Bugetul municipiului Iași pe anul 2016 a intrat în dezbatere publică

chirica

Ieșenii pot face propuneri referitoare la proiectul de buget pentru acest an, întocmit de Primărie, completând un formular special, pus la dispoziție la Centrele de cartier, precum și la Centrul de informare pentru cetățeni. După cum a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Mihai Chirica, toate formularele vor fi centralizate și analizate de către reprezentanții municipalității, cele mai interesante propuneri venite din partea cetățenilor urmând să fie incluse în forma finală a bugetului.  ”Începând de joi, la toate Centrele de cartier ale Primăriei, precum și  la Centrul de informare pentru cetățeni, ieșenii au la dispoziție un formular intitulat ”Dezbatere publică – Bugetul municipiului Iași pe anul 2016”, care va putea fi completat cu sugestii și propuneri privind proiectul de buget pe anul în curs. Buletinele vor fi introduse, la final, într-o urnă, pe fiecare centru de cartier. Buletinele vor fi apoi centralizate la sediul Primăriei și analizate de către factorii de decizie de la nivelul municipalității și, ulterior, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal. De asemenea, luni, 1 februarie, vom organiza o dezbatere publică pe marginea proiectului de buget”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica. Bugetul municipiului Iași pe anul 2016, care se află până la sfârșitul lunii februarie în dezbatere publică,  are valoarea de 667 de milioane de lei. ”Bugetul pe acest an a venit după o etapă importantă privind dezvoltarea economică și socială a României, respectiv după finalizarea etapei de implementare a fondurilor europene la nivelul țării. Plecând de la acest trend, creat de aducerea fondurilor europene, Iașul își propune să continue proiectele de dezvoltare. Bugetul municipiului Iași pe acest an a plecat de la asumarea tututor obligațiilor legale în ceea ce privește buna funcționare a orașului și aici avem în vedere toate capitolele, începând cu cel de asigurare a funcționalității orașului (salubritate, iluminat, educație, învățământ, cultură, culte), continuând cu cele de dezvoltare armonioasă (sport), la care se adaugă lista de investiții, fără a uita de asistența socială, transport și sănătate. Pe de altă parte, bugetul anului în curs propune o sumă cu 20% mai mare decât anul trecut pentru proiecte în educație, cu excepția celor pe care le vom accesa prin fonduri europene, și acestea mai mari de zece ori față de cele de anul trecut”, a declarat primarul. Șeful municipalității a spus că se are în vedere continuarea proiectelor de investiții începute anul trecut, care au ca termen de finalizare data de 30 iunie 2016. ”Este vorba despre extinderea Căminului de pensionari, finalizarea lucrărilor la Liceul Grigore Moisil, finalizarea punerii în funcțiune a investiției de la CET II Holboca, finalizarea reabilitării termice a celor trei blocuri din Piața Unirii”, a precizat edilul.

Veniturile bugetului municipiului din acest an sunt de 667, 8 milioane de lei, mai mari cu 14 milioane de lei față de cele de anul trecut, la care se adaugă suma de 60 de milioane de lei din excedentul bugetului din anul 2015. ”Pe parcursul execuției bugetare pe anul în curs vor mai veni sume din rambursări din proiectele implementate în anii precedenți, în valoare de 30 de milioane de lei, care vor fi folosite la investiții”, a anunțat primarul.

La capitolul cheltuieli, în acest an, municipalitatea va aloca suma de 42 de milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, din care 26 de milioane de lei lucrări de întreținere și 15 milioane de lei lucrări de investiții noi, la care se adaugă suma de 8,3 milioane de lei destinată modernizării trotuarelor. 17 milioane de lei au fost prevăzute în buget pentru salubrizarea orașului, iar 19 milioane de lei pentru întreținerea spațiilor verzi. Un capitol aparte din buget îl reprezintă reabilitarea transportului în comun din oraș. În acest sens, a spus primarul, în acest an an, parcul auto al RATP urmează să fie completat cu un număr de 60 de autobuze noi, licitația pentru primele zece unități urmând să aibă loc la sfârșitul lunii februarie. Pentru acoperirea subvențiiloor RATP, municipalitatea a prevăzut în bugetul pentru acest an suma de 44 de milioane de lei. La aceasta se adaugă subvenționarea transportului în comun pentru toate categoriile de studenți, atât a celor de la universitățile de stat, cât și a celor de la facultățile private. ”Am prevăzut în buget suma de 14 milioane de lei pentru asigurarea iluminatului public, la care se adaugă și programele de supraveghere a camerelor video amplasate în oraș. De asemenea, avem în vedere asigurarea iluminatului festiv, inclusiv a Palatului Culturii. Asigurăm, de asemenea, fondurile necesare pentru subvenționarea căldurii pentru persoanele ale căror imobile sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, cu peste 9,8 milioane de lei, la care se adaugă alte 3,5 milioane de lei pentru a aduce alți consumatori la sistemul centralizat, este vorba despre școli și grădinițe”, a menționat Mihai Chirica. Peste 214 milioane de lei, respectiv o treime din buget,  sunt prevăzute pentru educație, respectiv pentru plata profesorilor, plata utilităților și investiții în rețeaua de învățământ. Pentru programele de promovare a Iașului în țară și străinătate, în buget a fost prevăzută suma de un milion de lei. 6,7 milioane de lei au fost alocate pentru construcția de locuințe noi, iar pentru cultură a fost alocată suma de 4,6 milioane de lei. Bugetul pentru finanțarea proiectelor organizațiilor neguvernamentale va fi dublu decât cel de anul trecut, în timp ce pentru sănătate, în buget a fost prevăzută suma de 4,2 milioane de lei, Pentru asistența socială a fost prevăzută suma de 60 de milioane de lei, iar pentru sport 7,4 milioane de lei. În ceea ce privește investițiile, în bugetul pentru acest an a fost alocată suma de 67 de milioane de lei. Preintre lucrările avute în vedere în acest an se număr reabilitarea și modernizarea liniilor de tramvai, modernizarea unor școli și grădinițe, modernizarea Parcului ”Copou”, contorizarea individuală pentru un număr de 50.000 de apartamente, modernizări de străzi etc.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;