5:14 pm - Wednesday April 29, 9226

Elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic Economic de Turism desfășoară o campanie de promovare a unui important obiectiv istoric din Iași

Anul 2018 a fost proclamat de către reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene drept “Anul european al patrimoniului cultural”. Scopul acestei inițiative este de a aduce în centrul atenției istoria și valorile europene, dar și de a întări sentimentul existenței unei identități europene. Pe această linie, Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Ministerul Educației Naționale au lansat cea de-a X-a ediție a Concursului Național Euroscola, ediție care se desfășoară sub titlul generic “Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”. În cadrul acestui Concurs, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași derulează inca din luna iunie 2017 proiectul “Curtea Domnească din Iași  între trecut și prezent”, prin care se realizează o campanie de promovare, informare, educare și conștientizare a publicului larg, cu privire la valoarea de patrimoniu a acestui obiectiv istoric.

Curtea Domnească din Iașeste înscrisă în lista monumentelor istorice. Sub actualul Palat al Culturii se ascund urmele mai multor secole de istorie. Pe acest loc a fost cea mai veche Curte domnească din Iaşi, încă din timpul domnitorului Alexandru cel Bun. Aceste ziduri datează din 1430 şi se află sub vestigiile curţii lui Ştefan cel Mare, în timpul căruia a cunoscut o dezvoltare deosebită.
Este cea mai veche curte domnească din ţară şi are o foarte mare importanţă arheologică pentru oraşul Iaşi. Curtea Domnească din Iaşi a funcţionat o perioadă îndelungată de timp, din prima jumătate a secolului al XV-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă în care însemnătatea administrativă şi politică a fortificaţiilor a fost completată de cea culturală, la Iaşi tipărindu-se cărţi şi documente de referinţă pentru istoria românilor. 

Echipa de proiect din cadrul Liceului de Turism  a ales acest obiectiv ca urmare a  concluziilor trase  în urma aplicării și interpretării unui chestionar. Astfel, am constatat ca sunt încă foarte multe persoane care nu știu unde sunt localizate și de când datează aceste ruine; majoritatea celor intervievați nu au vizitat ruinele Curții Domnești, sau, chiar dacă au văzut ruine ce aparțin acesteia nu au știut despre ce este vorba, deoarece nu sunt marcate corespunzător si nu sunt suficient promovate pentru a fi incluse în circuitul turistic al orașului Iași.

Campania este susținută prin activități precum: “Curtea Domnească din Iași, istorie și identitate europeană”, dezbatere publică, cu invitați de specialitate, în cadrul Palatului Culturii Iași, Muzeul de Istorie, “Valori europene și diversitate culturală”, în colaborare cu Centrul Europe Direct Iași, “Curtea Domnească, obiectiv istoric și de patrimoniu în turismul ieșean”, în colaborare cu Centrul de Informare Turistică Iași.

Toate activitățile proiectului “Curtea Domnească din Iași între trecut și prezent” sunt prezentate pe site-ul Liceului Tehnologic Economic de Turism și pe pagina de Facebook a proiectului (LTET promovează Curtea Domnească din Iași). 

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;