5:13 pm - Saturday April 20, 2982

Profitul brut al ANTIBIOTICE SA Iași s-a majorat cu 7,8%

antibiotice

În cadrul Adunării Generale a Acționarilor companiei ANTIBIOTICE SA Iași (simbol ATB), au fost aprobate situațiile financiare auditate aferente anului 2014 și, de asemenea, s-a stabilit modul de repartizare a profitului net aferent anului 2014, fiind aprobate și ţintele economico–financiare propuse pentru anul 2015.

Astfel, conform rezultatelor economico-financiare auditate, întocmite potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), ANTIBIOTICE SA Iași a încheiat anul 2014 cu un profit brut în creştere cu 7,8% comparativ cu cel înregistrat în anul 2013, ajungând la valoarea de 37,3 milioane lei. Totodată, exerciţiul financiar al anului 2014 s-a încheiat cu o valoare a veniturilor din vânzări de 318,9 milioane lei, în uşoară creştere faţă de anul 2013.

În ce privește gradul de îndatorare, valoarea acestui indicator s-a redus și în 2014, ajungând la 28%, față de un nivel de referință de 32%, consemnat în anul 2011.

 „În 2014 am continuat să cercetăm, să gândind planuri de viitor, astfel încât şi acest an să se înscrie între anii ce conturează, în plan real, ideile noastre de dezvoltare. Creşterea echilibrată a cifrei de afaceri şi a profitului se bazează pe un plan de afaceri bine conturat, susţinut de pilonii strategici de dezvoltare care stabilesc evoluţia viitoare a societăţii. Cele mai importante acţiuni ale noastre au fost orientate spre consolidarea atât a pieţei interne, cât şi a pieţei internaţionale, adoptând o politică preventivă şi având drept obiectiv creşterea profitabilităţii”, a declarat Ioan Nani, director general al Antibiotice SA Iași.

Prezență pe piața internă

Pe plan intern, ANTIBIOTICE SA continuă să fie pe primul loc pe piaţa genericelor şi OTC-urilor vândute în spitalele din România, cu o cotă de piaţă de 17%, fiind cel mai important furnizor pentru produsele din clasa antiinfecţioase.

Pe segmentul de retail (farmacii), compania ieșeană a înregistrat o evoluţie valorică pozitivă şi superioară evoluţiei pieţei, de +10,6%, comparativ cu o creştere de +6,7% a segmentului retail consemnată pe ansamblul pieței.

Din punct de vedere al consumului, din cele şase forme farmaceutice pe care activează, compania ANTIBIOTICE SA este lider pe patru forme: supozitoare (cotă de piaţă 43,6%), pulberi injectabile (cotă de piaţă 73,8%), unguente (cotă de piaţă 27,7%) şi soluţii injectabile pentru spitale (cotă de piaţă 53,1%).

Continuând strategia din ultimii ani, axată pe consolidarea poziţiei de principal producător de antiinfecţioase, politicile comerciale şi de promovare aplicate în 2014 au fost orientate spre valorificarea superioară a portofoliului de medicamente devenit tradițional, cât şi a medicamentelor valoroase terapeutic, nou asimilate în portofoliu. Astfel, în 2014 valoarea portofoliului a crescut prin completarea cu unsprezece produse noi din clasele terapeutice pentru care compania doreşte să-şi consolideze poziţia în următorii ani: sistem nervos central, sistem cardiovascular, oncologie, tract digestiv, sistem genito-urinar.

Piața externă

Extinderea prezenţei pe pieţele externe şi dezvoltarea de noi parteneriate reprezintă o direcţie strategică, aşa cum o arată şi evoluţia cifrei de afaceri în ultimii cinci ani, care a crescut de la 13 milioane USD în anul 2009, la 25,6 milioane USD în anul 2014, respectiv cu 97%.

Dezvoltarea exporturilor a fost posibilă atât prin creşterea exportului de Nistatină, substanţă activă, cât şi a formelor farmaceutice finite realizate pe fluxuri proprii, ANTIBIOTICE SA Iași fiind preocupată de dezvoltarea a noi tipuri de parteneriate care să aducă plusvaloare companiei.

Exporturile de Nistatină au crescut cu 55% în 2014 comparativ cu anul 2009. Principalele pieţe de desfacere pentru Nistatină au fost în 2014 pieţele Asiei şi Europei. Din anul 2015, ANTIBIOTICE SA îşi propune ca cea mai mare piaţă de desfacere pentru acest produs să devină cea a Statelor Unite ale Americii, care în momentul de faţă se află pe locul trei.

Antibiotice este lider mondial în producţia Nistatinei, cu o cotă de 45% din piaţa mondială.

În ceea ce priveşte formele farmaceutice finite, acestea au înregistrat o dublare a cantităţii fabricate în 2014 (70 milioane) comparativ cu 2009 (30 milioane).

Strategia ANTIBIOTICE SA pentru produse finite a fost de consolidare a poziţiei câştigate pe pieţele existente şi de dezvoltare de proiecte pentru pieţe noi de desfacere din zona Europei (Franţa, Olanda, Marea Britanie), Rusia, CSI (Federaţia Rusă, Azerbaijan, Turkmenistan, Uzbekistan), Asia de Sud-Est (Vietnam) şi zona Orientului Mijlociu (Arabia Saudită, Irak). Proiectele de dezvoltare vizează toate formele farmaceutice fabricate de compania ANTIBIOTICE (injectabile, capsule, comprimate, produse topice, supozitoare).

ANTIBIOTICE SA va plăti dividende de 15,74 milioane lei

În urma supunerii la vot în şedinţa AGA, acţionarii companiei au hotărât repartizarea profitului net pentru anul 2014 în valoare de 31.138.739 lei, după cum urmează: 237.754 este suma care se va constitui în rezervă legală, 15.154.276 lei vor reprezenta sursele proprii de finanțare și alte repartizări din profit prevăzute de lege, iar 15.746.709 lei va fi valoarea totală a dividendelor, din care 8.348.476 lei sunt dividende cuvenite acționarului majoritar – Ministerul Sănătății, iar 7.398.233 lei vor reveni celorlalți acționari, persoane fizice și juridice. S-a fixat dividendul brut pe acţiune la 0,02345571 lei şi plata sumelor aferente începând cu data de 1 octombrie 2015.

Obiective financiare pentru anul 2015

În ce privește anul 2015, Bugetul de Venituri și Cheltuieli aprobat de acționari prevede obţinerea unor venituri totale de 339,8 milioane lei şi a unui profit brut de 26,1 milioane lei. În fundamentarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an au fost avuţi în vedere factori cu influenţă negativă precum taxa clawback, care va reduce profitul firmei cu 10 milioane lei, dar şi scăderea preţurilor la medicamentele generice ca urmare a ajustării preţurilor produselor originale de referinţă în piaţa din România, care va genera o reducere a cifrei de afaceri şi a profitului cu aproximativ 6-7 milioane lei.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;