Proiectul parcării subterane de la Parcul Gulliver nu există!

parcul-gulliver

Ca urmare a unui articol publicat într-un cotidian ieșean, în care se avansează ipoteza că Primăria municipiului Iași lucrează la proiectul construirii unei parcări subterane pe amplasamentul Parcului Gulliver, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași este abilitat să facă o serie de precizări.

Deși articolul se referă în mod explicit la „un nou proiect exploziv” la care municipalitatea ieșeană ar lucra „cu maximă discreţie, probabil pentru a nu sensibiliza opinia publică”, proiect privind „construirea unei mari parcări subterane” pe „amplasamentul unde se află Parcul Gulliver (sau Horia, Cloşca şi Crişan)”, în fapt, nu este vorba de niciun proiect în sensul propriu al termenului. Nu există la nivelul municipalității un proiect tehnic și nici măcar o temă de proiectare referitoare la construirea unei parcări în zona menționată. După cum autorul notează în articol, primarul interimar Mihai Chirica a susținut necesitatea – recunoscută, de altfel, de întreaga opinie publică – a construirii ori amenajării unor noi locuri de parcare în zona centrală a Iașului, fără a indica exact zona, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei a vorbit doar de existența unei simple „idei”. Necesitatea obiectivă a unor noi locuri de parcare în Centru și existența unei simple „idei” nu demonstrează în niciun fel teza că Primăria Municipiului Iași ar pregăti vreun „proiect exploziv” în condiții de „maximă discreție”.

Într-adevăr, în raportul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) „au fost propuse pentru a fi realizate în perioada 2016 – 2023 parcări subterane, supraterane sau multietajate” în mai multe zone ale orașului, însă acestea au doar statutul de propuneri. Este vorba, din nou, de „idei” care nu sunt prevăzute în programul de investiții al municipalității și nu sunt însoțite de documentațiile tehnice și economice necesare, PMUD fiind, de altfel, un document aflat încă în dezbatere publică.

În urma experienței în gestionarea proiectelor de infrastructură care au impact asupra spațiilor verzi și a comunității ieșene, Biroul de Presă al municipalității subliniază că Primăria Municipiului Iași va organiza dezbateri publice, în care să fie evaluate toate argumentele sociale, tehnice, ecologice, urbanistice etc., înainte de a include astfel de proiecte în lista viitoarelor investiții.

Filed in: Administrație

Comments are closed.

;