România a intrat în recesiune tehnică

Economia României s-a contractat cu 0,1% în primul trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul IV din 2011, iar în aceste condiţii ţara a intrat în recesiune tehnică întrucât a consemnat două trimestre consecutiv de scădere a Produsului Intern Brut.

Potrivit datelor estimate anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) al României în trimestrul I din 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV din 2011 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, PIB a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.
Prognoza interimară de primăvară publicată de Comisia Naţională de Prognoză arată că România va încheia anul 2012 cu o creştere a economiei de 1,7%, Produsul Intern Brut fiind estimat la 609,6 miliarde de lei.
Potrivit şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, economia românească va înregistra un avans de 1,5% în acest an, în scădere faţă de ultimele previziuni ale instituţiei care indicau o creştere a Produsului Intern Brut de 1,8% în 2012. “Viziunea noastră asupra economiei româneşti nu s-a schimbat comparativ cu acum trei luni. Ne aşteptăm la o creştere  pozitivă în 2012 de 1,5 procente şi chiar mai mult în 2013, dacă luăm în calcul că economia europeană îşi revine în 2013, 1,5 nu este o cifră pozitivă semnificativă, dar este semnificativ peste media europeană, pentru că zona euro este în recesiune. În aceste circumstanţe, este o performanţă acceptabilă cred”, a spus, recent, Jeffrey Franks, la finalul celei de-a cincea evaluări a acordului cu România.
La începutul lunii martie, fostul ministru al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a arătat că autorităţile mizează pe o creştere de 1,52 – 2% în 2012 faţă de 2011 chiar dacă la sfârşitul primului trimestru din acest an România ar putea intra în recesiune din punct de vedere tehnic.
Recesiunea tehnică este definită de două trimestre consecutiv de scădere a economiei. Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică, economia României a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut.
În 2011, economia României a consemnat un avans de 2,5%

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;