Cancerul mamar, cea mai frecventă localizare tumorală la femei în ţara noastră

Conform Ghidului de management al cancerului mamar, document elaborat de un grup de lucru desemnat de Ministerul Sănătății, neoplasmul mamar reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, având o incidenţă în Uniunea Europeană de 109,8/100.000 femei/an şi o mortalitate de 38,4/100.000 femei/an. În România, incidenţa cancerului mamar în patologia onologică la femei a atins cifra de 50,56 la suta de mii de femei în 2006, în creștere de aproape 9 ori față de anul 1960. Potrivit datelor menționate, cancerul mamar este cea mai frecventă localizare tumorală la femei în ţara noastră, cu o frecvenţă în continuă creştere. Tratamentul corect este multidisciplinar, iar diferitele alternative terapeutice trebuie explicate bolnavei. Un element esențial care trebuie să însoțească tratamentul persoanelor afectate de această maladie este suportul psihologic. “Cancerul la sân are un impact uneori devastator asupra psihicului femeilor care suferă de această afecțiune. Dincolo de teama care apare ca urmare a aflării diagnosticului, aceasta este una dintre afecțiunile care atentează la imaginea femeii, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Rolul consilierii psihologice în acest caz este foarte important, atât înaintea intervenției chirurgicale, cât și după, dar mai ales în timpul tratamentului cu citostatice, perioadă în care imaginea femeii este din nou atacată ca urmare a efectelor secundare ale tratamentului”, declară Daniela Galupa, psiholog în cadrul Centrului Regional de consiliere și reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer din regiunea Nord Est – Oncosuport Iași.

Centrul Regional Nord-Est – Oncosuport Iași, cu sediul în Bulevardul ”Tudor Vladimirescu”, nr. 42-44, etajul 2, oferă gratuit consiliere psihologică, asistență socială și juridică persoanelor din zona de NE a țării, diagnosticate cu cancer de sân, cancer de col uterin și cancer testicular precum și aparținătorilor acestora.

Până în acest moment, în perioada de un an scursă de la inaugurarea Centrului Oncosuport Iași, la serviciile acestuia au apelat peste 350 de persoane, din care 163 persoane diagnosticate cu cancer, diferența fiind reprezentată de aparținători ai acestora. Din cele 163 de persoane diagnosticate, 106 suferă de cancer la sân. Prin obiectivele pe care și le-a propus și prin activitățile de suport psiho-social, de terapie integrativă, de recuperare, de creștere a stimei de sine și de susținere și îndrumare profesională a persoanelor diagnosticate cu cancer, rețeaua multiregională în cadrul căreia funcționează Centrul Regional Oncosuport Iași este parte activă în cadrul sistemului de instituții care luptă împotriva cancerului și pentru sprijinirea persoanelor diagnosticate cu cancer.

Centrul Regional de consiliere și reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer din regiunea Nord Est – Oncosuport Iași a fost înființat prin proiectul „Reţea multiregională pentru terapie integrativă, consiliere şi reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007 -2013, “Investește în oameni!”. Proiectul este implementat de Patronatul Medicinei Integrative,  în parteneriat cu Associazione Oncologica Senigalliese Valli Misa e Nevola – Italia și Asociaţia de Terapii Integrative “Sfântul Nectarie” – România.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri, Sănătate

Comments are closed.

;