Salubris SA condamnă abandonul animalelor fără stăpân

caini

Urmare a incidentului din data de 4 decembrie 2016, când o ieșeancă a fost atacată de mai mulți câini fără stăpân în zona lacului Veneția, dorim să ne exprimăm atât regretul cu privire la acest incident nefericit, cât și preocuparea permanentă a societății noastre privind capturarea exemplarelor canine fără stăpân agresive.

De la data producerii incidentului și până în prezent, echipele de prinzători câini ale Salubris S.A. au avut mai multe intervenții în zona lacului Veneția și au capturat 16 câini fără stăpân. Locația este în continuare în atenția noastră și este monitorizată de angajații noștri. Salubris S.A. a intervenit în zona Tătărași – Ciric – Veneția și anterior incidentului, desfășurând numeroase acțiuni de prindere a câinilor fără stăpân și capturând numai în cursul anului 2016 un număr de 678 exemplare canine din aceasta zonă.

Subliniem faptul că însă că este imposibil să se captureze toate exemplarele canine în condițiile specifice zonei respective: pădure aparținând Ocolului Silvic (cu reglementari stricte privind accesul și capturarea de animale), terenuri private pe care accesul angajaților noștri este interzis etc. Exemplarele capturate nu au fost localizate în domeniul public al municipiului Iași (Salubris S.A. nu poate interveni decât pe acest domeniu) ci într-o pădure gestionată de Ocolul Silvic Iași. În zonă există mai multe proprietăți private (hoteluri, restaurante), dar și proprietăți ale statului, precum Tabăra pentru elevi (gestionată de ministerul de  resort), tabără care în acest moment nu este funcțională și în care a fost semnalată prezența a numeroși câini comunitari.

Activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public nu poate atinge rezultatele dorite fără implicarea deținătorilor de animale. După conștientizarea obligațiilor legale ce le revin conform OUG 155/2001 actualizată (privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân), proprietarii trebuie să acționeze în consecință prin sterilizarea câinilor și îngrijirea corespunzătoare în scopul prevenirii inmulțirii și abandonului acestora pe domeniul public.

Salubris SA militează pentru creșterea și îngrijirea responsabilă a animalelor și condamnă cu vehemență abandonul acestora pe domeniul public.

Din anul 2005 până în prezent, Salubris SA a capturat și a gestionat 90.000 de exemplare canine.

Nerespectarea de către comunele din judetul Iasi (in special cele invecinate)  a obligatiei legale de a inființa servicii proprii specializate de capturare a câinilor fără stăpân și înființare de adăposturi, conduce inevitabil la migrarea câinilor către oraș – ceea ce este o cauză importantă pentru apariția frecventă a noi exemplare canine pe domeniul public din Iași.

În condițiile în care toate institutiile cu atribuții de control a modului de aplicare a OUG 155/2001 (actualizată ) se implică în respectarea acesteia, și cu sprijinul asociațiilor de protecție a animalelor, putem să rezolvăm responsabil această problemă.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;