Opera Națională Română Iași suplimentează locurile pentru spectacolul Rigoletto

Rigoletto

Opera Națională Română Iași suplimentează locurile pentru spectacolul eveniment Rigoletto, operă în trei acte de Giuseppe Verdi. Reprezentația are loc Joi, 10 Martie 2016, începând cu ora 18.30, sub bagheta maestrului Marcello Mottadelli (Italia). Domnia Sa se află la prima colaborare cu Opera ieșeană.

După ce a obţinut diploma pentru orgă şi compoziţie de pian/orgă în anul 1993 la Conservatorul de Muzică Giussepe Verdi din Milano, cu nota maximă, şi-a continuat studiile la Viena în cadrul Musik HochSchule. A devenit asistent în orchestra Simfonică din Szeged şi pianist corepetitor la Teatru din anul 1996 până în anul 1999. A dirijat în Ungaria ”Don Pasquale”, ”Cosi fan tutte”, ”Cavaleria Rusticană”, ”Stiffelio”, ”Tosca” şi ”Don Giovanni”, obţinând  dublă perfecţionare la Wiener Musikseminar ( Seminarul de Muzică din Viena) pentru dirijor de orchestră.

Regia spectacolului îi aparține lui Cristian Mihăilescu, iar scenografia este semnată de Viorica Perju.

Din distribuție fac parte:

Rigoletto – Oleg Ionese (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Ducele De Mantua – Florin Guzgă
Gilda – Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată
SparafucileDaniel Mateianu(Debut)
Maddalena – Maria Macsim Nicoară
Giovanna – Laura – Magdalena Scripcaru
Monterone – Marius Bolos
Marullo – Sandor Csaba
BorsaAndrei Apreotesei (Debut)
Ceprano –Lucian Dolhascu
Contesa Ceprano – Alina Barlescu
Ușierul  – Florin Roman
Pajul – Elena Buzaturigoletto2

Este primul spectacol integral multimedia din România, în care partiturile artiștilor alternează cu proiecții de fotografie și de film. S-au făcut filmări special pentru acest spectacol, pentru a da o nouă dimensiune acțiunii. Proiecțiile de pe ecran nu sînt un pleonasm, nu repetă ceea ce se întîmplă pe scenă, ci duc o idee mai departe, merg la simbol, merg la esență. Însăși acțiunea din Rigoletto este un permanent balans între vis și realitate. Pe această dualitate este construit întregul spectacol”, a dezvăluit regizorul Cristian Mihăilescu în 2009.

Premiera operei a avut loc la 11 martie 1851, la Teatro La Fenice din Veneția. Libretul este scris de Francesco Maria Piave, după piesa Regele se amuză a cunoscutului scriitor francez Victor Hugo. Personajele pline de viață și muzica însuflețită au făcut din Rigoletto una dintre operele preferate ale publicului de-a lungul timpului.

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Operei (foaier, tel. 0332.888.448) cât și online de pe site-ul Operei (www.operaiasi.ro) la secțiunea Evenimente. Prețul acestora este cuprins între 10 și 60 lei, în funcție de locul ocupat în sală.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;