Iesenii sunt invitati sa afle tainele ceremoniei japoneze a ceaiului

Asociatia romano-japoneza Himawari va invita sambata 29.09.2012 sa aflati tainele ceremoniei japoneze a ceaiului. Evenimentul cultural va avea loc la Carturesti Palas, la ora 17:00.

Evenimentul va fi sustinut sub indrumarea domnisoarei Voica Panait, studenta a Scolii de ceai Urasenke   (atat in Belgia cat si in Romania)  in compania a doua invitate speciale din “ Tara soarelui  rasare”: Misuzu Matsuda si Eiko Ishiguro. Partener: Librariile Carturesti Iasi.

Ceremonia japoneza a ceaiului – chanoyu – este o practica sociala, spirituala si estetica cu  o vechime de peste 500 de ani. La origine ceaiul pudra matcha era folosit in ritualuri budiste, apoi a fost adoptat de catre aristocratie care l-a transformat in joc social dezvoltand intreceri de gustare a ceaiului, in final pierzandu-si conotatiile etiliste si raspandindu-se la nivelul intregii populatii japoneze. In acest context social, maestrul de ceai Sen no Rikyuu a dezvoltat si promovat arta servirii ceaiului pe principiile esteticii wabi – simplitate, imperfectiune, subtilitate, si integrandu-i conceptele wa, kei, sei, jaku – armonie, respect, puritate si liniste.

In Romania se poate studia profesionist chanoyu in cadrul Scolii Urasenke, filiala Tankokai Romania din Bucuresti, sub tutela maestrului de ceai Gabriel Caciula. Seminarii intensive patronate de presedinta Scolii Urasenke Europa, Michiko Nojiri Sensei, se tin de cateva ori pe an tot la Bucuresti.

Despre Asociatia romano- japoneza Himawari:

Asociatia Romano – Japoneza Himawari, infiintata in 2007, a avut ca punct de pornire pasiunea de a impartasi, la nivel local, aspecte ale culturii, traditiei si limbii japoneze, promovandu-le în cadrul a numeroase evenimente si spectacole specifice. Cursurile de japoneza au inceput in Iasi in anul 1997 cand voluntari japonezi veniti prin programe ale ambasadei predau limba si cultura japoneza la Palatul Copiilor Iasi. In anul 2007 aceste cursuri ar fi trebuit sa “dispara” din Iasi, dar cei care studiau in acel moment limba japoneza au decis sa infiinteze Asociatia Romano Japoneza Himawari Iasi.

 Himawari = Floarea Soarelui

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;