Lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași vor începe în 2019

Primarul Mihai Chirica a convocat sâmbătă, 10 iunie, o întrevedere cu principalii factori de decizie în ceea ce privește proiectul Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. La ședința de lucru care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu au participat Cristian-Vasile Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, viceprimarii Radu Botez și Gabriel Harabagiu, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa”, deputatul Tudor Ciuhodaru, precum și reprezentanți ai conducerilor Zonei Metropolitane Iași, primăriilor comunelor din jurul Municipiului Iași, Spitalului „Sfântul Spiridon”, Spitalului „Dr. C. I. Parhon”, Spitalului de Recuperare, Companiei de Transport Public SA, Direcției de Sănătate Publică, companiilor de utilități publice (energie electrică, apă-canal, gaz) etc.

Ședința a început cu o prezentare a proiectului, ocazie cu care primarul Mihai Chirica a menționat că în zona Moara de Vânt se dorește, pe lângă SRU, construcția unei săli polivalente moderne, a unui campus universitar pentru studenții de la UMF și a unui campus tehnologic și de cercetare „Iași Intelligent City”. Primarul Mihai Chirica a afirmat că în vederea realizării SRU Iași a avut în vedere exemplele Centrelor Medicale Anadolu (Turcia) și Hadassah (Israel), precum și a Spitalului Regional Perugia (Italia).

„Trebuie să avem în vedere faptul că în zonă se va naște un oraș. Trebuie să abordăm acest lucru în mod responsabil și de aceea i-am invitat pe primarii din comunele învecinate. Putem profita, printr-un parteneriat lărgit între primării, Ministerul Sănătății, Zona Metropolitană și furnizorii de utilități, pentru a extinde utilitățile pentru toată zona din jurul spitalului, nu doar pentru dezvoltarea strict a unității medicale. De asemenea, va trebui să analizăm în detaliu cum va fi amenajat terenul pentru UMF, anume terenul pentru campus, pentru locurile de parcare și toate celelalte necesități. Va trebui să ne gândim și la noi noduri rutiere, care să facă legătura spre Aeroport și spre comunele învecinate. Doar pentru spital vom avea nevoie de un minim de 1.500 de locuri de parcare. De asemenea, vom trimite o solicitare fiecărei părți implicate în proiect pentru a desemna o persoană care să se ocupe strict de acest proiect, dar și pentru a preciza care sunt toate necesitățile fiecărei instituții”, a spus primarul Mihai Chirica.

În context, edilul a solicitat reprezentanților Companiei de Transport Public SA realizarea unui studiu strategic în vederea dezvoltării sistemului de transport public în zona SRU, traficul zilnic avut în vedere urmând a fi de aproximativ 5.000 de persoane.

Conform secretarului de stat Cristian-Vasile Grasu, săptămâna viitoare reprezentanții Ministerului Sănătății vor semna contractul cu firma care va asigura consultanța privind proiectul SRU.

„Consultantul și cei de la Banca Europeană de Investiții vor veni la București în ultima săptămână a lunii iunie. Am convenit împreună cu domnul primar Mihai Chirica și domnul rector Vasile Scripcariu ca întrevederea privind spitalul de la Iași să aibă loc pe 28 iunie. Important este ca studiul de fezabilitate să fie realizat până cel târziu pe 31 decembrie. În primul semestru al anului 2018 vrem să aplicăm pentru obținerea de fonduri europene pe Programul Operațional Regional. Evaluarea, aprobarea și contractarea finanțării sunt estimate să dureze circa șase luni. Așadar, la mijlocul anului viitor am putea primi finanțarea. Ar urma licitațiile, care ar putea dura doar câteva luni. Nu pot fi foarte multe întârzieri, datorită recentelor modificări ale Legii achiziției. Cred că în 2019 am putea începe lucrările, care nu ar trebui să dureze mai mult de trei ani. Cel târziu la începutul primului trimestru din anul 2023 spitalul ar putea fi funcțional la întreaga capacitate. Primarii din zonă trebuie să se gândească la faptul că se va naște, poate, cel mai mare angajator din Moldova. Va începe un șantier uriaș, adică o oportunitate în ceea ce privește angajările. Spitalul Regional se va deschide peste șase ani. Este timp pentru a obține o generație de asistenți medicali, electricieni, tâmplari și alte meserii. Trebuie luată în calcul dezvoltarea acestei zone de resurse umane”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății.

Cluj-Napoca și Craiova sunt celelalte două orașe în care vor mai fi construite spitale regionale de urgență.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;