Specialiști în patologia toracelui din țară și străinătate s-au reunit la Iași în cadrul unui eveniment unic

Personalități de marcă din străinatate și din țară au fost prezente la Iași, în perioada 10 – 12 mai 2012 la Conferința cu participare internațională “Actualități privind Reabilitarea pulmonară și Ventilația mecanică la domiciliu” și la manifestarea-satelit, care a constat într-un curs de medicina somnului pe tema “Tratamente moderne aplicate în sindromul apneic în somn”. Deschiderea oficială a avut loc într-un cadru deosebit la Palatul Roznovanu din Iași, iar lucrarile s-au desfășurat la Motelul Bucium.

Conferința cu participare internațională s-a desfășurat sub patronajul American College of Chest Physicians (ACCP), o organizație profesională medicală multidisciplinară, profund dedicată misiunii sale de a promova prevenția și tratamentul bolilor toracelui prin leadership, educație, cercetare și comunicare (http://www.chestnet.org/accp/about-us), care în România numără în prezent peste 70 de membri și fellows (FCCP), și al Fundațiilor “Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim – Cavaleri de Malta”, E.S. Dr. Florin – Adrian Secureanu (www.ordinuldemalta.ro) și “Flacara Speranței” (www.flacara-sperantei.org).

Evenimentul științific a fost unul deosebit, deoarece a reunit pentru prima dată specialistii din țară și străinătate din toate domeniile care se ocupă de patologia toracelui (pneumologie, cardiologie, pediatrie, medicină de urgență, anestezie și terapie intensivă, chirurgie cardio-vasculară și toracică, iar fiecare din cele trei teme ale conferinței (Reabilitarea pulmonară, Ventilația mecanică la domiciliu și Medicina somnului) a beneficiat și de cursuri de simulare, toate bucurându-se de un real succes, toti participanții apreciind la superlativ nivelul științific al manifestării.

La această manifestare au participat personalități de prima linie din străinatate: Prof. Dr. Suhail Raoof, SUA, Președinte al ACCP, Prof. Dr. David Gutterman, SUA, Președinte al ACCP anul trecut, Prof. Dr. Darcy Marciniuk, Canada, viitorul Președinte al ACCP, Psih. Dr. Sharon Jankey, Canada, Dr. Liana Pradan, Canada, și alți invitați din Germania, Grecia, Cehia și Republica Moldova, și personalități din țară: Prof. Dr. Florin Mihălțan, Prof. Dr. Grigore Tinica, Prof. Dr. Catalina Arsenescu-Georgescu, Prof. Dr. Maria Stamatin, Prof. Dr. Marin Burlea, Prof. Dr. Alexandru Botianu, Prof. Dr. Vasile Burlui, Conf. Dr. Ioana Grigoras, Conf. Dr. Ioana Cimpoesu, Conf. Dr. Dana Boisteanu, Conf. Dr. Doina Todea, Conf. Dr. Mimi Nitu, Conf. Dr. Dan Cobzeanu, Conf. Dr. Paraschiva Postolache, Sef Lucrari Dr. Oana Arghir, etc.

În cadrul conferinței de reabilitare pulmonară s-au punctat beneficiile reale și întreținerea după reabilitare, prevederile noilor ghiduri de diagnostic și tratament recuperator al bolilor respiratorii cronice, experiențele diferitelor centre de referință în domeniu din străinatate (Canada și SUA) și din țară, precum și remodelarea generală în procesul de reabilitare, toate subiectele  trezind un interes major din partea publicului. La cursul de simulare au fost prezentate toate aspectele practice ale terapiei recuperatorii pulmonare: de la selectarea și urmărirea pacienților candidați la programul de recuperare pulmonară, la aplicațiile spirometriei, bodypletismografiei și peakflowmetriei,  la prezentarea dispozitivelor și tehnicilor de administrare a medicației inhalatorii și a dispozitivelor Powerbreath pentru fizioterapia respiratorie, precum și a indicelui BODE, a scalelor de dispnee MRC și Borg, a chestionarelor CAT și St. George pentru aprecierea calității vieții și a celor de apreciere a afectării activităților zilnice, a testelor de mers de 6 minute și a testului de oximetrie, etc. Nu a fost omis nici subiectul renunțării la fumat a pacienților care trebuie incluși în programul de reabilitare pulmonară, abordat de specialiști de marcă din țară și străinătate.

De remarcat a fost accentul pus pe complicațiile cardio-vasculare și tulburările respiratorii din timpul somnului, precum și pe sindromul de apnee obstructivă și fenomenul de îmbatrânire, dar și pe efectele privării de somn. O altă noutate a fost sindromul de rezistență al căilor respiratorii superioare, urmată de abordarea aspectelor etice în bolile respiratorii cronice. La cursul de simulare s-au prezentat toate tipurile de echipamente utilizate pentru diagnosticul și tratamentul sindromului de apnee de somn, modalitățile și tehnicile de tratament și aspectele practice de diagnostic și tratament, precum și noutățile privind aceste aspecte ale sindromului de apnee de somn.

Noile aspecte ale ventilației mecanice la domiciliu au făcut subiectul unei alte zile de conferință, sindromul de detresa respiratorie acută și insuficiența respiratorie hipoxemică refractară și strategiile sale de ventilație, suportul ventilator în BPOC-ul decompensat, ventilația noninvazivă în perioada peri-operatorie și în cursul weaning-ului, mecanica respirației în timpul ventilației mecanice, precum și ventilația non-invazivă de urgență în prespital, valoarea biomarkerilor, principalele modificări în resuscitarea cardio-pulmonară și etica de a nu resuscita, dar și importanța recuperării standardelor au menținut atenția participanților la conferință. Simularea pe cele 5 manechine a determinat participanții să învețe ori să-și dezvolte aptitudinile de intubație traheală de rutină și dificilă, prin laringoscopie directă, cu videolaringoscop sau prin fibrobronhoscopie.

Evenimentul s-a terminat cu cele două simpozioane care au abordat aspectele de recuperare și/sau ventilație non-invazivă după chirurgia cardiacă și cea toracică.

În concluzie, conferința cu participare internațională a facilitat schimbul de idei și experiențe, realizarea de noi colaborări naționale și internaționale cu scopul realizării de proiecte pe cele trei teme dezbătute pe parcursul celor trei zile la Iași.

Manifestarea a avut ca inițiator, organizator local și președinte pe conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, MD, PhD, FCCP, de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Fellow ACCP (FCCP), Vice-președinte al Consiliului de Administrație al ACCP, Membru în Comitetul de Dezvoltare și Educație Globală al ACCP, Regent International pentru România al ACCP, Președinte al Fundației „Flacara Speranței” și Șef al Secției Clinice Recuperare Medicală Respiratorie din Spitalul Clinic de Recuperare Iași.

Organizatori: Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Spitalul Clinic de Recuperare și Colegiul Medicilor din Iași, Primăria Municipiului Iași, Societățile Române de Pneumologie, Cardiologie, Anestezie și Terapie Intensivă, Medicină de Urgență, Chirurgie Cardio-Vasculară și Toracică, Pediatrie.

Filed in: Sănătate

Comments are closed.

;