciliat.

Săptămâna Altfel este un spațiul al dialogului între școală și lume, între meserii și arte, între generații și comunități.

Şcolile din municipiul Iaşi s-au întrecut în a le oferi elevilor activităţi deosebite, precum atelierul de lectură BOOKISEALA organizat la Colegiul „C. Negruzzi”, concert de muzică folk în curtea Colegiului Naţional, interpretat de elevi de la mai multe licee ieşene, incursiuni în profesiile părinţilor, în cadrul Zilei Carierei, la Colegiul Naţional „G. Ibrăileanu”, exersarea manevrelor de prim ajutor de către elevii  Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, proiectul de cetăţenie activă “Eu şi comunitatea”, derulat în mai multe şcoli, în cadrul cluburilor Impact, ateliere de pictură pe sticlă la Palatul Copiilor, de olărit  la Şcoala Gimnazială “Gh. I. Brătianu” Iași, de ouă încondeiate la Liceul Tehnologic Economic „V. Madgearu” Sute de elevi au vizitat Aeroportul şi alte instituţii publice, au învăţat să coacă plăcinte şi alte bunătăţi la după reţete tradiţionale, la brutării, au vizionat filme şi s-au lansat în dezbateri, au plantat pomi şi s-au implicat în campanii de educaţie rutieră, antidrog şi de reducere a violenţei, alături de partenerii tradiţionali: Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Însă muzeele, bibliotecile, teatrele şi universităţile ieşene au fost gazde deschise nu doar pentru elevii din municipiul Iaşi, ci şi pentru numeroşi vizitatori din mediul rural, care au avut oportunitatea de a afla poveştile scriitorilor la ei acasă, de a ieşi în afara spaţiului cunoscut, pentru a descoperi o altă dimensiune a cunoaşterii, pentru a se întâlni cu semenii lor din Iaşi (Şcolile Gimnaziale Golăieşti, Trifeşti, Șcheia, Todireşti, Șipote, Mogoșești). La rândul lor, elevii de la Liceul Teoretic “V. Alecsandri” Iaşi au fost iniţiaţi în tainele antreprenoriatului la o fermă din apropierea oraşului, iar cei de la Şc. Gimnazială “I. Teodoreanu” Iaşi  au cunoscut viaţa de la ţară, în schimbul de experienţă cu elevii din Trifeşti.

Inspectoratul Școlar Județean a organizat în această perioadă mai multe acțiuni importante pentru elevi: premierea a zece elevi din clasa a VIII-a cu rezultate de excepţie la învăţătură, de către Compania E.On România, în cadrul Proiectului „10 elevi de nota 10”; lansarea piesei de teatru „Ludicul – punți de comunicare între generații”, scrisă şi interpretată de elevii de la Liceul Teoretic “V. Alecsandri” Iași împreună cu seniorii, activitate din proiectul Grundtvig ComeOn;  întâlniri literare la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, sub genericul „Drumul cărții de la idee la cititori”.

Consiliul Judeţean al Elevilor a iniţiat proiectul de prevenire a agresivităţii „Bullyng. Be smart, don’t start!”, la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, și caravana de prezentare a cestuia în școlile din Iași ( Colegiul Național, Colegiul Național „E. Racoviță”, Colegiul Tehnic „M. Sturdza”), prin metoda Teatru Forum, iar CJRAE a organizat festivalul filmelor de prezentare a unităţilor liceale si profesionale “Avanpremiera pentru carieră”, la Colegiul de Arta „Octav Băncilă”,Iaşi.

După încheierea săptămânii „Școala altfel:Să ştii mai multe,să fii mai bun!”, unitățile de învățământ vor nominaliza o singură activitate de succes din programul organizat şi vor transmite dosarul activităţii la I.S.J. Iaşi, până pe 25 aprilie, pentru a participa la etapa județeană. Ulterior zece dintre activităţile selectate vor reprezenta Iașul la competiţia naţională “O activitate de succes din săptămâna Școala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;