Antibiotice Iaşi, rezultate financiare excelente într-un an de criză pentru piaţa pharma

antibiotice

• În cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor desfășurată marți, 19 aprilie 2016, au fost aprobate situațiile financiare auditate ale anului financiar 2015, a fost aprobat Bugetul de Venituri și Cheltuieli aferent anului 2016, și s-au stabilit țintele de afaceri pentru acest an.
• În cadrul aceleiași adunări s-a fixat dividendul brut pe acțiune, s-a stabilit termenul de plata al acestora și, totodată, s-a aprobat modificarea componentei Consiliului de Administrație Antibiotice.
• În acelaşi context, s-a aprobat înființarea unei reprezentante a Antibiotice în Vietnam, cât și afilierea companiei la Comitetul National al ICC (International Chamber of Commerce)-România, precum și la Camera de Comerț Româno – Americană.

Rezultate economico-financiare auditate ale anului 2015: majorare cu 3% a veniturilor din vânzări

Prezența pe piața internă
În condițiile în care în piața farmaceutică din România:
• vânzările totale de medicamente au scăzut cu 4,7%, până la 11,7 miliarde de lei, aceasta fiind primul declin al pieței pharma din ultimul deceniu (conform datelor companiei de cercetare de piață Cegedim);
• prețurile medicamentelor generice s-au redus în medie cu 20% prin aplicarea ordinului nr.75/2009 cu modificările și completările ulterioare;
• taxa clawback crește de la an la an (în 2015 a reprezentat 11% din veniturile Antibiotice obținute din vânzarea de produse pe piața internă), Antibiotice și-a îndeplinit indicatorii financiari reușind:
– să crească veniturile din vânzări cu 3% comparativ cu anul 2014, înregistrând valoarea de 330 milioane lei în condițiile menținerii indicatorilor de profitabilitate și cheltuieli în limita unor valori sănătoase;

– să obțină o valoare a profitului brut de 32 milioane lei, în creștere cu 23% comparativ cu profitul estimat în BVC;
– să aplice o politică prudențială în ceea ce privește ajustările la nivelul clienților pieței de retail (Antibiotice SA fiind prezentă cu produse în aproximativ 5000 de farmacii).
Neefectuarea acestor ajustări ar fi dus profitul brut la nivelul de 42 milioane lei.
În anul 2015, compania și-a consolidat cota de piață de 2,45%, (în creștere cu 17% față de 2014) ocupând locul 4 în rândul producătorilor de medicamente generice cu prescripție medicală și medicamente fără prescripție medicală (OTC) din România, conform sursei Cegedim.

Completarea portofoliului cu 8 produse noi

Etapele derulate în direcția dezvoltării portofoliului de produse vizează ca în anii 2016-2020 Antibiotice să fie un producător complex, adaptat tendințelor terapeutice și care să dețină alături de produsele ce definesc activitatea de bază a companiei (produse antiinfecțioase și produse dermatologice), medicamente generice esențiale, alternative la produsele inovatoare, pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, bolilor neurodegenerative, tractului digestiv.
Astfel, în anul 2015 Antibiotice a lansat pe piață 8 produse noi pe clasele terapeutice pe care dorește să-și consolideze poziția în următorii ani:
•Sistem Cardiovascular – compania Antibiotice și-a completat portofoliul creându-și gama proprie pe molecula rosuvastatină (regulatoare de colesterol și trigliceride): Rosuvastatina Atb®, comprimate de 5, 10 și 20 mg.;
•Antiinfecțioase – Imipenem/Clistatina ATB® inj aparținând subclasei de carbapene;
•Preparate Dermatologice – corticosteroidul Clobetazol ATB® ung;
•Aparat Genito-Urinar – produsele Nistatina ATB® ovule și Zifex Duo® ovule (clotrimazol + metronidazol);
•Sistem Nervos Central – Memantina Atb® 20 mg. comprimate (produs Anti-Alzheimer).

Prezenţa pe piața externă

Creștere cu 7% pe piețele externe
Exporturile Antibiotice în 2015 au ajuns la 22.98 mil. USD în creștere cu 7% comparativ cu anul 2014. Procentul exportului în cifra totală de afaceri în anul 2015 a fost de 28%.
Vânzările de Nistatină, motor de creștere al exporturilor în 2015 Anul 2015 a reconfirmat poziția de lider al pieței mondiale pentru compania Antibiotice pe segmentul producției de Nistatină. Principala piață pe care s-a înregistrat cel mai mare ritm de creștere al vânzărilor de Nistatină a fost piața SUA unde cantitățile livrate s-au triplat comparativ cu anul 2014, ca urmare a atragerii unor importanți utilizatori finali ai acestei substanțe active.

Un nou produs marca Antibiotice livrat pe piața Statelor Unite ale Americii

În cursul anului 2015, dezvoltarea pieței internaționale a fost susținută și de autorizarea pe piața SUA a unui nou produs. Astfel, Ampicilina cu sulbactamă – pulbere pentru soluție injectabilă/perforabilă de 1,5 g și 3 g, se alătură celorlalte produse injectabile deja prezente pe această piață, respectiv Ampicilină (4 concentrații) și Nafcilină (2 concentrații). 14 noi autorizații de punere pe piață la nivel internațional Rezultatele din etapele de cercetare și dezvoltare au permis obținerea de 14 noi autorizații de punere pe piață și reautorizarea altor produse comercializate deja pe piețe internaționale, în 5 țări din Europa, Asia și Africa.

Stabilirea repartizării profitului aferent anului 2015
În urma supunerii la vot, în ședința AGA, acționarii companiei au hotărât repartizarea profitului net pentru anul 2015 în valoare de 27.178.823 lei, fixarea dividendului brut pe acțiune la 0,020785855 lei și plata dividendelor începând cu data de 15.09.2016, conform prevederilor legale în vigoare.

                       Destinația

Suma(lei)

Profit de repartizat: 27.178.823
– rezerva legală 0
– surse proprii de finanțare și alte repartizări din profit prevăzute de lege 13.224.488
– dividende din care:

– dividende cuvenite Acționarului majoritar
– dividende cuvenite altor persoane juridice și persoane fizice

13.954.335

7.398.208

6.556.127

Modificarea componenței Consiliului de Administrație Antibiotice

Conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor au fost votați membrii în CA, conform procedurilor legale, următoarele persoane:
 Ec. Ioan Nani – din partea Ministerului Sănătății
 Ec. Nicolae Stoian – nominalizat de S.I.F. Oltenia
 Ing. Elena Calițoiu – nominalizată de S.I.F. Oltenia
Membrii Consiliului de Administrație s-au întrunit și a fost ales ca Președinte d-ul Jr. Ionuț Sebastian Iavor, Director General, Direcția Generală Resurse Umane, Juridic și Contencios, în cadrul Ministerului Sănătății și Vicepreședinte d-ul ec. Ioan Nani, acesta fiind Director General al Antibiotice SA, selectat în conformitate cu OUG 109/2011.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat planul de administrare al CA pentru perioada 2016 – 2020, care presupune creşterea cifrei de afaceri şi a profitabilităţii prin cercetare şi dezvoltare de noi produse şi internaţionalizarea afacerii.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat înființarea unei reprezentanțe a Antibiotice, în Vietnam
Scopul pentru care se dorește înființarea unei reprezentanțe în Vietnam îl reprezintă dezvoltarea afacerilor companiei în zona Asia de Sud Est, zonă cu potențial de creștere pentru produsele Antibiotice. Dacă ținta de vânzări pentru piața din Vietnam în 2016 presupune o creștere de 30% față de anul anterior, pentru anul 2020 se preconizează triplarea vânzărilor. Compania este prezentă în Vietnam din 2001 cu substanța activă Nistatina și din 2004 cu produse finite, având înregistrate în acest moment un număr de 14 produse pe această piață.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat afilierea Antibiotice la Comitetul National al ICC (International Chamber of Commerce) – Romania, precum și la Camera de Comerț Româno – Americană
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) este membră a Camerei de Comerț Internaționale (ICC), prin intermediul Comitetului Național ICC România, instituție de prestigiu pentru lumea business-ului, care cuprinde camere de comerț din peste 130 de state și companii reprezentative la nivel mondial.
CCIR a format un grup de elită al mediului de afaceri românesc, prin invitații adresate tuturor marilor contribuabili ai României de a se alătura Comitetului Național ICC România.
Scopul principal al Comitetului Național este de a centraliza și armoniza opiniile mediului de afaceri din România și de a face propuneri concrete Guvernului României, precum și instituțiilor europene și mondiale, pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil, predictibil și corect care să contribuie nemijlocit la dezvoltarea economică.

Ţintele de afaceri pentru anul 2016, în termeni de venituri și profit

În urma ședinței AGA din 19 aprilie 2016, a fost aprobat Bugetul de Venituri și Cheltuieli (BVC) aferent anului 2016 și țintele de afaceri pentru acest an. Astfel, se prevede obținerea unor venituri totale de 350 milioane lei, și a unui profit brut de 34.2 milioane lei, ambele în creștere cu 6% comparativ cu anul 2015.
În fundamentarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an au fost avuţi în vedere şi factorii cu influenţă negativă precum creşterea progresivă a taxei clawback, care se estimează că va reduce profitul companiei cu 30 mil. lei, majorarea costurilor de fabricaţie dar şi scăderea preţurilor la medicamentele generice.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;