Strategii de prevenire și combatere a comportamentelor de risc în rândul elevilor

În perioada vacanței intersemestriale (6-9 februarie 2017), Inspectoratul Școlar Județean în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean și Casa Corpului Didactic Iași desfășoară cursul de formare pentru cadre didactice “Strategii de prevenire și combatere a comportamentelor de risc în rândul elevilor”, la care participă 100 de profesori din unitățile de învățământ ale județului Iași. Organizat sub forma unui demers comun al specialiștilor din domeniul educației și al reprezentanților poliției, programul de formare are scopul de a le oferi profesorilor informații cu privire la comportamentele de risc ale elevilor și de a le dezvolta abilități pentru inițierea demersurilor educaționale în domeniul siguranței elevilor și a diminuării violenței în mediul școlar.
“Complexitatea vieţii moderne, diversificarea valorilor, influenţelor şi atitudinilor au contribuit la creșterea  alarmantă a fenomenului de violență în societate, fapt care produce efecte nedorite în comportamentul copiilor şi adolescenţilor, expuși factorilor de risc prin vulnerabilităţile vârstelor. Fiind conștienți de misiunea școlii în crearea unui cadru de siguranță pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor și, cunoscând consecinţele pe care le pot avea comportamentele indezirabile asupra formării personalităţii acestora este necesar ca profesorii să fie proactivi în realizarea demersului educațional, să caute soluții pentru prevenirea sau limitarea efectelor negative, caracteristice situaţiilor ce pun în pericol securitatea personală a elevilor în școală. Astfel, cele patru grupe de cadre didactice înscrise în acest program pilot care se desfășoară în sălile de la ISJ Iași, Colegiul Național și Liceul Teoretic “V. Alecsandri” Iași, vor fi pregătite să organizeze activități de educație formală (ore de dirigenție) și nonformală (proiecte și activități extrașcolare) cu elevii și părinții pe o tematică variată, precum educație juridică, forme ale violenței (bullying), siguranța pe internet, prevenirea consumului de alcool și droguri, traficul de persoane, comportamentul corect în caz de situaţii de urgenţă, să identifice și să inițieze parteneriate pentru siguranța elevilor.
Este important ca prin educație să schimbăm atitudinea faţă de violenţă, în sensul modificărilor treptate prin conştientizarea consecinţelor negative, indezirabile şi, implicit, diminuarea actelor de violență – individuale sau colective. Nevoia de conştientizare, prin campanii sociale, dar şi prin programe educaţionale și de formare a cadrelor didactice, care să urmărească atât dezvoltarea unei culturi a nonviolenţei, cât şi ameliorarea manifestării violenţei în relaţiile umane, este o condiție sine qua non într-o societate civilizată”, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;