Întâlnire între G.A.L.-uri şi antreprenorii ieşeni la Camera de Comerţ

Miercuri, 30 august, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a organizat o sesiune de informare reciprocă a Grupurilor de Acţiune Locală, autorităţilor publice şi IMM-urilor cu privire la posibilităţile de finanţare şi mecanismul dezvoltării micilor afaceri, agricole sau non-agricole, în mediul rural.

La întâlnire au fost reprezentate toate cele 12 GAL-uri care funcţionează pe teritoriul judeţului Iaşi. De asemenea, au participat: Maricel Popa – preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Roşca – coordonator regional al Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală, Eugen Ţicău – directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Marta Dunca – manager public în cadrul Instituţiei Prefectului, Cecilia Pilă – consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, reprezentanţii primăriilor comunelor Erbiceni, Miroslava, Focuri, Tomeşti, Valea Lupului, Andrieşeni, Vlădeni, Ţuţora. Sectorul privat a fost reprezentat de peste 30 de antreprenori locali interesaţi de oportunităţile de dezvoltare a afacerilor cu sprijinul GAL-urilor.

După o prezentare a cadrului de organizare şi funcţionare a GAL-urilor, precum şi a mecanismului de finanţare a proiectelor, fiecare GAL şi-a prezentat succint activitatea, obiectivele, bugetele şi calendarul orientativ. Fiecare prezentare a fost urmată de  întrebări dinspre zona IMM cu privire la condiţii de eligibilitate, sumele care pot fi accesate şi procentul de co-finanţare.

 „Acest eveniment a reprezentat prima acţiune, prin care GAL-urile au fost puse în contact direct cu sectorul IMM, organizată de Camera de Comerţ, oferind astfel posibilitatea unei informări reciproce directe şi nemijlocite asupra posibilităţilor de finanţare, pe de o parte, şi a nevoilor antreprenoriatului de sprijinire în demararea afacerilor în mediul rural, funcţionând ca o veritabilă bursă de contacte, idei şi sugestii” a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Dintre ideile discutate, amintim: achiziţionarea şi instalarea de către autorităţile locale de dispozitive anti-grindină; necesitatea organizării în plan local de cursuri profesionale şi de cursuri de antreprenoriat şi managementul afacerii, pentru a furniza cunoştinţele necesare nu doar pentru perioada implementării proiectului, ci şi pentru activitatea ulterioară a firmei; securitatea comunitară; finanţarea culturilor de cătină; colaborarea dintre GAL-uri pentru finanţarea unor proiecte mai mari; de asemenea au fost formulate propuneri concrete de investiţii în comuna Tomeşti şi comuna Erbiceni.

Discuţiile în plen s-au întins pe durata a 2 ore (10.00-12.00) şi au fost urmate de o sesiune de networking – discuţii individuale între antreprenori şi reprezentanţii GAL-urilor.

„În urma acestei întâlniri, putem consemna patru concluzii majore, şi anume: în ciuda eforturilor de informare şi publicitate întreprinse de GAL-uri (inclusiv prin scrisori individuale trimise prin poştă către potenţialii beneficiari şi contactarea telefonică directă a acestora), subiectul finanţării prin intermediul GAL-urilor nu este suficient de cunoscut în rândul antreprenorilor. Apoi, constatăm că totuşi dimensiunea bugetelor alocate pentru fiecare GAL, pentru finanţarea afacerilor agricole şi non-agricole, este relativ mică în comparaţie cu necesarul investiţional, fapt care scade din atractivitate. Aceasta ar putea fi surmontată prin completarea finanţării din partea unui GAL cu accesarea programelor naţionale, desigur cu respectarea regulilor de evitare a dublei finanţări. De asemenea, nivelul birocratic al accesării şi, mai ales, al implementării unui proiect finanţat de către GAL este unul ridicat. Perioada de monitorizare post-implementare este, la rândul ei, privită de antreprenori ca pe o constrângere de natură să descurajeze accesarea fondurilor. Şi, nu în ultimul rând, apreciem deschiderea de care am beneficiat din partea Consiliului Judeţean, dl preşedinte Maricel Popa, precum şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi considerăm că se impune continuarea acestui parteneriat pentru o mai bună şi mai eficientă promovare a activităţii Grupurilor de Acţiune Locală în rândul mediului de afaceri şi, în acest fel, pentru stimularea accesării acestei surse de finanţare.”  a mai declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;