Liberalii îl acuză pe prefect de încălcarea legii administrației publice locale

dan-carlan

Liberalii ieșeni îl acuză pe prefectul Dan Cârlan de încălcarea grosolană a atribuțiilor care-i sunt conferinte de funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu, după ce, în adresa de înaintare a ordinului privind suspendarea mandatului de președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, deținut de Cristian Adomniței, acesta a specificat data, ora, locaţia şi ordinea de zi a şedinţei de plen a Consiliului Judeţean, programată miercuri, 20 mai, începând cu ora 7.30. ”Domnul Dan Cârlan a încălcat legea administraţiei publice locale, pe care tocmai el trebuie să o apere, pentru că ai săi colegi PSD au mâine şedinţă de partid la Bucureşti, pentru a face scut în jurul lui Liviu Dragnea, iar avionul decolează de la ora 9.30. Dan Cârlan pune înainte de interesul judeţului interesul PSD”, se precizează într-un comunicat de presă al Departamentului de comunicare al PNL Iași. Liberalii îl mai acuză pe Dan Cârlan că a minţit opinia publică, după ce a afirmat că a dispus suspendarea din funcţie a lui Cristian Adomniţei, prevalându-se de presupusa solicitare în acest sens a instanţei de judecată, care a dispus o măsură preventivă faţă preşedinte CJ Iaşi.  ”Curtea de Apel a transmis clar că măsura suspendării din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean este în competenţa exclusivă a prefectului judeţului. Anticipăm un abuz din partea domnului Dan Cârlan, care dă de înţeles că aşteaptă ca în motivarea Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea la domiciliu a domnului Gheorghe Nichita, să se regăsească expres indicarea măsurii suspendării din funcţie. Anticipăm că dl. Dan Cârlan va forţa legea, pentru a nu îl suspenda din funcţia de primar pe dl. Gheorghe Nichita”, se spune în încheierea comunicatului de presă al PNL Iași.

Dan Cârlan: ”Ordinul de suspendare din funcție a președintelui CJ nu reprezintă, în mod obligatoriu, cerința instanței de judecată”

În urma scandalului iscat de suspendarea din funcție a președintelui Consiliului Județean (CJ), Cristian Adomniței, și, mai ales, a cadrului legal care a stat la baza luării acestei decizii, prefectul județului Iași, Dan Cârlan, a emis marți după amiază un comunicat de presă, în care recunoaște că ordinul emis nu reprezintă, în mod obligatoriu, o cerință a instanței de judecată. ”Este corect, Curtea de Apel Iaşi, prin dispozitivul încheierii pronunţate în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean, a stabilit doar măsura preventivă a arestului la domiciliu. Însă, aşa cum rezultă şi din comunicatul de presă de astăzi al Curţii de Apel, comunicarea hotărârii către prefect este motivată expres prin art. 71 (1) din Legea administraţiei publice locale, potrivit căreia mandatul se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, în termen de maximum 48 de ore de la comunicare, constată suspendarea mandatului. Prin urmare, grupul de lucru din cadrul Instituţiei Prefectului a considerat că instanţa a avut în vedere la comunicarea hotărârii nu doar simpla informare a prefectului, în temeiul statutului aleşilor locali (fiind vorba de cazul unui ales local), ci a şi indicat în mod clar procedura de urmat, potrivit celor două articole din legea specială care au fost invocate expres, şi anume constatarea suspendării mandatului. Acest argument a consolidat opinia noastră, potrivit căreia singura măsură care se poate dispune de către prefect este aceea a constatării suspendării mandatului”, afirmă Dan Cârlan, care adaugă că Instituţia Prefectului are competenţa exclusivă de a proceda la constatarea suspendării mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean, lucru pe care l‐a şi făcut, asumându‐și-l prin semnătură.

Filed in: Informațía zilei, Politic

Comments are closed.

;