Consilierii județeni ai PSD contestă suma alocată pentru participarea județului Iași la EXPO Milano 2015

adomnitei

Reprezentanții PSD îl acuză pe președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Cristian Adomniței, că a ”măsluit” o Hotărâre a Legislativului local privind suma pe care județul Iași urmează să o aloce pentru participarea la ediția din acest an a Expoziției Universale de la Milano. ”Executivul CJ Iași a măsluit recent o decizie a CJ Iași, în joc fiind vorba de foarte mulți bani publici. Acesta este cazul concret al Hotărârii nr. 88 / 27.03.2015, semnată de actualul președinte CJ Iași, hotărâre care prevede alocarea unui buget de 120.000 euro pentru participarea reprezentanților CJ la Expoziția Universală EXPO Milano 2015.  În ședința din 27.03.2015, Grupul PSD din CJ Iași i-a atras atenția actualului președinte al CJ că bugetul de 120.000 euro pentru participarea timp de doar patru zile la o expoziție internațională este exagerat de mare și trebuie redus substanțial, fiind vorba de banii ieșenilor, bani care trebuie cheltuiți cu chibzuință. PSD Iași a propus recalibrarea acelui buget și prin reducerea numărului de consilieri județeni prezenți în delegația județului la Milano, de la 37 la 6. Risipa controlată de d-l Cristian Adomniței în condițiile participării a 37 de consilieri județeni ar fi fost de peste 70.000 euro. Deși a acceptat amendamentul PSD Iași și a formulat personal modificarea care trebuia efectuată (în acest sens, se poate consulta înregistrarea martor a ședinței din 27.03.2015 postată pe website-ul CJ Iași, de la momentul 1:42:57 la 1:43:14), d-l Cristian Adomniței a semnat totuși o hotărâre care menține suma inițială de 120.000 euro. În consecință, PSD Iași atrage atenția asupra faptului că executivul CJ Iași se află în fața unui fapt foarte grav care poate fi asimilat unui abuz în serviciu și unei tentative de deturnare de fonduri publice. PSD Iași susține cu fermitate promovarea internațională a Iașului, dar acest lucru trebuie să se facă în mod transparent și corect, nu cu bugete improvizate și exagerat de mari, făcute pe genunchi și apoi măsluite. Prin situația creată, actualul președinte al CJ Iași periclitează participarea onestă a Iașului la Expoziția de la Milano și aruncă o pată de ilegalitate asupra unei acțiuni care trebuie realizată în beneficiul comunității ieșene.  Spre edificare, anexăm Hotărârea CJ Iași nr. 88 / 27.03.2015,  semnată de actualul președinte al CJ Iași”, se precizează într-un comunicat de presă, semnat de Cristian Stanciu, liderul grupului consilierilor PSD din CJ Iași.

PSD cere demisia președintelui CJ Iași, Cristian Adomniței, pe care-l acuză de deturnare de fonduri în ”afacerea Milano”

Consilierii județeni ai PSD Iași îl acuză pe președintele Cristian Adomniței de grave nereguli în redactarea Hotărârii privind participarea județului Iași la ediția din acest an a Expoziției Mondiale de la Milano. Reprezentanții social democraților îl acuză pe Cristian Adomniței de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, solicitându-i demisia din funcție. ”Domnule președinte, dacă grupul PSD din Consiliul Județean Iași nu s-ar fi sesizat, iar presa nu ar fi preluat informația, ați fi inițiat modificarea Hotărârii CJ nr. 88 / 27.03.2015, asumându-vă public ”greșeala”? Cel mai probabil, nu… Abuzul în serviciu și tentativa de deturnare a fondurilor publice de către actualul președinte al Consiliului Județean Iași în ”Afacerea Milano” au drept consecință un fals în acte publice. Scuza prezentată de către actualul președinte al CJ Iași că s-ar fi produs o ”eroare umană”, iar ”cine a facut-o va suporta consecințele” nu poate fi catalogată decât ca o încercare de negare a adevărului și de aruncare a vinei asupra altora”, se precizează într-un comunicat de presă, semnat de Cristian Stanciu, liderul grupului consilierilor PSD din CJ Iași. Potrivit acestuia, realitatea interesului expres manifestat de președintele CJ Iași pentru bugetul ”Afacerii Milano” contrazice total scenariul ”eroriii umane”. ”Orice ieșean poate consulta înregistrarea audio martor a ședinței CJ Iași din 27.03.2015 pentru a se convinge de atenția insistentă acordată de președintele CJ Iași sumei de 120.000 euro, pe care o consideră chiar modestă”, afirmă Cristian Stanciu.cristi-stanciu

Ca atare, spune liderul consilierilor PSD din CJ Iași, actualul președinte al Legislativului județean a semnat în perfectă cunoștință de cauză Hotărârea nr. 88/27.03.2015, sperând, probabil, că ”măsluirea” acestei hotărâri va trece neobservată, iar ”tunul” de 120.000 de euro va putea fi dat în liniște, în cele doar patru zile petrecute la Milano. ”Dacă ar fi fost o ”greșeală umană”, cum afirmă, înseamnă că d-l Adomniței habar nu are ce semnează  și trebuie să-si dea demisia din funcția de președinte al CJ Iași, pentru a nu pune în pericol banii ieșenilor și pentru a nu mai emite și alte acte administrative eronate. Dacă, în schimb, fapta a fost comisă cu intenție, cu atât mai mult se impune demisia d-lui Adomniței din funcția de președinte al CJ Iași. Celebra zicere ”Hoțul neprins, negustor cinstit” devine în cazul de față ”Hoțul deja prins nu mai poate fi președinte cinstit al CJ Iași”!”, se precizează în comunicatul de presă al Grupului PSD din CJ Iași.

Replica liberalilor la acuzațiile PSD: ”O astfel de atitudine pune în pericol participarea județului la EXPO 2015”

Reprezentanții PNL au reacționat la acuzațiile formulate de Cristian Stanciu, liderul consilierilor județeni ai PSD, cu privire la suma exagerată propusă de președintele Cristian Adomniței, în vederea participării județului Iași la Expoziția Mondială din acest an, de la Milano.  Potrivit liberalilor, acuzațiile formulate de social democrați pun în pericol prezența județului Iași la EXPO 2015. ”Atitudinea celor de la PSD trădează, din nou,  politicianism şi rea-creadinţă. Acuzaţiile grave şi nefondate lansate public de dl. Cristian Stanciu pun în pericol participarea judeţului Iaşi la cea mai importantă expoziţie din lume, cu un impact global, şi astfel decredibilizează această iniţiativă de promovare economică. Companiile din Iaşi, prin participarea la Expoziţia de la Milano, au şansa să se promoveze şi să construiască parteneriate economice cu mediul economic italian şi global. Practic, PSD Iaşi vrea să menţină în izolare şi subdezvoltare economică judeţul, sabotând astfel de demersuri care pun Iaşul pe harta globală a destinaţiilor de business”, afirmă. Într-un comunicat de presă, Eduard Boz, liderul grupului consilierilor PNL din Consiliul Județean (CJ) Iași. Potrivit acestuia, PSD se dovedeşte, încă odată, a fi principalul inamic pentru dezvoltarea economică a regiunii. ”Locurile de muncă, investiţiile străine, prosperitatea sperie comuniştii pesedişti. Dl. Cristian Stanciu, în loc să vină cu o atitudine constructivă, interpretează cu rea-credinţă textul hotărîrii plenului CJ Iaşi nr. 88 din 2015, pentru a strânge capital politic. Textul HCJ 88 conţine integral amendamentul formulat de dl. Stanciu: “din delegaţie vor face parte doar șase consilieri judeţeni, conform propunerii consemnate în procesul verbal de şedinţă”. Ca atare, nu se vor cheltui fonduri pentru participarea vreunui consilier în plus de cei șase, adică nu există niciun “tun” sau lucru ascuns. În mod tendenţios, dl. Cristian Stanciu consideră că voinţa plenului a fost eludată, lucru total fals. În calitatea mea de avocat, tind să îi dau dreptate doamnei secretar al judeţului Iaşi. Lăcrămioara Vernică, care, sunt convins, a ascultat foarte atent înregistrarea şedinţei şi a prins în conţinutul hotărârii strict ceea se s-a supus la vot”, precizează Eduard Boz. Consilierul liberal a mai anunțat că, la următoarea şedinţă, plenul Consiliului Judeţean va desemna componenţa nominală a delegaţiei judeţului Iași la Expoziţia de la Milano, urmând ca bugetul dedicat acestei acţiuni să fie diminuat în consecinţă.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;