5:14 pm - Friday April 20, 3759

Servicii gratuite de consiliere și terapie în beneficiul copiilor și tinerilor cu dizabilități

bethany

50 de copii și tineri cu dizabilități neuro-psiho-motorii vor beneficia, anual, de servicii integrate de terapie recuperatorie gratuită. Serviciile sunt oferite de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Școala Specială „Ion Holban” și Școala Specială ”V. Pavelcu” printr-un proiect finanțat de Consiliul Local Iași.

Județul Iași este pe locul 3 din țară în ceea ce privește numărul persoanelor cu dizabilități după județele București și Argeș (conform Raportului anual al DGASPC Iași, Buletinul informativ trim. III/2015 al MMFPSPV). În anul 2015, din cei 3294 de copii cu certificat de încadrare în grad de handicap, doar 696 au beneficiat de servicii în centrele rezidențiale pentru copii cu dizabilități, iar din cei 2668 de copii cu dizabilități neinstituționalizați doar 317 copii au fost beneficiari ai centrelor de îngrijire și recuperare, ne precizează aceeași sursă.

La nivel național dar și local, persoana cu dizabilități rămâne în continuare una din cele mai defavorizate social, prin alocarea de fonduri insuficiente pentru servicii de recuperare în comunitate, prin lipsa locurilor de muncă adaptate persoanelor cu dizabilități, prin slaba accesibilizare a spațiilor publice.

În contextul actual, Fundația Serviciilor Sociale Bethany aduce ca soluție în furnizarea de servicii sociale pentru copiii cu dizabilități un parteneriat între școala specială-organizație neguvernamentală-consiliul local, ca model de bună practică de cooperare pentru un scop comun: creșterea gradului de integrare socio-profesională a copiilor și adolescenților cu dizabilități.

50 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 2 – 25 ani, care au dizabilități neuro-psiho-motorii vor beneficia de servicii integrate de terapie recuperatorie: kinetoterapie, logopedie, asistență socială și terapie ocupațională. Copiii și tinerii se află în monitorizarea organizației și sunt înscriși în învățământul special de masă, la Școala Specială „Ion Holban” și Școala Specială ”V. Pavelcu”. Mai mult, părinții sau aparținătorii acestora vor beneficia de informare și consiliere gratuită privind îngrijirea copilului cu dizabilități.

În plus, Ia Iași vom găzdui în luna octombrie Conferința regională de promovare a serviciilor sociale și a modelelor de bună practică  în domeniul dizabilității din Regiunea N-E, care va face o analiză obiectivă a serviciilor publice și private adresate persoanelor cu dizabilități.

Serviciile sunt oferite în cadrul proiectului ”Centru de consiliere și sprijin pentru copii și tineri cu dizabilități”, care va fi derulat pe o perioadă de 18 luni, începând cu luna iulie 2016 și până la sfârșitul anului 2017. Valoarea proiectului pentru anul 2016 este de 58910 lei, din care contribuția Consiliului Local este în valoare de 51970 lei, Fundația Serviciilor Sociale Bethany având o cofinanțare de 6940 lei.

Filed in: ONG-uri

Comments are closed.

;