Ambasadorul Republicii Kazahstan, în vizită la Camera de Comerț și Industrie Iași

ambasador

Luni, 24 august 2015, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a avut plăcerea să primească vizita Excelenţei Sale dl Daulet Batrashev, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în România.

Într-un cadru axat pe discuţii concrete şi constructive cu reprezentanţii conducerii Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi şi cu oameni de afaceri, a fost trecut în revistă potenţialul relaţiilor bilaterale în termenii unor viitoare investiţii şi colaborări. Conducerea CCI Iaşi a făcut o prezentare economică a Iaşului, a avantajelor şi oportunităţilor investiţionale, iar partea kazahă a prezentat interesele economice pe care le promovează, cu precădere în ceea ce priveşte transferul tehnologic şi agricultura.

Reprezentanţii firmelor ieşene participante, dintre care amintim: Antibiotice, Electra, Grupul Conex, Totalgaz Industrie, Siorom, Iasitex, MC Mobili, TAR MV, Electroputere VFU Paşcani, Proinvest Group Paşcani, Daris Consulting,  All Biz, Icar Tours şi alţii şi-au prezentat în mod direct profilul de activitate şi tipul de parteneri şi colaborare de care sunt interesaţi.

„Această vizită şi contactul direct cu mediul de afaceri ieşean ne onorează. Faptul că ES Dl Ambasador s-a arătat foarte interesat la modul cel mai concret, intrând în dialog individual cu firmele prezente şi notându-şi aspecte care pot ajuta la identificarea de parteneri de afaceri, ne îndreptăţeşte să credem că intenţiile sunt cât se poate de serioase şi concrete de ambele părţi, fapt care ar putea duce la un plus de deschidere în ce priveşte cooperarea comercial-economică cu piaţa estică”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

De asemenea, președintele interimar al Consiliului Județean (CJ) Iași, Victorel Lupu, s-a întîlnit luni, 24 august, cu Excelența Sa Daulet Batyrashev, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, și cu atașatul economic al ambasadei, Yerzhan Bertayev. În cadrul întâlnirii, președintele interimar al CJ Iași a făcut o prezentare a județului  din punct de vedere administrativ, economic și social. De asemenea, acesta a prezentat proiectele majore ale județului Iași: Aeroportul Internațional, cu prima pistă elastică din România, Centrul Intermodal, modernizarea spitalelor, TransAgropolis, modernizarea şi reabilitarea drumurilor județene, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. La rândul său, Excelența Sa Daulet Batyrashev, a făcut o scurtă prezentare a țării sale, subliniind că anul acesta se îmnplinesc 550 ani de la înființarea Kazahstanului ca stat, acesta fiind a noua țară ca suprafață și printre primele 50 de țări dezvoltate din lume. “Interesele de dezvoltare ale Kazahstanului includ aceleași repere ca și cele ale județului Iași: aeroport, infrastructura de transport, utilitățile, dezvoltare economică și, în special, dezvoltarea agriculturii. Am discutat cu Excelența Sa provocările cu care se confruntă județul din perspectiva internaționalizării și dezvoltării economiei locale, a competiției pentru atragerea investițiilor în raport cu regiuni din România sau țările învecinate”, a declarat, la finalul întrevederii, președintele interimar al Consiliului Județean Iași, Victorel Lupu. Acesta a precizat că Kazahstanul este interesat de colaborare în domeniul economic cu România, transfer tehnologic, în special de colaborarea în domeniul agriculturii.

Filed in: Economic

Comments are closed.

;