Început de an școlar sub semnul excelenței

lectura

Începutul anului școlar aduce școlii ieșene o reconfirmare a valorii sale, prin palmaresul impresionant înregistrat la două olimpiade internaționale desfășurate, conform calendarului M.E.N.C.Ș., în primele zile ale lunii septembrie.
La Constanța s-au confruntat participanții calificați la o nouă ediție a Olimpiadei Internaționale de Lectură, trei din cele patru eleve ce au reprezentat Iașul obținând premiul al II-lea prin Laura-Andreea Ștreangă, din clasa a XI-a, Colegiul Național (profesor îndrumător Gabriela Florentina Petrache), premiul al III-lea prin Adelina-Ioana Filip, din clasa a X-a, Colegiul Național „Costache Negruzzi” (profesor îndrumător Adriana Bozdoro) și o mențiune – Oana Roiu, din clasa a X-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” (profesor îndrumător Monica Iosub). Sunt rezultate care susțin sensibilitatea, deschiderile culturale, lecturile profunde ale elevelor, dar și anvergura intelectuală a profesorilor mentori.
Olimpiada Internațională a Elenismului, desfășurată la București, în perioada 7-12 septembrie, sub egida Uniunii Elene, a Parlamentului României și a Parlamentului Republicii Elene, a însemnat un triumf al lotului ieșean, toți cei opt elevi care au reprezentat județul nostru obținând premii, după cum urmează: 4 premii I prin Gabriel Lucanu (clasa a a VII-a, Colegiul Naţional), Teodora Catană (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”), Maria Stamouli (clasa a VIII-a, Colegiul Național) și Iuliana-Georgiana Hristea (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”), 2 premii II prin Ştefan Ilie Graur (clasa a XI-a, Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare”) și Cătălina-Elena Ivaşcu (clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”), 2 premii III prin Gheorghe Dorneanu (clasa a IX-a, Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare”) și Maria-Elena Niţă (clasa a a XI-a, Colegiul Național „Costache Negruzzi”). Dincolo de pasiunea pentru limba neogreacă, de cunoștințele solide de limbă, literatură și cultură elenă ale elevilor, un rol decisiv l-a avut și pregătirea oferită de către profesorul îndrumător Evanthia Papaefthymiou, apreciată pentru dăruirea și talentul său pedagogic. Sunt calități care au recomandat-o, de altfel, pentru a oferi consultanță științifică în cadrul Centrului de Excelență Iași la disciplina neogreacă, introdusă oficial ca obiect de studiu începând cu anul școlar 2014-2015.
Considerăm că, în aceste contexte generoase și deopotrivă exigente de exprimare științifică și de dialog multicultural, elevii ieșeni și-au revendicat și au obținut statutul de învingător, demn de apreciere și de prețuire, și că performanța acestora este una autentică, susținută necondiționat de profesionalismul, competența și empatia profesorilor îndrumători, într-un act de rafinament intelectual și de îmbogățire spirituală.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;