Restricţii în furnizarea apei potabile din sursa Prut pentru consumatorii din mai multe localităţi ieşene

Calitatea apei potabile furnizată de ApaVital nu este influențată de poluarea cu uleiuri şi hidrocarburi produsă în această săptămână la SC Fortus SA.
Anunţul a fost făcut, sâmbătă, de prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, care a dat asigurări că autorităţile locale au situaţia sub control. Cu toate acestea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunţat că începân cu data de 24 februarie, ApaVital a oprit alimentarea cu apă brută din sursa Prut pentru stația de tratare Gorban, pentru a proteja calitatea apei tratate de poluantul transferat din pârâul Nicolina, întreruperea urmând să fie menținută pe toată durata intervențiilor Administrației Naționale Apele Romane – Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad pentru depoluare. Până la finalizarea intervențiilor, ApaVital va furniza apă potabilă cu restricții, zilnic între orele 7.00 – 9.00 și 19.00 – 21.00, către utilizatorii din comunele Gorban (cu satele Podul Hagiului, Gorban, Gura Botinului, Scoposeni), Răducăneni (cu satele Roșu, Răducăneni, Isaiia, Bohotin) și Moșna (satul Moșna). Municipiul Iași este alimentat cu apă din două surse, cea subterană, de la Timișești, situată pe raza județului Neamț și o alta de suprafață, râul Prut, punctul de captare a apei brute fiind însă în amonte de locul de vărsare al râului Jijia în Prut. Următoarele puncte de captare a apei brute pentru alte obiective alimentate de ApaVital sunt amplasate în aval de Grozești, însă calitatea apei potabile în localitățile situate în aval nu a fost afectată. “ApaVital dispune in acest moment de rezervoarele de apă necesare pentru a face față consumului până la înlăturarea peliculei poluante, respectând totodată recomandarea Gărzii de Mediu Iași, de a nu prelua apă brută din râul Prut până la reglementarea situației.
ApaVital dă asigurări că situația se află sub control și că nu este necesar ca utilizatorii din oraș să-și creeze rezerve de apă, distribuția desfășurându-se în mod normal, cu o calitate a apei care se încadrează în normele prevăzute de legislația în vigoare”, a declarat prefectul.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;