Programul Ateneului în această săptămână

Săptămâna 11-17 septembrie aduce o multitudine de evenimente culturale la Ateneul ieșean. De la expoziţii, la concerte, spectacole de teatru şi până la proiecţii de filme, ieşenii au astfel posibilitatea de a se delecta cu adevărate “bijuterii culturale”, oferite de conducerea instituţiei. Printre acestea:

* Expoziție de lucrări din scobitori „Atelier ocupațional «Terapie prin artă» – Penitenciarul Iași” luni, 10 septembrie, ora 17.00 în Foaier, intrarea liberă

În Penitenciar, orientarea către util şi responsabilizarea în microclimatul educaţional, încercările de sensibilizare estetică, necesare pentru stimularea unor resorturi spirituale de care deţinuţii nu au fost conştienţi, reprezintă modalităţi reale de validare a ideilor de intervenţie şi recuperare socială. În mediul penitenciar există persoane care au abilităţi artistice sau care îşi descoperă astfel de înclinaţii şi care, prin intermediul activităţilor practice, ajung să-şi influenţeze starea de sănătate fizică şi mentală. Deoarece activităţile de tip atelier ocupațional/ formare și dezvoltare deprinderi/ hobby includ şi o componentă de relaţionare, ele contribuie la formarea spiritului de disciplină, de întrajutorare şi la dezvoltarea capacităţii de comunicare. În sensul dezvoltării sau exersării unor deprinderi cu potenţial de valorificare în perioada post-detenţie, al stimulării cunoaşterii şi creativităţii în scopul valorizării resurselor personale, se propune o abordare “comunitară” a prezentării unor produse realizate de către detinuți aflați în regim închis de executare a pedepsei privative de libertate prin prezentarea acestora în cadrul unei expozitii găzduite de către Ateneul Iași, începând cu ziua de luni, 11.09.2017, orele 17.00!  Dintre produsele ce vor fi expuse, enumerăm: lucrări de pictură, colaje realizate în tehnica origami, machete de case, vapoare, biserici.

Intrarea este liberă.

* Concert de susținere „Artiștii donează zâmbete” joi, 14 septembrie, ora 18.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Preț bilet 20 de lei

„Artiștii donează zâmbete” – Concertul de susținere pentru Carolina Geanta, o fetiță diagnosticată cu Amiotrofie musculară spinal Tip 1, va avea loc pe 14 septembrie ora 18:00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași. Pentru a o ajuta pe Carolina își vor da concursul Biatrice Duca, Ștefan Deaconița, Maria Costioaia, Formația Lyris, Divers Band, Ansamblul de dansuri „Hora Moldovei” și Andrei Bălan. Toți acești artiști vă așteaptă la un spectacol de zile mari, menit să vă bucure și în același timp să vă deschidă inima către cazul fetiței ce speră în bunătatea celor din jur.

* Proiecție de film „Despre trup și suflet”, regia Ildiko Enyedi, vineri, 15 septembrie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Preț bilet 10 lei

„Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși. Chiar înainte de a anunța marele căștigător al Ursului de Aur la Berlinale 2017, președintele juriului din acest an, Paul Verhoeven, a declarat publicului că „On Body and Soul” este un film despre “doi oameni conectați într-un mod uimitor. Juriul s-a îndrăgostit de acest film nu doar pentru măiestria cu care este făcut, ci, mai ales, pentru că ne amintește de un cuvânt pe care îl folosim cu prea mare ușurință în ziua de azi: compasiunea”. „Despre trup și suflet” (titlu original: „Teströl és lélekröl”) reprezintă revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena internațională a cinema-ului european, după 18 ani de absență. Precedentul ei film, “Simon Mágus”, lansat în 1999, a câștigat Premiul Special al Juriului la Locarno iar filmul ei de debut, “My Twentieth Century”, a câștigat Camera d’Or la Cannes și a fost desemnat unul dintre cele mai bune 12 filme ungurești din toate timpurile. Revista New York Times a inclus filmul “My Twentieth Century” în Top 10 cele mai importante filme ale anului. Ildikó Enyedi a fost unul dintre membrii Studioului Balázs Béla, singurul studio de film independent din Estul Europei înainte de 1989. A regizat documentare și seriale tv, printre care versiunea ungurească a serialului HBO Europe, “In Treatment”. Ateneul din Iași vă invită să vizionați filmul „Despre trup și suflet”, regia Ildiko Enyedi, vineri, 15 septembrie 2017, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la pretul unic de 10lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

* Spectacol de teatru „Scaunul din strană”, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași, sâmbătă, 16 septembrie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

În unele biserici ortodoxe din România, aproape de altar sunt mai multe scaune şi fiecare dintre ele poate deveni proprietatea pe viaţă a celui care dă suma de bani corectă. Într-un sat din Moldova, stăpânul unui astfel de scaun a murit aşa că preotul organizează o licitaţie la care participă un număr de şapte localnici, fiecare dintre ei având puternice motive lumeşti pentru a deveni proprietar. Licitatorii folosesc toate tertipurile posibile cu scopul de a câştiga (de la insultă până la ameninţare), uitând cu desăvârşire faptul că se află într-un lăcaş de cult. Iar când învingătorul realizează că de fapt nu are suma de bani promisă, comicul situaţiei atinge paroxismul. Ateneul din Iași vă invită sâmbătă, 16 septembrie 2017, la ora 19.00 la spectacolul de teatru „Scaunul din strană” al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”. Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;