5:13 pm - Saturday April 19, 6645

Primăria foloseşte ilegal denumirea „Curierul de Iaşi”

COMUNICAT DE PRESĂ

În calitate de unic deţinător al mărcii CURIERUL DE IAŞI (marca nr.120686; clasele 16, 35, 38, 39, 41 şi 42) şi al domeniului curieruldeiasi.ro, doresc să atrag atenţia opiniei publice că Primăria Iaşi foloseşte această denumire fără acordul meu, încălcând astfel legislaţia naţională şi comunitară în domeniul proprietăţii intelectuale.

 Această infracţiune este sancţionată de art 83 din Legea Mărcilor nr 84/1998 (Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 50.000 lei la 150.000 lei săvârşirea, fără drept, a următoarelor fapte: (…) punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate; (…) Prin punerea în circulaţie se înţelege oferirea produselor sau comercializarea ori deţinerea lor în acest scop sau, după caz, oferirea sau prestarea serviciilor sub acest semn, precum şi importul, exportul sau tranzitul produselor sub acest semn) şi de art. 5 lit a din Legea nr 11/1991privind combaterea concurenţei neloiale (Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă folosirea unei firme, invenţii, mărci, indicaţii geografice, unui desen sau model industrial, unor topografii ale unui circuit integrat, unei embleme sau unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant).

În data de 24 octombrie 2012, am solicitat Primăriei Iaşi ca, în termen de cel mult 48 de ore, să dispună măsurile necesare pentru a înceta utilizarea denumirii CURIERUL DE IAŞI în oricare din activităţile instituţiei, în special să nu mai fie utilizată pentru Buletinul de Informaţii Edilitare al Primăriei Municipiului Iaşi, editat săptămânal pe suport de hârtie şi zilnic la adresa de internet www.curierul-iasi.ro. Nu am primit niciun răspuns, iar site-ul funcţionează în continuare…

Astăzi, 29 octombrie 2012, este ultima zi pentru depunerea ofertelor în cazul procedurii de achiziţie publică lansată de Primăria Iaşi în vederea tipăririi publicaţiei ilegale „Curierul de Iaşi”. Doresc să atenţionez firma câştigătoare că, în cazul în care va tipări o publicaţie cu numele CURIERUL DE IAŞI, va fi direct implicată în săvârşirea unor fapte sancţionate de lege ca infracţiuni şi va face obiectul unor investigaţii ale organelor de cercetare penală şi ale instanţelor de judecată.

Pe lângă faptul că o publicaţie tipărită cu numele CURIERUL DE IAŞI încalcă legea, demn de semnalat este faptul că municipalitatea ieşeană şi-a propus să tipărească 495.000 de exemplare în numai două luni (noiembrie – decembrie 2012), ceea ce înseamnă un tiraj de 55.000 exemplare/ediţie. În condiţiile în care Sărbătorile Iaşului au trecut, nu există nicio motivaţie obiectivă pentru un asemenea tiraj, motivul real al acestei cheltuieli imense – din banii ieşenilor –  fiind cel mai probabil campania electorală.

Un tiraj de 55.000 exemplare este mult mai mare decât al unui program TV distribuit la nivel naţional (ProTv Magazin – 39.692 exemplare/ediţie) şi întrece chiar şi tirajul total dintr-o săptămână (6 apariţii) al celui mai vândut cotidian ieşean (Ziarul de Iaşi – 42.672 exemplare).

Menţionez că am înregistrat marca CURIERUL DE IAŞI pentru a dezvolta proiectul jurnalistic online CURIERULDEIASI.ro (deţin domeniul din anul 2008), iar pentru un eventual ziar tipărit sunt dispus la o colaborare cu editorii interesaţi.

În cazul în care Primăria Iaşi nu va înceta de îndată utilizarea ilegală a denumirii CURIERUL DE IAŞI, voi iniţia toate demersurile legale pentru a-mi apăra drepturile obţinute prin înregistrarea mărcii, cu speranţa că acest demers va constitui un exemplu şi un imbold pentru alţi deţinători de mărci ale căror drepturi sunt încălcate, pentru că există numeroase astfel de cazuri, inclusiv în presa locală sau regională.

Dan SCARLAT

Unic deţinător al mărcii

CURIERUL DE IAŞI

www.CURIERULDEIASI.ro

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;