Consiliul Local Municipal a aprobat taxa specială pentru promovarea turismului

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, clienții structurilor de cazare din municipiul Iași vor achita o taxă specială de 0,75% din valoarea serviciilor de cazare. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat marţi, 31 ianuarie, cu majoritate de voturi, de consilierii locali, întruniţi în prima şedinţă din acest an. În favoarea proiectului de hotărâre au votat consilierii PSD, ALDE şi PMP, în timp ce consilierii PNL au votat împotrivă ori s-au abţinut. Potrivit proiectului de hotărâre, taxa specială pentru promovarea turismului va intra efectiv în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2018. Până atunci, municipalitatea și reprezentanții agenților economici din sectorul turistic vor colabora în realizarea unei strategii de dezvoltare a turismului în Iași.

Conform hotărârii aprobate de Consiliul Local, taxa specială pentru promovarea turismului se încasează de la persoanele care beneficiază de servicii de cazare, prin unitățile care desfășoară activități specifice pe raza municipiului Iași. Aceasta se calculează prin aplicarea cotei de 0,75% la valoarea totală a tarifului pentru fiecare noapte de cazare.

Veniturile astfel realizate vor fi utilizate pentru finanțarea cheltuielilor de participare la târguri, expoziții de turism la nivel national și international, finanțarea acțiunilor și evenimentelor cultural-artistice care au un impact direct sau indirect la dezvoltarea turismului, realizarea sau finanțarea serviciilor și produselor oferite contracost sau gratuit turiștilor sau agenților economici din domeniul turismului.

Opțiunea decisivă în utilizarea fondurilor o va avea Consiliul Consultativ al Operatorilor din Turism, structură care urmează a fi înființată în perioada următoare și din care poate face parte orice operator din acest domeniu cu o activitate mai mare de 2 ani consecutivi. Membrii Consiliului vor alege prin vot un Comitet Director, care va centraliza și aproba direcțiile de acțiune în vederea dezvoltării și promovării potențialului turistic al municipiului Iași. Comitetul Director va avea un număr maxim de 7 membri, la care se vor adăuga doi reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași. ”Așadar, agenții economici din sectorul turismului vor delega persoanele pe care le consideră reprezentative.  Ei urmează să decidă unde vor fi utilizate aceste fonduri. Pe noi, Primăria, ne interesează să aducem cât mai mulţi turişti la Iaşi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Un alt proiect important, votat cu unanimite de voturi de consilierii locali a fost cel referitor la indicatorii tehnico-economici privind modernizarea mai multor străzi din municipiu, investiţie în valoare de 12 milioane de euro, asigurată din fonduri de la bugetul de stat. Este vorba, printre altele, de modernizarea str. Viticultorilor, aleei Tudor Neculai, str. Gloriei, str.Timpului, str. Podoleanu, str. Strugurilor, aleei Strugurilor, fundacului Strugurilor, str. Poienilor, şos. Iaşi – Voineşti, str. Semănătorului, str. Alba Iulia, str. Mihail Kogăl­niceanu, str. Ralet, str. Theodor Pallady şi b-dului Tudor Vladimirescu (supralărgire porţiune cuprinsă între Facultatea de Chimie şi Pod Tudor Vladimirescu). În aceeaşi ordine de idei, primarul Mihai Chirica a anunţat începerea demersurilor pentru proiectul de supralărgire a pasajului suprateran din zona Bucium. “În acest sens, noi avem deja câte analize care privesc această investiţie. Este vorba despre introducerea sensului unic pe pasarela de la Bucium, atât la intrarea cât şi la ieşirea din oraş, în timp ce sub pasarelă urmează să fie permisă circulaţia autovehiculelor grele, dinspre Poitiers către str. Trei Fântâni. Iniţiativa a fost propusă de către noi atunci când Ministerul Transporturilor a întocmit bugetul pentru acest an, investiţia fiind prevăzută la capitolul Realizare centura de sud a municipiului Iaşi”, a afirmat primarul Mihai Chirica. Alte proiecte de hotărâre aprobate de consilierii locali în şedinţa de marţi se referă la organigrama şi statul de funcţii de la Ateneul Tătăraşi şi cele ale Direcţiei de Asistenţă Comunitară.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;