Regizorul Cristian Mungiu deschide evenimentul Les Films de Cannes à Iași

Photo Credits: Ionut Dobre

Regizorul ieșean Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din Capitală, va deschide oficial prima ediție a evenimentului pilot Les Films de Cannes à Iași (28 și 29 octombrie), la Ateneul din Iași.

Cristian Mungiu se va întâlni cu publicul vineri, 28 octombrie, la ora 16.30, la proiecția comediei Toni Erdmann (r. Maren Ade), favorita presei internaționale la Cannes și propunerea Germaniei la Oscar. I se vor alătura pe scenă criticul de film Irina Margareta Nistor, care va introduce filmele din program, și jurnalistul Andrei Giurgia. De asemenea, regizorul va participa și la proiecția Bacalaureat de sâmbătă, 29 octombrie, ora 12.30, film care-i poartă semnătura regizorală și care a câștigat Premiul pentru regie (ex-aequo) la Cannes.

Ieșenii vor avea ocazia să petreacă week-end-ul într-o atmosferă specială, cu o selecție de filme mult-așteptate din competiția oficială de la Cannes 2016. Vor rula în premieră în Iași și I, Daniel Blake (r. Ken Loach), filmul laureat cu Palme d’Or, Juste la fin du monde, în regia lui Xavier Dolan, distins cu Marele Premiu și Premiul Juriului Ecumenic, Julieta, cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, propunerea Spaniei la Oscar, The Salesman (r. Asghar Farhadi), singurul film din competiția oficială de la Cannes distins cu două trofee: Premiul pentru scenariu și Premiul pentru interpretare masculină, The Neon Demon (r. Nicolas Winding Refn), cu Elle Fanning.

Proiecțiile Les Films de Cannes à Iași vor avea loc la Ateneul din Iași, iar Irina-Margareta Nistor va face prezentările filmelor și va dialoga cu publicul cinefil. Programul poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/2016/program/iasi/. Intrarea este liberă. Locurile pot fi rezervate, gratuit, la numărul de telefon 0741 279 740.

PROGRAM

Vineri, 28 octombrie

16.30 – TONI ERDMANN, de Maren Ade (2016, 162′, DE). Premiul FIPRESCI, Competiția Oficială, Cannes 2016.

20.00 – JULIETA, de Pedro Almodóvar (2016, 96′, ES). Competiția Oficială, Cannes 2016.

22.30 –  THE NEON DEMON, de Nicolas Winding Refn (2016, 117′, US). Competiția Oficială, Cannes 2016.

Sâmbătă, 29 octombrie

12.30 – BACALAUREAT, de Cristian Mungiu (2016, 128′, RO). Premiul pentru regie ex-aequo, Cannes 2016. În prezența regizorului.

15.30 – THE SALESMAN, de Asghar Farhadi (2016, 125′, FR-Iran) – Premiul pentru scenariu și
Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2016.

18.30 – I, DANIEL BLAKE, de Ken Loach (2016, 100′, 19.00 UK). Palme d’Or, Cannes 2016.

21.00 –  JUSTE LA FIN DU MONDE, de Xavier Dolan (2016, 95′, CAN-FR). Marele Premiu al Juriului și Premiul Juriului Ecumenic, Cannes 2016.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pe contact@filmedefestival.ro.

***

Ediția a șaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti – ARCUB, în cadrul Programului cultural „București – Orașul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român și Goethe Institut.

Ediția de Iași (28-29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD Groupe Société Générale

Mașina oficială a festivalului: BMW.

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Cez România

Parteneri: CINETIc UNATC „I. L. Caragiale”, Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Țuca Zbârcea & Asociații, UPS, Europa Cinemas, Point

Parteneri oficiali locali: Asociația Studenților Jurnaliști Iași, Ateneul din Iași

Parteneri: Cărturești, StudPass, Starnet

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;